cyberhírek

  • .
  • 2008. május 22.

Tudomány

cyberhírek

Adatlopás Hatmillió chilei adatait tette közzé az interneten egy hacker azért, hogy rámutasson, milyen gyatra az adatvédelem a latin-amerikai országban. A hacker a kormány és a hadsereg számítógépes szervereiről töltötte le az adatokat.

Fájlcsere Paulo Coelho brazil író elérhetővé tette műveit a fájlmegosztó hálózatokon. Regényei eddig több mint 100 millió példányban keltek el, és úgy véli, hogy az eladásoknak még jót is tesz az ingyenes online elérhetőség. Coelho blogot is ír, és social networking weboldalakon is aktív.

Zombihálózat Az amerikai online infrastruktúra védelme nem elég erős a fenyegető támadásokkal szemben, ezért az USA hadseregének is katonai botneteket kellene építenie, hogy megelőző csapásokat mérjen az ellenséges zombihálózatokra - javasolta az amerikai légierő egyik tábornoka.

Mongúzrobot Mongúz- robot vegyes párost vetettek be a Srí Lanka-i taposóaknák felkutatásában. A robot úgy irányítja a hozzá rögzített állatot, hogy az remek szaglása segítségével alaposan fel tudja térképezni az elaknásított területet.

Éti csiga A Progressz orosz teherűrhajó sikeresen dokkolt a Nemzetközi Ûrállomáson, fedélzetén többek között 90 éti csigával, amelyek segítségével a súlytalanság hatását tanulmányozzák az egyensúlyrendszerre és a szövetek regenerálódására.

Újrahasznosítás A Nemzetközi Ûrállomás (ISS) legénységének tagjai hamarosan saját vizeletükből készült vízzel fogják csillapítani a szomjukat. A NASA által erre a célra 250 millió dollárért kifejlesztett szerkezetet ősszel viszi fel az Endeavour űrsikló.

Archeológia A világ leghíresebb archeológusát, amozihősIndiana Jonest megtestesítő Harrison Ford filmszínészt beválasztották az Amerikai Archeológiai Intézet igazgatótanácsába.

Szén-dioxid rekord Az antarktiszi jég vizsgálatából kiderült, hogy az üvegház-hatású gázok szintje az elmúlt nyolcszázezer évben egyszer sem volt magasabb, mint most. A kutatás alátámasztja, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás okozója.

Európai mars-járó Elkészült az európai Mars-járó futómű-prototípusa. A robot várhatóan 2013-ban indul a vörös bolygóra, hogy az élet esetleges nyomait kutassa. Az Európai Ûrhivatal (ESA) tervei szerint az Exomars nevű űrjármű nagyjából kétszáz kilogrammos lesz. A jármű futóművét egy kanadai cég fejlesztette ki: a mérnökök a hatkerék-meghajtás mellett döntöttek, mert ezt a változatot tartják a legmegfelelőbbnek arra, hogy az önjáró robot biztonságosan tudjon barangolni a Mars kövekkel, sziklákkal teleszórt felszínén.

Az ufók és a vallás "Hihetünk Istenben és a földönkívüliekben. El lehet fogadni más világok és más életek létezését, akár olyanokét is, amelyek fejlettebbek a miénknél, anélkül, hogy megkérdőjeleznénk a teremtésbe, a megtestesülésbe és a megváltásba vetett hitünket" - így vélekedik José Gabriel Funés, a Specola Vaticana, a Szentszék Castel Gandolfó-i csillagvizsgálójának igazgatója. A 45 esztendős argentin jezsuita atya, aki 2006 augusztusa óta vezeti az obszervatóriumot, a Vatikán hivatalos lapjának, a L'Osservatore Romanónak adott interjúban azt mondta, hogy ahogyan sokféle teremtmény létezik a Földön, lehetnek más, Isten teremtette intelligens lények is. Ez nem ellenkezik a keresztény hittel, mivel az ember nem szabhat határokat Isten alkotói szabadságának. A Specola igazgatója az interjúban kitért arra is, hogy az ősrobbanás elmélete nem mond ellent a bibliai teremtéstörténetnek.

Génmanipuláció Egy amerikai kutatócsoport extra gént ültetett be egy mesterséges megtermékenyítés során megmaradt embrióba, és ezzel a világon elsőként hoztak létre génmódosított humán magzatot. A Cornell egyetem kutatói az első sejtek fejlődését akarták tanulmányozni, de az embriót öt nap elteltével el kellett pusztítaniuk, mert nem volt engedélyük életben tartani. Nagy-Britanniában hamarosan jogi lehetőség lesz ehhez hasonló kísérletek elvégzésére, de a módosított magzatokat nem lehet majd anyaméhbe ültetni.

Lökhajtásos ember A múlt héten ismét újságírók előtt repült Yves Rossy svájci pilóta, "a lökhajtásos ember" - megismételve 2004-es világpremierjét, amellyel kiérdemelte becenevét. A svájci Bexben rendezett bemutatón négy kis sugárhajtóművel felszerelt szárnyai segítségével 200 kilométeres sebességre is felgyorsult, és több kört leírt, majd kibontotta ejtőernyőjét és leereszkedett a repülőtérre. A magát Fusionman néven emlegető Rossy testmozdulataival változtat irányt a magasban. A 48 éves pilóta, aki jelenleg a Swiss svájci légitársaság alkalmazottja, 2004-ben az első volt a világon, aki testére erősített lökhajtásos szárny segítségével emelkedett a magasba. A lökhajtásos ember egy repülőgépről rajtol, és elvileg akár 300 kilométeres sebességre is felgyorsulhat.

Bestseller a Grand Theft Auto Az április 29-én bemutatott Grand Theft Auto IV. videojátékból eddig több mint hatmillió példány kelt el világszerte, ami nagyjából félmilliárd dolláros bevételt hozott az alkotóknak - adta hírül az origo a BBC nyomán. Ebből 3,6 millió példányt az április 29-i premier napján adtak el, 310 millió dollárt besöpörve, amivel a játék a legnagyobb film- és zenesikerek eladási számaival lépett azonos szintre. A maffiózószimulátorként emlegetett akciójáték, amelyben New York utcáin randalírozhat a felhasználó egy exjugoszláv gengszterrel, a premier óta vezeti az eladási listákat a játékkonzolokon. Az új GTA az előző részekhez hasonlóan továbbra is kedvelt célpontja az erőszakos videojátékok ellen kampányoló civil szervezeteknek és politikusoknak egyaránt.

Figyelmébe ajánljuk