cyberhírek

  • .
  • 2007. április 26.

Tudomány

cyberhírek

TARTALOMSZÛRÉS A Google bemutatta a Claim Your Content szűrőrendszert, amely automatikusan letilt minden olyan videót a YouTube videomegosztóról, ami copyrightproblémákba ütközik. A szűrés elve és a rendszer üzembe helyezésének időpontja még nem ismert.

HALÁLZÓNA Az Arizona Egyetemen tevékenykedő magyar csillagász, Balog Zoltán és kutatócsoportja fontos eredményt ért el az exobolygó-kutatásban: feltérképezték a bolygóképződés tiltott zónáit egy csillagkeletkezési terület nagyon forró, O típusú csillagai körül.

EVOLÚCIÓ A csimpánz nagyobb evolúciós fejlődésen ment át, mint az ember, mióta különvált az evolúciós fejlődésünk útja. Az ember és a csimpánz közül az előbbi áll közelebb genetikai értelemben a hatmillió évvel ezelőtt élt közös őshöz - állapították meg amerikai kutatók.

MÛSPERMA Angol kutatóknak sikerült spermakezdeményeket előállítaniuk emberi csontvelőből. Bár érett példányt eddig még nem sikerült létrehozniuk, az eljárás elvileg lehetővé tenné, hogy két nőnek gyermeke szülessen, feleslegessé téve a férfiakat. A kutatók célja viszont az, hogy terméketlen férfiakon segítsenek.

VÍZ AZ ÛRBEN Először találtak vizet egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörében. A HD209458b nevű égitest a Jupiterhez hasonló gázóriás, ami 150 fényévre található a Földtől, a Pegazus csillagképben. A víz jelenlétére a légkör fénytörése utal.

CENZÚRA Az interneten megjelenő erőszak és pornográfia téríti rossz útra a kínai fiatalkorú bűnelkövetők zömét - állítja a kínai közbiztonsági minisztérium, ezért összehangolt akciót indítanak a világháló megtisztítására. A következő hat hónapban lecsapnak az illegális oldalakra, eltávolítják a pornót. Kínában nagyjából 123 millióan használják az internetet, a többségük fiatalkorú.

LERAJZOLTÁK AZ ELSÕ FÁKAT Amerikai kutatóknak sikerült képet alkotniuk arról, hogy milyenek lehettek a Földön az első fák és erdők. Az amerikai Cardiff egyetem kutatói New York állam múzeumának munkatársaival közösen rekonstruálták az ősfát, amely 8 méter magas lehetett. A wattiezzának nevezett fa a mai fák és erdők egyik legrégebbi elődje. A fajta körülbelül 385 millió évvel ezelőtt, a devon korszakban keletkezett, a pseudosporochnales fajtához tartozik, és felépítésében hasonlít a mai fákhoz. A nyolc méter magas gilboafa törzse hosszú és egyenes volt, végén vastagabb ágakból felépülő, szélesre tárt koronával. A hosszú életű törzs állva maradt, de koronájának kisebb elágazásait rendszeresen lehullatta. A fa gyökerei a felszín közelében maradtak és kevéssé ágazódtak el, ami megnehezítette a tápanyagok felvételét. A gilboa-wattiezza törzsének maradványait már 1870-ben megtalálták a New York állambeli Gilboa településen, de csak egy jó állapotban lévő korona két évvel ezelőtti felfedezése segítette a kutatókat abban, hogy feleljenek a szaporodásra és a fák kinézetére vonatkozó kérdésekre. A tudósok szerint a leletek valószínűleg a világ egyik első erdőségéből származnak. Hasonló fajta fosszilis maradványaira bukkantak még Venezuela és Belgium területén is, ami azt sejteti, hogy ezeken a területeken hasonló ősi klimatikus viszonyok voltak. Az erdők aztán szén-dioxidot vontak ki az atmoszférából, ami a hőmérséklet csökkenését okozta, így a feltételek a mostanihoz hasonlóvá váltak a Földön.

EINSTEIN IGAZSÁGA A Gravity Probe B űrszondának sikerült megmérni, hogy a Föld milyen hatással van a téridőre - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. A NASA szondája által gyűjtött adatok megerősítették Einstein általános relativitáselméletének egyik állítását, miszerint a a Föld úgy görbíti meg a téridő szerkezetét, mintha tekegolyót raknánk egy vízágyra. A másik fontos állítást azonban, amely szerint a Föld a forgásával meg is tekeri a szerkezetet, még nem tudták megerősíteni, ehhez további nyolc hónapon át kell elemezni a begyűjtött adatokat. Mindkét hatást vizsgálták már korábban is közvetett mérésekkel: az Apollo programban az űrhajósok tükröket hagytak a Holdon, és ezekre lőttek lézerrel. A 2004 áprilisában fellőtt Gravity Probe B hatszáznegyven kilométerrel a Föld felett keringve mérte a gravitáció legkisebb változásait. A műhold négy nagyon pontos giroszkópot vitt magával, amelyeket az űrben megpörgettek, és figyelték, hogyan változik a forgástengelyük.

HULLANAK A MÉHEK Amerikában az elmúlt másfél év alatt kipusztult a méhek 70 százaléka. Tudósok a mobilhálózatok adótornyainak sugárzását sejtik a jelenség hátterében - adta hírül az Index. Bizonyíték nincs, de ha a folyamat nem áll meg, nem marad, ami beporozza a Föld növényzetének háromnegyedét, akkor pedig jó eséllyel mind éhen halunk. A méhek halálát okozó jelenséget CCD-nek (Colony Collapse Disorder) nevezték el, és a mainál jóval kisebb nagyságrendben ugyan, de már évtizedek óta észlelik a tudósok. A CCD a méhek tájékozódási képességét támadja meg: a rovarok egyszerűen nem találnak haza a kaptárhoz, és végkimerülésig repülnek tanácstalanul, az utat keresve. A kaptár lakói, a királynő és a herék eközben méz híján elpusztulnak, majd rövid úton kihal az egész kolónia. Az okokat illetően tanácstalan a tudomány: felmerültek már atkák, rovarirtó szerek, genetikailag módosított növények, a globális felmelegedés; most pedig a landaui egyetem német kutatói a mobilhálózatok átjátszó adóinak sugárzását okolják a "járvány" felgyorsulásáért. Elméletük szerint a tornyok által kibocsátott sugárzás megzavarja a méhek egymás közti kommunikációját. Tavaly őszig csak a tengerentúlon figyelték meg a CCD-t, de az utóbbi hónapokban felbukkant Németországban, Lengyelországban és Dél-Európa számos országában is.

NÉPIRTÁS A GOOGLE EARTH-ÖN A washingtoni Holocaust Memorial Museum és a Google Earth megpróbálja felhívni a figyelmet a Szudánban évek óta tartó konfliktusra és világban zajló hasonló eseményekre - adta hírül az Index. A múzeum adatbázisa, amely eddig az ENSZ és a térségben működő segélyszervezetek beszámolóiból állt, folyamatosan bővül a műholdas felvételekkel, fotókkal és személyes beszámolókkal. Az elmúlt négy évben a felkelők és a kormánypárti milícia összecsapásainak következtében több mint 200 ezren vesztették életüket, és közel 2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát. 1600 falu, több mint 130 ezer otthon, iskola és más épület pusztult el. A Google Earth térképein tűz és sátor alakú ikonok jelölik azokat a helyeket, ahol a lerombolt települések és a menekültek táborai fekszenek. Ezekre kattintva statisztikai adatok jelennek meg, és tovább zoomolva egészen közeli felvételeket is láthatunk egyes térségekről.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.