cyberhírek

  • .
  • 2006. december 7.

Tudomány

cyberhírek

Poloska Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ismeri és használja is azt a technikát, melynek segítségével távoli, akár kikapcsolt mobilon is képesek aktiválni a készülék mikrofonját, és lehallgatni a közelben zajló beszélgetéseket. A kószáló poloska néven ismert módszert a New York-i maffia tagjainak lehallgatásakor is alkalmazták.

Üzemanyagtartály Úgy döntött a NASA, hogy 2008-ig nem készítenek új külső üzemanyagtankot az űrsiklóknak, mert a mostani is elég biztonságos. Emlékezetes, hogy a Columbia űrsikló tragédiáját a tankról leszakadt szigetelőanyag okozta, amely felszálláskor felsértette a szárnyat. Azóta háromszor szálltak föl űrsiklók gond nélkül.

Filmletöltés Az amerikai DVD-kereskedelem 40 százalékát uraló Wal-Mart már a karácsonyi vásárlási szezon elején bejelentette: ezentúl az internetről letölthető változatban is lehet náluk filmeket vásárolni. Korábban az Amazon, az Apple és a Time Warner is bejelentette, hogy filmletöltő szolgáltatást kíván indítani.

Csengőhang Csengőhangként hamarosan a Brazília őserdeiben élő xavante indiánok ősi dalait is letölthetik az európai és a kínai mobiltelefonosok. A letöltött dalokból származó bevétel a törzs számára nyitott bankszámlát gyarapítja. A Cidade Movel nevű segélyszervezet azt tűzte ki céljául, hogy alternatív bevételi forrásokat teremtsen az Amazonas mentén élő népek számára.

Klímaváltozás Nem az emberek, hanem a felmelegedés pusztította ki a történelem előtti ausztrál "megafaunát" - állapították meg ausztrál kutatók. A két és fél méteres kenguruk, az autónyi méretű erszényes medvék, emuk és gyíkok negyvenezer évvel ezelőtt őshonos állatok voltak Ausztráliában. Aztán mintha a föld nyelte volna el őket.

Géntörvény-módosítás Az Országgyűlés elfogadta a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, valamint a mezőgazdasági géntechnológiával kapcsolatban kialakítandó magyar stratégiáról szóló ötpárti országgyűlési határozati javaslatot. A törvénymódosítás kettős célt szolgál: egyrészt uniós jogharmonizációs kötelezettségnek tesz eleget, másrészt megteremti a géntechnológiával módosított és a hagyományos haszonnövények együttélésének törvényi kereteit. A gyakorlatban ez biztonsági intézkedések, például védősávok előírását jelenti a génmanipulált növények esetében, hogy a génmanipulált és a hagyományos, illetve biotermesztésű fajták ne keveredhessenek. Az ötpárti határozat arra kéri fel a kormányt, hogy folytassa a környezeti hatásvizsgálatokat az uniós szinten már engedélyezett géntechnológiával módosított növényfajták esetén, és tegyen meg minden szükséges lépést a génmódosított MON 810 kukoricafajták köztermesztésbe vonása ellen. A határozat arra is felkéri a kabinetet, hogy indítson újabb hazai környezeti hatásvizsgálatokat azon géntechnológiával módosított növényfajták esetében, amelyek engedélyezése most van folyamatban, vagy a jövőben kezdődik el az Európai Unióban, és amennyiben új növényfajták kapnak közösségi engedélyt, vizsgálja meg a védzáradéki eljárás szerinti moratórium bevezetésének lehetőségét. A génmanipulált növényfajták szántóföldi termelését az EU öt régi tagországában és Magyarországon továbbra is védzáradéki moratóriummal tiltják: ez azt jelenti, hogy az ország a felmerült új tudományos bizonyítékokra és biztonsági kockázatokra hivatkozva megtilthatja a hivatalos EU-fajtajegyzéken szereplő GM fajták termesztését. De csak átmenetileg: az Európai Bizottság feloldhatja a moratóriumot, ha a moratórium alapjául szolgáló kifogást az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) nem tartja megalapozottnak. A MON810 jelű rovarrezisztens, génmódosított kukorica-vetőmag termesztésének, felhasználásának és forgalmazásának átmeneti tilalmát tavaly rendelte el az FVM, az Európai Bizottság azonban az EFSA illetékes GM-paneljének állásfoglalása alapján nem tartotta megalapozottnak a magyar kifogásokat, és másfél év elteltével indítványozta a tilalom feloldását. A törvénymódosítás most 400 méteres védősávot írt elő a génmódosított és a hagyományos kukoricafajták között.

Újabb robot a piramisba Több mint négy évvel a Kheopsz fáraó gizai piramisának belsejébe küldött első robotkamera után februárban újabb hasonló expedíciót indít egy nemzetközi tudóscsapat, hogy tovább haladjon az első "robotkém" által feltárt irányokban - jelentette be Kairóban az egyiptomi régészeti hatóság vezetője, Zahi Havasz. "Az új robotot a Királynő szobája néven ismert belső térség igen szűk részeibe juttatjuk be, oda, ahol az első robotot működtették 2002-ben" - mondta az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának elnöke. A 2002-es feltárás során a kamerát bejuttatták egy, a Királynő szobájából induló kútba, ahol egy kőmellvédre vagy kapura emlékeztető, két rézfogantyúval ellátott alakzatig jutott el mintegy 65 méternyi távolságban. A másik irányban hasonló távolságra ugyanilyen akadály zárta le az utat. Négy éve a robot egy kis lyukat fúrt ebbe a falba, és bejuttatott egy miniatűr kamerát, amely a másik oldalon kövekkel teli üreget észlelt, túlsó oldalán újabb hasonló fallal. Az új feltárási robotexpedíciót egyiptomi, szingapúri, brit és hongkongi tudósok közreműködésével bonyolítják le februárban. A régészek nem adták fel a reményt, hogy sikerül megtalálni az eredetileg 146 méter magas piramis belsejében a Krisztus előtt több mint 2500 évvel uralkodott Kheopsz fáraó sírját.

Legalizálnák a BitTorrentet Az eddig az illegális filmletöltés Mekkájának tartott szolgáltatás szándékai szerint legális, ám fizetős tartalmakkal kívánja jó útra téríteni saját felhasználóit - adta hírül az Index. A BitTorrent jelenleg az egyik legnépszerűbb peer-to-peer (p2p) fájlcserélőnek számít. A fejlesztő cég most 20 millió dolláros támogatást szerzett és megállapodást írt alá egy sor filmforgalmazóval és tévécsatornával, így például a 20th Century Foxszal, a Paramount Picturesszel, az MTV Networksszel és a Comedy Centrallal. A BitTorrent ugyanazt a p2p technológiát kívánja alkalmazni a legális-fizetős verzióban, mint tette eddig az ingyenes, ám illegális megosztás esetében. A fizetős változat jövő februárban nyitja meg kapuit, és az érdeklődők a Mission Impossible harmadik része vagy a Fűrész 3 mellett legális keretek között tölthetik majd le a Prison Break, a South Park vagy a Spongyabob aktuális epizódjait is. A BitTorrent nyílt forráskódú fájlcserélő rendszerét arra találták ki, hogy könnyen lehessen vele nagyméretű fájlokat forgalmazni az interneten, ezért elég sokan használják szoftverek, zenék és mozifilmek kalózmásolatainak terjesztésére.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.