cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. november 3.

Tudomány

cyberhírek
Magyar Google Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. néven 25 millió forintos jegyzett tőkével magyar leányvállalatot alapított a Google, ám a Népszabadság értesülése szerint a cég egyelőre nem végez semmilyen tevékeny-séget.

Szilíciumlézer Amerikai kutatóknak elsőként sikerült szilíciumhordozóra látható fényt sugárzó lézert építeniük: a vörös, zöld és kék színű változatban elkészült szerkezet fontos lépés a kisebb méretű és olcsóbb optoelektronikai áramkörök felé vezető úton, szilíciumalapon ugyanis eddig csak infravörös lézert tudtak előállítani.

Fagyálló fehérje Kanadai kutatók a tartósan fagypont alatt élő hóbolha vagy gleccserbolha (Desoria glacialis) anyagcseréjét tanulmányozva egy eddig ismeretlen, magasabb hőmérsékleten elbomló fagyálló fehérjét fedeztek fel. Mivel az anyag testhőmérsékleten maradéktalanul elbomlik, transzplantálásra váró szerveket vagy élelmiszereket lehetne vele preparálni és fagyásveszély nélkül alacsonyabb hőmérsékleten tárolni, hogy hoszszabb ideig elálljanak.

Nanokapcsoló Brit és koreai kutatók újabb darabbal toldották meg a nanoáramkörökben felhasználható alkatrészek listáját: ezúttal villanykapcsolót sikerült készíteni az áramot jól vezető szén nanocsövekből. Az egy mikronnál kisebb elektromechanikus kapcsolót elvileg mechanikus erővel is lehetne kapcsolni, de valószínűbb, hogy az elektromos térrel vezérelt változata fog elterjedni.

Digitalizáció Miközben a Google szerzői jogi perekbe rohant tervével, hogy digitalizálja és kereshetővé teszi a Harvard, Stanford, Oxford és a michigani egyetem könyvtárának a könyveit, a Microsoft a Yahoo!-val és az Internet Archive-val közösen támogatóként beszállt egy könyvtár-digitalizálási programba.

HDTV Európában a Sat1 és a Pro7 nézői láthattak először nagy felbontású, HDTV-szabványú tévéadást a hét végén. A többi nagy tévétársaság a 2006-os focivébére szeretné utolérni a németeket ezzel a szolgáltatással.

Nanoautó A texasi Rice egyetem kutatóinak sikerült megépíteniük a világ legkisebb autóját - adta hírül az Index. A Nanocar hosszúsága becslések szerint három és négy nanométer között lehet, és egyetlen molekula alkotja. A miniatűr jármű karosszériájához két tengely, illetve négy kerék kapcsolódik. Nem az autó megépítése volt a legnagyobb probléma, írják a kutatók a Nano Letters tudományos szaklapban megjelent beszámolójukban. Sokkal nehezebb volt egyértelműen igazolni, hogy az egyenként hatvan szénatomból álló kerekein a Nanocar valóban gurul, nem pedig csúszik. A forgási képességet egy pásztázó alagútmikroszkóp (Scanning Tunneling Microscope, STM) segítségével állapították meg. Ez kimutatta a tengelyek elhelyezkedését, és azt is, hogy a jármű a tengelyekre merőlegesen mozog. A kutatók célja, hogy ilyen minijárművekkel atomokat szállítsanak. Az atomok független továbbítása lehetővé teszi különböző anyagok felületi tulajdonságainak módosítását. Javítható például a kopásállóság, és távlati lehetőségként szóba került a mesterséges molekulák építése is.

Elindult az új WiW Elindult Magyarország legnagyobb online szociális hálója, a Who is who új változata - adta hírül az Index. Az iWiW (iwiw.hu) a magyaron kívül tizenöt nyelven érhető el, a készítők megfogalmazása szerint azzal a céllal, hogy "lokális kisközösségek globális hálózatát" hozza létre. Budapest város közösségében jelenleg tizenháromezer, New Yorkban 129, Bangkokban egy tag van, Kínában pedig egyelőre egy sincs. "Az ismeretségi háló nyelvtől és helytől független, ezzel kapcsolatos a legfontosabb változás, hogy a szájt most már 16 nyelven elérhető. A magyar és a nagy világnyelvek mellett a szomszédos országok nyelvére is lefordíttattuk az iWiW-et, de továbbiakat is fel szeretnénk venni. A régió nyelveit azért vettük be, mert úgy gondoltuk, hogy a közösség leginkább ebbe az irányba fejlődhet" - mondta az Indexnek Cseh Gábor, az iWiW projektvezetője. A felhasználó az alapértelmezettnek megadott város topikjait és apróhirdetéseit látja a fórumban, de a kedvencek közé más városokat is felvehet. Utóbbi esetben a fórumoldalon az aktuális városon kívül az öszszes kedvenc város topiklistáját is eléri. Minden alkalmazás megújult, a térbeli szociometriát ábrázoló térkép részletesebb az eddiginél, az ismerősök köre csoportosítható: család, munkatársak, haverok, iskolatársak és a kitaszítottak számára egy "csoporton kívüliek" alcsoportra. Az oldal hirdetési bevételekből kívánja fenntartani magát.

Vasútvonal Tibetbe A tervek szerint 2007 nyarán átadják a Kínát Tibettel összekötő vasútvonalat - adta hírül az [origo]. Az új közlekedési útvonal megszüntetheti Tibet elzártságát, elősegítheti a tartomány gyors gazdasági fejlődését, ugyanakkor kérdéses, hogy nem sodorja-e végveszélybe a tibetiek ősi kultúráját, az itt honos egyedi állat- és növényvilágot, valamint a törékeny egyensúlyban lévő magashegyi természeti környezetet. A Csinghai-Tibet vasút építői idén nyáron átlépték Tibet határát: az építkezés egyike azoknak a természetátalakító óriási beruházásoknak (mint például a Jangce-Huangho-csatorna építése vagy a Jangce folyón felépített, több mint 500 km hosszú Három Szurdok gát, a föld legnagyobb duzzasztógátja), amelyek jelzik a kínai gazdaság rohamosan növekvő erejét és technológiai fejlettségét. A Csinghai-Tibet vasútvonal több szempontból is úttörő vállalkozás: az 1142 kilométer hosszú vasúti sínpár jelentős része a négyezer méter fölé magasodó Tibeti-fennsíkon fog keresztülhaladni, ahol több mint ötven hétezer méter fölé tornyosuló hegycsúcs található. A nagy magasság, az itt tapasztalható oxigénhiány és a szélsőséges időjárási körülmények, az állandóan fagyott sziklás altalaj (permafrost) az építőmunkásokat emberfeletti fizikai erőkifejtésre, a tervezőket pedig ez idáig máshol nem alkalmazott technológiai megoldások kidolgozására késztették.

Drága szórakozás Idén 551 ezer évet töltenek blogok és egyéb internetes anyagok olvasásával az amerikai alkalmazottak - számolta ki a Pew Internet amerikai kutatóközpont. A honlapján (www.pewinternet.org) közzétett adatok szerint 35 millió amerikai alkalmazott - vagyis minden negyedik - átlag napi három és fél órát tölt azzal munkahelyén, hogy blogokat olvasgat. Nemcsak a blogolvasók vannak sokan, azok is, akik írják őket: 8 millióan írnak, 2004-ben az internet használóinak 27 százaléka olvasta műveiket. Júliusban az America Online egyik felmérése arra az eredményre jutott, hogy az amerikai foglalkoztatottak átlagban napi két órán át szörföznek munkahelyükön az interneten, ami számításaik szerint a munkaadóknak kereken 759 milliárd dollárjába (156 billió 354 milliárd forint) kerül évente.

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.