cyberhírek

  • .
  • 2004. január 29.

Tudomány

cyberhírek
Ûrbabák Egy évre a Nemzetközi Ûrállomás külső burkolatára erősítenek két életnagyságú babát, melyekkel a kozmikus sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatását kívánják vizsgálni. A január 29-én induló Progressz teherűrhajóban utazó babák műszerei felvilágosítást adhatnak a sugárzás hosszú távú hatásairól, ami fontos lehet az űrutazások, például a Mars-küldetések tervezésénél.

Műszaki Oscar-díjak A Gyűrűk Ura filmtrilógia digitális csatajeleneteinek megalkotásáért Stephen Regelous kapja meg az úgynevezett műszaki Oscar-díjak egyikét. Hasonló elismerésben részesül a február 14-i díjátadón a Kinoton nagy sebességű projektora és az Eastman Kodak négy munkatársa, akik kidolgozták a filmszalagok statikus feltöltődését megakadályozó eljárást.

Lovaggá ütik Bill Gatest Nagy-Britannia tiszteletbeli lovagi címet adományoz Bill Gatesnek, a Microsoft elnökének, az ország vállalkozásainak fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért. Tiszteletbeli lovagi címet kapott korábban Alan Greenspan, az amerikai jegybank elnöke, Steven Spielberg, Norman Schwarzkopf tábornok és George Bush is.

A Microsofté a Mikerowesoft Peren kívüli egyezség keretében többek között egy Xbox konzolért cserébe mondott le a Mikerowesoft.com domainnévről a 17 éves kanadai Mike Rowe, aki augusztus óta működtette saját, programozással foglalkozó honlapját a Microsoftéhoz hasonlító néven.

Ûrszemét Argentína északi részén kisebb személyautó méretű titokzatos szerkezet zuhant le az égből. Minden valószínűség szerint egy űrhajó feleslegessé vált alkatrészéről, vagyis űrszemétről van szó, közölte az argentin légierő.

Magára marad a Hubble A NASA Bush elnök által bejelentett átszervezése a Hold- és a Mars-utazások érdekében máris súlyos áldozatot követelt. A NASA főigazgatója, Sean O'Keefe váratlanul bejelentette, hogy nem kap több szervizt a Hubble űrteleszkóp, mert az űrrepülőgépek kapacitásait az épülő űrállomás teljesen leköti.

Ideális helyen landolt az Opportunity A NASA második idei Mars-szondája vasárnap reggel hatkor biztonságosan leszállt a Mars felszínére, és már elküldte az első képeket a pasadenai irányító központnak. Az Opportunity a marsi egyenlítő közelében elterülő Terra Meridiani síkságon landolt, a bolygó ellentétes oldalán, körülbelül 10 600 kilométerre a Spirittől. Bár a Spirit jelenleg kommunikációs problémákkal küszködik, a tervek szerint a két szonda váltott műszakban dolgozik majd, mivel amikor az egyiknél beesteledik, a másiknál éppen akkor kel fel a nap. Néhány órával az Opportunity leszállása előtt a NASA mérnökei kiderítették: a Spirit kommunikációs problémáit vagy a memória, vagy a memóriakezelő szoftver okozza. A szakembereknek sikerült megoldaniuk, hogy a Spirit ne indítsa magát újra naponta többször, így már megbízhatóan tudnak kommunikálni vele: a robotjármű állapota már nem kritikus, csupán súlyos, de egyelőre nem folytathatja útját a felszínen. A NASA azért küldte a Meridiani Planum régióba az Opportunityt, mert ebben a térségben nagyon sok hematit található, amely általában folyékony víz jelenlétében keletkezik. A tudósoknak szerencséjük volt, ugyanis a leszállóhely közelében a hematitban gazdag felszíni réteg és az alatta fekvő világos színű alapkőzet is könnyen elérhető. Az első képek tanúsága szerint az űrszonda egy sekély, körülbelül húsz méter átmérőjű kráterben landolt. A leszállás közben készített felvételekről az is kiderült, hogy a leszállóhely egy kilométeres körzetében egy 150 méter átmérőjű kráter található, ahol a robotjármű ásás nélkül is hozzáférhet a felszín alatti rétegekhez. Eközben az Európai Ûrügynökség Mars-szondája először mutatta ki bizonyíthatóan jég formáját öltő víz jelenlétét a vörös bolygó felszínén. A Mars Express fedélzetén elhelyezett műszerek vízpárát és vízjeget észleltek a bolygó déli sarkán. A NASA Odyssey szondája, amely 2001 óta kering a Mars körül, már korábban nagy mennyiségben jelzett megfagyott vizet a bolygó déli és északi pólusán a talajban. Az európaiak leszállóegysége, a Beagle-2 karácsony táján vált le a Mars Expressről, de a leszállás óta nem ad életjelt magáról.

A Kazaa visszaperel A lemezkiadók évek óta folyamatosan támadják a fájlcserélő hálózatok működtetőit és felhasználóit, mert ezek a rendszerek elősegítik a kalózmásolatok terjesztését. A Sharman Networks, a Kazaa fájlcserélő szoftver gyártója most szintén a szerzői jogok megsértése miatt indított pert a filmstúdiók és a lemezkiadók ellen - adta hírül az Index. A Sharman Networks tavaly januárban trösztellenes keresetet nyújtott be a bíróságon a lemezkiadók és filmstúdiók ellen, de az illetékes bíró nem fogadta el a beadványukat. A Sharman akkor azt állította: a lemezkiadók és a stúdiók összefogtak, hogy a legális és másolásvédelemmel ellátott tartalmaikkal ne lehessen kereskedni a Kazaa hálózatán, és a vállalatok nem tudtak együttműködni velük egy legális rendszer kidolgozásán. A csendes-óceáni Vanuatu szigeten bejegyzett vállalat ezúttal azért perel, mert a szórakoztatóipar képviselői szerintük jogtalanul használták fel a szoftverüket, és megsértették a felhasználók titokszféráját, amikor a Kazaa hálózatán nyomoztak a fájlcserélők után. Eközben az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) a múlt héten újabb 532, egyelőre meg nem nevezett felhasználó ellen indított pert a fájlcserebere miatt.

Városmodellezés szabad szoftverrel A seattle-i Washington Egyetemen fejlesztett szabad forráskódú, ingyenesen letölthető UrbanSim szoftver több mint játék: a jelenlegi legkifinomultabb, a várostervezők munkáját segítő városmodellező és -szimuláló alkalmazás - adta hírül az Ágens Portál (agent.aitia.ai). A területkihasználás, a közlekedés és a közügyek interakcióit a modellbe integrálva tervezhetjük és elemezhetjük az adott város várható fejlődését, az energiafogyasztásra, a levegő- és vízszennyezésre, a zöldövezet pusztulására és egyéb fontos jelenségekre vonatkozó előrejelzéseket készíthetünk a program segítségével, tetszőleges időintervallumban. Az ötvenes-hatvanas években elképzelt mikroszimulációt csak a mai számítógép-kapacitás tette lehetővé. Az önkéntes várostervezővé előlépett felhasználó 150x150 méteres területet megjelenítő négyzetekig, majd a négyzeteken belüli kisebb egységekig közelíthet, és tanulmányozhatja, mi történik bennük: épülettípusokat, ingatlanárakat, lakosságszámot, üzleteket olvashat le róla. A programot a www.urbansim.org címről lehet letölteni.

Figyelmébe ajánljuk