cyberhírek

  • .
  • 2007. július 19.

Tudomány

cyberhírek

VÍZGÕZ Brit csillagászok vizet találtak egy Naprendszeren kívüli bolygón: a Földtől 64 fényévnyire, a Kis Róka (Vulpecula) csillagképben keringő gázóriás felszínén a hőmérséklet ezer fok közelében van. A kutatók szerint a gázóriás légkörében felfedezett vízgőz fontos lépés afelé, hogy egy, a földihez hasonló életre alkalmas bolygót találjanak.

TINTAHAL Tasmánia partjainál 250 kilós, nyolcméteres óriás tintahalat vetett partra az óceán. Ez az eddig megfigyelt egyik legnagyobb példány az évszázadokig mesebeli szörnynek hitt faj képviselői közül. A rejtőzködő életmód miatt csak 2005-ben sikerült először természetes környezetében figyelniük meg a tudósoknak az állatot.

FÁJLCSERE Belgiumban precedens értékű ítéletben kötelezték az egyik internetszolgáltatót, hogy forgalomszűrővel gátolja a kalózmásolatok terjedését a fájlcserélő hálózatokon. Az ügyben eljáró bíró arra hivatkozott, hogy az internetszolgáltatóknak technológiai lehetőségük van a fájlcserélő hálózatokon áramló jogvédett tartalmak blokkolására.

ÁTMÉRÕ Öt milliméterrel kisebb a Föld átmérője, mint ahogyan eddig számoltak vele - állapították meg a bonni egyetem kutatói egy pontosított geofizikai modell segítségével. A 12 756 kilométerre vetítve ez nem tűnik nagy tévedésnek, ám a műholdas mérések szempontjából jelentős korrekció.

POTTER-VÍRUS Csak USB-csatlakozóra illeszthető eszközön terjed az az új számítógépvírus, amely a varázslótanonc történetét lezáró hetedik kötetet ígéri a felhasználóknak, ám helyette tréfás módosításokat végez a számítógépükön. A féreg alapvetően ártalmatlan, csak a böngésző nyitóoldalát állítja át egy Harry Pottert kifigurázó oldalra.

BEVÁNDORLÁS-SZIMULÁTOR Az Egyesült Államok bevándorlási törvényeinek igazságtalanságát bemutató számítógépjátékot fejleszt a Breakthrough (breakthrough.tv) nevű nemzetközi civil szervezet, amely popkulturális eszközöktől sem riad vissza az emberi méltóság, egyenlőség és igazságosság eszményeinek terjesztése érdekében a fiatalok között. Az októbertől ingyen letölthető három dimenziós játékban öt eltérő származású és jogi hátterű tizenéves bevándorló között választhatunk, a játék célja az, hogy a deportálást elkerülve illeszkedjünk be az amerikai társadalomba. A főhősök háttértörténetei valósak, létező bevándorlók élettörténetei szolgáltatták hozzájuk az alapot. A játék során folyamatosan erkölcsi dilemmákkal kell szembenéznünk, lopásért és más törvénysértésekért azonnali kiutasítás jár, míg a közösség javát szolgáló cselekedetek erősítik a karakter helyzetét. Az I Can End Deportation (ICED) nevű játék a fejlesztők szerint minden potenciális bevándorló számára világossá teszi, hogy mit vár el tőlük a befogadó társadalom, ugyanakkor világosan rámutat a bevándorlási szabályok elhibázott voltára is.

KIÉGÉS SZINDRÓMA A totális kimerültség jellemzi a burnout, magyarul a kiégés szindrómát, amelyet Németországban most hivatalosan is betegségnek ismertek el, mert bizonyos becslések szerint minden hatodik német szenved a tünetegyüttestől. A folyamatos érzelmi megterhelés és stressz nyomán fellépő fizikai, érzelmi és mentális kimerülés a reménytelenség érzésével, a célok és ideálok elvesztésével párosul, és a munkához, saját magunkhoz és másokhoz való negatív hozzáálláshoz vezet. Németországban már bírósági ítélet is született arról, hogy a kiégés szindróma munkaképtelenséget okoz, ezért a biztosítóknak ilyen esetben fizetniük kell a biztosított után. A folyamatot először alvászavarok, majd koncentrációs problémák, fáradtság és korlátozott teljesítőképesség jellemzik. Ha semmilyen lépés nem történik ellene, akkor rosszabbodik a helyzet, a beteg elhanyagolja szociális és társasági kapcsolatait, és végül az öngyilkosságig is eljuthat.

BANKRABLÁS GOOGLE-LAL A Google segítségét vette igénybe bankrablás közben egy kétbalkezes banda, miután a kulcsok és a nyitókombinációk birtokában sem tudták felnyitni a széfet egy kaszinóban, Colorado Springsben. A térfigyelő kamerákat átlátszó folyadékkal fújták le, így azok tökéletes felvételeket készítettek a rablásról: amikor a páncélszekrény nem nyílt ki, a betörők a kaszinó számítógépén a "hogyan nyissunk ki egy széfet" keresőkifejezést gépelték be a világ legnépszerűbb keresőprogramjába, amely feltehetően használható találatot adott, mert a páncélszekrény ezután már engedett, a vélhetően bennfentes tettesek pedig 12 ezer dollárral gazdagabban távoztak a játékteremből.

EHETÕ A KLÓNHÚS Az Egyesült Államok élelmiszer-biztonsági felügyelete, a Food and Drug Administration (FDA) öt évig tartó vizsgálódás után kimondta, hogy a klónozott állatok húsa és teje biztonságos, emberi fogyasztásra alkalmas. Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hivatala, a European Food Safety Authority (EFSA) még vizsgálja a kérdést. Ha a klónozott állatok emberi fogyasztásra alkalmasnak bizonyulnak, az élelmiszeripar kiküszöbölheti a genetikai változatosságból adódó egyenetlen hozamot, és néhány kiemelkedő hús-, illetve tejtermelő képességű állat klónjai láthatják el az egész piacot.

FELEDÉKENYSÉG A mobiltelefonnal és egyéb adattárolásra alkalmas hordozható eszközökkel szocializálódott nemzedék képtelen a legegyszerűbb dolgok megjegyzésére - állítják brit tudósok. A kutatók 3000 embert faggattak, és a megkérdezettek egynegyede nem tudta felidézni a vonalas telefonszámát, kétharmaduk pedig nem tudta fejből háromnál több barát vagy családtag születésnapját. A technikafüggő fiatalabb generáció sokkal rosszabb eredményeket produkált, mint az idősebb nemzedékek: a harminc éven aluliak kevesebb születésnapra és telefonszámra emlékeztek, mint az 50 év felettiek. A válaszadók kétharmada elismerte, hogy a legfontosabb dátumok megjegyzésében a mobiljára vagy egyéb eszközre hagyatkozik.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?