cyberhírek

  • .
  • 2008. március 6.

Tudomány

cyberhírek
Holdbázis - Minden eddiginél jobb minőségű felvételeket készített a NASA a Hold déli sarkvidékéről a Goldstone Solar System radarral. Kiderült, hogy a bázisnak kiszemelt terepen 4000 méter mély kráterek és 7000 méteres hegységek szabdalják a terepet.

Cukorbetegség - Amerikai kutatóknak sikerült meggyógyítani egy egyes típusú cukorbetegségben szenvedő kísérleti egeret, és szervezetében újraindítani az inzulin termelését. A kutatók szerint ez nagy lépés a betegség gyógyítása felé vezető úton, amelyben felmérések szerint a népesség 7 százaléka szenved.

Yahoo-perek - Eddig hét perrel kell szembenéznie a Yahoonak, amit a saját részvényesei indítottak azért, mert a cég nem akarja elfogadni a Microsoft milliárdjait és tűzzel-vassal harcol a felvásárlás ellen. Négy per Kaliforniában, három Delaware államban indult.

Földrengés - Egy német geológus szerint karsztos kőzetekben olyan nyomásnövekedést okozhat az egy-egy felhőszakadáskor lezúduló, nagy mennyiségű víz, ami földrengéshez vezethet. Az elmúlt években több alkalommal regisztráltak kisebb földrengéseket közvetlenül nagy esőzések után Franciaországban, Németországban és Svájcban.

Tengeri sárkány - Hatalmas tengeri hüllő megkövesedett maradványaira bukkantak őslénykutatók az Északi-sark közelében fekvő Spitzbergák egyik szigetén. A 150 millió évvel ezelőtt élt, tengeri sárkánynak is nevezett jura kori szörny az orrától a farka végéig 15 méter hosszú volt; ez a plioszauruszok eddig megtalált legnagyobb képviselője.

Nyomkövetés - Egyetlen hajszálból megállapítható egy amerikai kutatók által kifejlesztett új eszközzel, hogy tulajdonosa az Egyesült Államokban hol él vagy élt. A hajban található hidrogén és oxigén izotópjainak aránya ugyanis megegyezik a helyi csapvíz izotóparányával.

Mellrák - Az éjszaka erősen megvilágított helyek környezetében élő nőknél megnövekszik a mellrák kockázata - állítja izraeli kutatók tanulmánya. A vizsgálatok során a Föld műholdas képeit vetették egybe a területi rákregiszterek adataival.

Pakisztán lekapcsolta a YouTube-ot A pakisztáni kormány az ország összes internetszolgáltatóját arra utasította múlt pénteken, hogy tiltsák le a YouTube elérését az ország internetezői számára - adta hírül az AP. A tiltás oka az volt, hogy a videomegosztón feltűnt Geert Wilders holland szélsőjobboldali képviselő Korán-gyalázónak tartott filmjének előzetese. Az iszlámellenes film a Koránt a Mein Kampfhoz hasonlítja, a muzulmánokat pedig a nácikhoz. Miután a filmet a holland állami televízió nem akarta bemutatni, Wilders az internetes terjesztés mellett döntött, így kerültek fel a filmből részletek a videomegosztó oldalakra. A bojkott helyi idő szerint vasárnap délután lépett életbe, és néhány óra múlva elkezdett fennakadásokat okozni a YouTube elérésében az ország határain kívül is. Este egész Ázsiában több órára elérhetetlenné vált a videomegosztó, de a világ többi részén is akadozott az elérés. A forgalmi statisztikák szerint a világ internetezőinek kétharmadát érintette a jelenség. Wilders filmjei és interjúi továbbra is elérhetők a YouTube-on.

Olimpiai fáklya A Lenovo számítógépgyár történészekkel és antropológusokkal megerősített csapata tervezte meg az olimpiai fáklyát és a kandelábereket. A fáklya fogja az Olympiában meggyújtott olimpiai lángot őrizni, míg városról városra jár a váltófutás idején. A futás során érintett városokban a nap utolsó fáklyahordozója gyújtja meg a kandelábereket az ünnepléskor. A Lenovo a Mennyek Templomát is ihlető "kerek Mennyország és négyszögletes Föld" filozófiai koncepcióját alkalmazta a tervezés során. Míg a kandeláber formája a tipikus kínai bronzkori üstök formájára emlékeztet, az ötvenhat gravírozott, örvénylő felhő a korszerűség érzetét kelti, és Kína ötvenhat etnikai csoportja előtt tiszteleg. A kandeláber talapzata négy lábával és nyolc oldalával azt jelképezi, hogy a 2008-as pekingi olimpiai játékokra a világ minden tájáról várják a látogatókat.

Magyar mikrofotó Márkus Róbert magyar kutatóorvos nyerte a Holland Királyi Tudományos Akadémia fotópályázatát. A holland akadémia fennállásának 200. évfordulójára hirdette meg a Látható tudomány címet viselő nemzetközi fotópályázatot, amire 30 országból 279 pályamű érkezett. Az akadémia elnökének vezetésével összeült zsűri a magyar pályaművet, Márkus Róbert Harmatlégylárva egy csepp vízben című, mikroszkóp alatt fotózott felvételét ítélte a legkiemelkedőbb alkotásnak. Az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének 29 éves munkatársa már 12 éves kora óta fotózza a mikroszkóp alatti életet. A díjnyertes fotót a Nature című tudományos szaklap is publikálja következő számában.

Mesterséges árvíz 1996 óta már a harmadik mesterséges árvíz fogja elárasztani a Grand Canyont márciusban - adta hírül az Index az ABC News nyomán. A cél a Colorado folyó élővilágának megmentése, ami a Glen Canyon Dam duzzasztógát és vízi erőmű megépítése óta változott meg drámaian. Az 1963-ban működésbe lépett erőmű látja el árammal Arizona állam nagy részét, de a 90 méter magas duzzasztógát a Coloradón drasztikus változásokat hozott az élővilág számára. A meleg, iszappal teli, kiszámíthatatlan sodrású folyó vize hűvösebb, tisztább és nyugodtabb lett. A megváltozott körülmények hatására negyven év alatt négy halfaj pusztult ki a folyóban, két másik pedig a kihalás szélére került. Először 1996-ban nyitották meg a gátat, hogy a mesterséges árvíz pótolja az addig elmaradt üledéket, másodszor pedig 2004-ben. Környezetvédő csoportok szerint a néhány évenkénti árvíz több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, és a kanyon élővilágát csak úgy lehetne megmenteni, ha leállítanák az erőművet.

Magyarok a robotversenyen Önállóan dokkoló robottal jutott be a Budapesti Műszaki Főiskola a német Phoenix Contact robotikai versenyének döntőjébe - adta hírül az Ágens portál. A zsűri 2007 decemberében beválasztotta a csapatot a második fordulóba, ezzel a robotépítők háromezer eurós költségvetéshez jutottak, amiből a gyakorlatban is megvalósíthatták ötletüket. A magyarok a megépített robottal továbbjutottak a döntőbe, amelyet március 13-án rendeznek meg Németországban. Itt már csak a legjobb harminc csapat mérheti össze tudását.

Figyelmébe ajánljuk