cyberhírek

  • .
  • 2008. május 1.

Tudomány

cyberhírek

Szovjetunió - Tizenhat évvel a Szovjetunió összeomlása után még mindig létezik az ország internetes címe, és 2006 óta megnégyszereződött a .su doménnév alatt elérhető weboldalak száma. A megszűnt országok doménneveit általában törlik, de a .su-t 16 év alatt sem sikerült, akkora az ellenállás az internetszolgáltatók és a felhasználók irányából.

Tranzisztor - A manchesteri egyetem kutatói minden eddiginél kisebb, mindössze tíz atom széles és egyetlen atom vastag tranzisztort készítettek. Az új technológia a grafén nevű anyagot használja, amit kétdimenziós grafitnak is szoktak nevezni: egyetlen atom vastagságú, tökéletes szerkezetű szénlapról van szó.

Szívsejt - Kanadai, amerikai és brit kutatóknak humán embrionális őssejtekből hatékonyan sikerült előállítaniuk különféle típusú emberi szívsejteket. A sejtek egerek szívébe ültetve javították a szerv működését. Hosszú távon az emberi szív infarktus miatt sérült vagy elhalt szöveteit pótolnák velük.

Jövevényszó - Magyar jövevényszót, a talpasból lett német "Tollpatsch"-t választották Németországban a legszebb idegen eredetű szónak. A Tollpatsch szó magyar megfelelője a német-magyar szótár szerint ügyefogyott, esetlen vagy suta. A német nyelvben nagyjából százezer átvett idegen eredetű szó található.

Transzplantáció - A világon először a bolognai Rizzoli kórház ortopéd sebészeti osztályán ültettek át emberi donortól származó vállízületet. Korábban ugyanez a kórház ültetett át először térdízületet, bokaízületet és nagylábujjízületet is.

Szifilisz - Valószínűleg mégsem Kolumbusz hozta be Európába a vérbajt, a halálos betegségnek évtizedekkel korábban is volt magyar áldozata - állítják a szegedi középkori vártemplom és temető ásatásán dolgozó régészek, akik egy középkori örömlány koponyáján szifiliszre utaló elváltozásokat fedeztek fel.

Kína a CNN ellen Kínai internetezők a múlt héten megpróbálták megbénítani a CNN amerikai hírtelevízió weboldalát, mert az szerintük elfogultan, a tényeket eltorzítva tudósít a tibeti eseményekről - adta hírül az Index. Az akciót a HackCNN nevű csoport szervezte, túlterheléses támadások indultak a cnn.com ellen. Szakértők szerint az invázió csúcspontján a felhasznált sávszélesség meghaladta a 100 MB/s-t, vagyis nagyjából annyi erőforrást vetettek be a támadók, mint amennyi az orosz-észt szájberháború idején megbénította a balti ország online infrastruktúráját. A hírcsatorna informatikai háttere állta a sarat, és bár Phoenixben, Kaliforniában, Londonban és Pennsylvaniában néhány órára összeomlottak a szerverek, összességében nem sikerült a támadóknak két vállra fektetniük a weboldalt, csak lelassítani a működését. A túlterhelés mellett hagyományos, deface-támadások is történtek, a csatorna sportportálján a legfrissebb meccseredményeket egy "Tibet mindig is Kína része volt, és az is marad!" feliratra cserélték a hackerek. A támadást elemző biztonságtechnikai szakemberek szerint az invázióban részt vettek zombihálózatok is, de a terhelés nagy részét az aktivisták saját gépei adták.

Rázós visszatérés A tervezettnél sokkal rázósabbra sikerült a három űrhajóst szállító Szojuz visszatérése a Nemzetközi Ûrállomásról a múlt héten: 4 g helyett 8 g-nyi lassulást álltak ki az űrhajósok, a kijelölt területtől 420 kilométerre értek földet, és az egyik pilóta nem volt kameraképes a zuhanás után. Az űrhajó automatikája nem stabilizálta a leszállóegységet, ezért az gyakorlatilag függőlegesen zuhant a Föld felé, ráadásul egy olyan területen landolt, ahol éppen tarlóégetés folyt. A leszállóegység a kijelölt területtől távol, a megadott időpontnál két perccel korábban, és ballisztikus pályán, nagyon keményen ért földet. A továbbfejlesztett orosz Szojuz TMA űrhajó már harmadszor ér így földet: 2003-ban és tavaly októberben is volt egy-egy ilyen leszállás, ami az illetékesek szerint "előírásos, de a tartalék változat". Az űrhajósok már jól vannak, a meghibásodást vizsgálják.

A Google a legértékesebb márka A Millward Brown piackutató cég által felállított márkasorrend szerint a Google a világ legértékesebb márkája, 86 milliárd dollár névleges értékkel. Ez 30 százalékkal több, mint tavaly. A Millward Brown egy komplex függvény alapján állítja fel az értékrangsort, egyebek között a forgalom és a növekedési kilátások figyelembevételével. A lista első öt helyén nem történt változás a tavalyi sorrendhez képest. A második helyen a General Electric áll 71,4 milliárd dolláros arculati értékkel (plusz 15 százalék), a harmadikon a Microsoft 70,9 milliárd dollárral (plusz 29 százalék), amit a Coca-Cola és a China Mobile követ. A Marlboro ötszázalékos értékcsökkenéssel a hatodik helyről a tizedikre esett vissza (37,3 milliárd dollár).

Járógép Járást segítő robot kifejlesztését adta hírül a Honda: a combra erősíthető berendezés lehetővé teheti egy legyengült személynek, hogy minimális erőfeszítéssel változtasson helyet. A nem egészen háromkilós szerkezet egyfajta kengyelre hasonlít, amely a hátról indul és a comb közepéig ereszkedik. Jelfogók érzékelik a robot viselőjének szándékát, minimotorok mozgatják a combra erősített rudakat. A Honda tíz éve fejleszti a szerkezetet Japánban, ahol a lakosság elöregedése komoly nemzeti probléma. Egy másik robotikai cég, a Cyberdyne eközben olyan, testre erősíthető szerkezet sorozatgyártását kezdte meg, amely nagy súlyok felemelését teszi lehetővé. A Hybrid Assistive Limb (HAL) többek között a gondozó személyzet számára könnyíti meg az önálló helyváltoztatásra nem képes idősek és rokkantak mozgatását.

Kína előz Kínában interneteznek a legtöbben a világon, bár a felhasználók teljes népességen belüli aránya még nem éri el a világátlagot. Tavaly év végén 210 millióan interneteztek az országban, ötmillióval kevesebben, mint a csúcstartó Egyesült Államokban. A pekingi információs minisztérium közleménye szerint február elejére Kína átvette a vezetést; a felhasználók száma elérte a 221 milliót. 2007 végén a világ legnépesebb országában a lakosság 16 százaléka használta az internetet, míg a globális átlag 19 százalék volt. A hatóságok a Kínai Nagy Tűzfal néven ismert internetcenzúra-szoftverrel védik a népköztársaságot a nemkívánatos külföldi tartalmaktól, és több tízezer internet-rendőr figyeli a felhasználók szörfözési szokásait.

Figyelmébe ajánljuk