Mi lesz az olaj után? - Kettesbe váltani

Tudomány

Az olaj ára korábban elképzelhetetlennek tartott magasságokat ért el, s nem is nagyon akar onnan elmozdulni. Vajon ez már a vég kezdete, vagy csak most jön a java?

Az olaj világpiaci ára a múlt hét végén mind nominális, mind abszolút értelemben rekordokat döntött: egy teli hordóért (ami e metrikus rendszertől irtózó szakmában még ma is uralkodó mértékegység) csaknem 120 dollárt is elkérhettek a határidős jegyzések során. S ezen a szinten már mit sem ér arra hivatkozni, hogy közben monoton gyengül a dollár - immár euró/hordó összehasonlításban is sikerült a csúcsbeállítás. Az elemzők nem teljesen egységesek a várható tendenciák megítélésében - akad, aki szerint ennél már a büdös életben nem ereszkedünk lejjebb, mások szerint spekulációs okokból ilyen irreálisan drága az olaj, s ezért akár jelentős korrekció is elképzelhető. Azonban a többség úgy véli, ideje berendezkednünk a tartósan magas árra, ami szerintük logikusan következik abból, hogy a legtöbb, jelentős lelőhelyekkel bíró országban a termelés már túlszaladt a csúcson (egyes hírek szerint Oroszországban éppen tavaly). Ráadásul a készletek mennyisége bizonytalan, nagyságukkal kapcsolatban sok a szkepszis (ami persze akár alaptalannak is bizonyulhat), miközben látható, hogy a keresletet egyre csak izzítja Kína és India rohamosan növekvő fogyasztása (a két ország olajzabálás tekintetében idén már felülmúlja az Egyesült Államokat), ahol pedig alternatív üzemanyagokkal elégítenék ki a rohamosan növekvő keresletet (lásd: Brazília), ott máris kedvezőtlen társadalmi és ökológiai hatásokkal számolhatunk.

Egy szál harangvirág

Az olajkitermelés durva haranggörbeszerű jellegéről szóló teória (a kitermelés a csúcs elérése után meredeken zuhan) nem új, s bár konszenzusnak éppen nem örvend (az OPEC-ben például nem szeretik), de a többség respektálja, s a szakmai közgondolkodásnak legalábbis része az is, miként lehetne mérsékelni az olajkínálat prognosztizált hirtelen zuhanásából adódó katasztrofális következményeket. (Lásd: Kimerülő készletek, Magyar Narancs, 2005. július 14.) Az olajkészletek szintjének és a közeljövőbeli kitermelés mértékének tekintetében számos kedvezőtlen fejleménnyel számolhatunk. Először is Oroszország, mint már utaltunk is rá, képtelen növelni kitermelését a korábban várt mértékben (sőt, alighanem ennél már csak kevesebbet fognak a felszínre hozni), Nigéria olajkínálata az elégtelen beruházások következtében hat-hét éven belül drasztikusan vissza fog esni. Eközben alig néhány ország akad, ahol még van esély a termelés fokozására: jellemző módon Szaúd-Arábia, Kuvait és Irak az a három jelentős olajtermelő, ahol az olajcsúcs csak a következő évtized közepére-végére következik be. A magas áraknak szokás szerint lehet oly hatásuk, hogy rentábilissá tehetnek korábban csak gazdaságtalanul kitermelhető készleteket: érdemes lesz a bitument kiszedni az olajhomokból, kinyerni az olajpalából, vagy megtisztítani a szennyező anyagokban (ezek jelenthetnek ként, arzént, esetleg nehézfémeket) gazdag nehézolajokat - legyenek ezek bármily mocskos és szennyező technológiák. Ezenkívül persze idővel kinyithatók a korábban lezárt kutak, melyekből a gyors lerablás miatt csak jóval drágábban (az új árak mellett mégis gazdaságosan) nyerhető ki a maradék szufla, jöhetnek az új és újabb kőszénbányák (a szén még jó pár száz évig nem fogy el), hiszen a szénből bármit (folyékony üzemanyagot, vegyszert, műanyagot és élelmiszer-adalékot egyaránt) elő lehet állítani. Igaz, nem két forintért, de a tétet amúgy is jóval eme szint fölé emelték. Azután ott van még a földgáz, amelynek jó részét jelenleg eltüzeljük, pedig ha a fűtésre és főzésre találnak valami más energiaforrást, úgy nagy mennyiségben volna a kezünkben olyan gáznemű matéria, amely egyszerre kémiai alapanyag, s akár folyékony üzemanyag forrása.

Pótkávé a jó

Amikor a kőolaj esetleges pótlásáról beszélünk, nem felejthetjük el, hogy üzemanyagként, fűtőanyagként, vegyipari nyersanyagként valószínűleg mással és mással kell pótolnunk. A homológ pótlást pedig éppen az teszi szükségessé, hogy emberi fajtánk immár tökéletesen ráállt arra a pályára, melynek lényege, hogy lehetőleg minden fenék alá essen egy-egy személyre szabott robbanómotor. Márpedig ilyen esetben két dolgot tehetünk: vagy lecseréljük a Benz, Otto és zseniális társaik által kiötlött meghajtó mechanizmusokat valami más, még nem ismert technológiára (ez biztosan rohadt drága lesz), vagy megpróbálhatunk valami más folyékony és éghető anyagot tölteni a motorba. Persze nevezhetjük elavultnak és kívánhatjuk a pokolba a helyváltoztatás eme szélsőségesen individualista és pazarló módját, de látnivalón még a legkollektivistább társadalmak tagjai alól sem lehet kihúzni az autót.

A bioüzemanyagok igazából most bontakozó sagája csupán az első, s mindjárt drámai fejezete eme új történetnek. (Részletesen lásd: Répa, retek, maszlag, Magyar Narancs, 2008. február 14.) A bioüzemanyagokban - melyek vagy növényi olajok bontásából és újraészterezéséből, vagy cukor- és keményítő-, sőt a jövőben alighanem cellulóztartalmú növényi nyersanyagok minden magyar számára jól ismert szeszes erjedéséből származnak - sokan kételkedtek, majd a hit és a bizalom fázisát átugorva máris jöhettek a parák. Ha túllépünk az igencsak alapos félelmeken, azt láthatjuk, hogy pusztán energiahatékonyság szempontjából legalábbis Földünk számos pontján igenis életképes élelmiszerből üzemanyagot gyártani - mondjuk megéri Brazíliában cukornádból biobenzint erjeszteni (sokkal kétségesebb, hogy mérsékelt öv alatt mi veheti fel ezzel a versenyt, s hogy szubvenciók nélkül is megéri-e kukoricát disznók helyett az erjesztőkádba szórni - a számítások legalábbis ellentmondásosak). Való igaz, az élelmiszerekre gyakorolt kiszorító hatás már önmagában is felverheti az árakat, nem is szólva arról, hogy szorosan összekapcsolja a bioüzemanyagok és az emberi (továbbá állati) fogyasztást szolgáló termékek (melyek többnyire ugyanazok) árát - miközben azok amúgy is az egekbe emelkednek, nem függetlenül az újabb olajárrobbanástól (hiába: ez is a zöldforradalom következménye). Meglehet, a globális léptékű közérdek nevében korlátozni kellene az élelmiszerek benzintankba vándorlását, de kérdés: ki a fene fog ilyen döntést hozni (világkormány köztudomásúlag nincs, a helyi kormányok rövid távú preferenciái módfelett szóródnak). Eközben a bioüzemanyag-gyártás máris óriási üzlet, s az EU immár nem csupán a nem kívánt környezeti, társadalmi, élelmezéspolitikai mellékkövetkezmények miatt szállna ki a biodízel- és bioetanol-biznisz dotálásából, hanem azért is, mivel az ágazat egyelőre piaci alapon is megáll a lábán. Mondhatni, ez a technológia még gyerekcipőben jár, s talán a közeljövőben kinőheti a félelemre okot adó betegségeit. Máris érkeznek a hírek hihetetlenül hatékonyan, s a józan paraszti gondolkodást jellemző kétdimenziós (mező-szerű) sík felületeken túlmutató, háromdimenziós keretek között (térben) termeszthető olajtermelő algákról - mondhatni, meglátjuk, addig sem árt helyet csinálni a szójának, olajpálmának, cukornádnak és a többi hasznos, főleg monokultúrás körülmények között, latifundiumokban, csekély hozzátett emberi értékkel megtermelhető növénynek. Sejtések szerint (ezeket persze hisszük, ha látjuk), ha sikerülne kifejleszteni ipari méretben hasznosítható, cellulózalapú bioetanol-technológiákat, akkor a mostanihoz képest nagyságrendekkel nőne meg a mi éghajlati viszonyaink között elérhető energiahatékonyság - igaz, ehhez genetikailag megpiszkált, transzgén (jórészt fás) növények kellenek, a GMO-k felhasználása körül pedig még az eddigieknél is durvább, hitvita jellegű konfliktusok zajlanak.

Amennyiben más, megújuló olajpótlékokat keresnénk, úgy gyorsan kilyukadhatunk az ingyen rendelkezésre álló, igaz, kissé hektikusan detektálható napenergiánál: a napelemek hatékonysága amúgy nem túl magas, de - s most speciálisan kis hazánkról beszélünk - még így is jóval a képességeink alatt teljesítünk napenergia tekintetében is. Egyes alternatív energiastratégiában gondolkodó szervezetek (pl. Energia Klub) szerint már a most létező napelemes technológiával is meg lehetne termelni az ország éves áramszükségletét, ehhez csak pár száz négyzetkilométeres területet kéne befedni fotoelektromos átalakító szerkezetekkel (ennek a töredékén működnek most napcellák) - igaz, így azután a takarásban nem fejlődne rendesen az üzemanyagnak szánt repce, nyárfa vagy cukorrépa. Ráadásul napelemek segítségével nehezen lehetne kétszázzal döngetni a sztrádán (mondjuk ez azért nem megoldhatatlan feladat - csak olyan bénán nézne ki a verda), ezért más módszerekre van szükség, s meglehet, éppen egy ilyen megoldást kapiskálnak a tudósok. A módszer lényege az, hogy apró fotoelektromos cellák segítségével próbálják szimulálni a növények fotoszintézise közben alapvetően biokémiai alapokon bekövetkező vízbontást - elvégre az így keletkező hidrogén az a sokat emlegetett csodaszer, mellyel oly sokan leváltanák a folyékony, olajalapú üzemanyagot. A baj csupán annyi, hogy ez a technológia is gyerekcipőben jár, igen sok év kell a tökéletesítéséhez, s félő, hogy csak ezután fog kiderülni, lesz-e valami az egészből, vagy ismét csak egy újabb zsákutcába sikerült beszaladni. Az olajipar a mostani állás szerint nem egyszerű házi feladatnak feladott matekpélda, amelyre biztosan adható optimális, valós, sőt racionális megoldás. Meglehet, a gyógyszer, azon túl, hogy keserű lesz, még csak el sem mulasztja a tünetek mindegyikét, de annál több nem kívánt és előre nem látható mellékhatást okoz.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.