cyberhírek

  • .
  • 2008. november 27.

Tudomány

Szerverpark A Google nagy szerverparkot épít a felső-ausztriai Kronstorfban. A keresőcég azt tervezi, hogy itt bonyolítja le internetes forgalmának jelentős részét.
A 75 hektáros területen létesülő szerverfarm közvetlen közelében két vízi erőmű is működik.

Hajtáslánc Lánc nélküli kerékpárokat dob piacra egy amerikai cég. A szénszálas műanyagból készült Carbon Drive System elnevezésű rendszer ugyanolyan elven működik, mint a láncmeghajtás, de a karbantartás-igényes lánc helyett fogazott szíj viszi át a pedálra kifejtett erőt a kerékre.

Túladagolás Összeesett és epilepsziaszerű rohamot kapott egy 15 éves svéd fiú azután, hogy 24 órán keresztül játszott egyfolytában a World of Warcraft online univerzumban. Svédországban a múlt csütörtökön dobták piacra a számítógépes játék újabb kiadását.

Szuperkemény Véletlenül fedezték fel azt a szuperkemény anyagot, amely a teflonnál is csúszósabb. A kerámiaötvözetet bór, alumínium és magnézium fémötvözete és titánborid kombinálásával hozták létre. A BAM névre keresztelt ötvözet a harmadik legkeményebb anyag, amit ismerünk.

Rákgyógyszer A Washingtoni Egyetem kutatói egy évezredek óta használt kínai növényi orvosságban, az egynyári ürömben (Artemisia annua) olyan anyagot találtak, mely bizonyos ráksejteket 1200-szor erélyesebben pusztít el, mint a jelenleg használatos készítmények.

Légcsőátültetés Sikeresnek bizonyult a világ első olyan légcsőátültetése, amihez a páciens őssejtjeiből kitenyésztett szövetekkel borított donorszervet használtak fel. Az eljárásnak köszönhetően nem volt szükség a kilökődést gátló gyógyszerekre.

Klímatörvény Korszakalkotó klímatörvényt fogadtak el Nagy-Britanniában: az ország az 1990-es szinthez képest 80 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását 2050-re. A világon még egyetlen állam sem hozott hasonlóan szigorú törvényt.

Europeana Múlt csütörtökön nyitották meg Európa digitális multimédia-könyvtárát, az Europeanát, de a szerverek nem bírták az érdeklődők rohamát. A számítógépes rendszer összeomlott, és valószínűleg csak december közepén lehet újraindítani. Az Europeana portálon induláskor több mint kétmillió tétel volt elérhető. Olyan könyvek, térképek, hangfelvételek, fényképek, levéltári anyagok, festmények és filmek, amelyeket az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiban és kulturális intézményeiben digitalizáltak. Az informatikai háttérről a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár gondoskodik. A rendszer összeomlását az okozta, hogy óránként legfeljebb ötmillió látogatóra számítottak, de nyitáskor 20 millióan próbáltak belépni a digitális könyvtárba. Az Europeana az ókori Alexandria híres könyvtárának mintájára kívánja felhalmozni és digitálisan elérhetővé tenni Európa kulturális kincseit. A Microsoftnak már beletört a bicskája egy hasonló feladatba. Az óriás szoftvercég 2006-ban elindította online könyvtárát, de másfél évvel később feladta, mindössze 750 ezer tétel digitalizálása után. A Google 2004 végén fogott hasonló vállalkozásba, most 7 millió online elérhető könyve van. Az európaiak saját dolgukat azzal nehezítik, hogy az Europeanát 21 nyelven lehet majd használni.

Virtuális Kína A Floridai Egyetem informatikusai virtuális kínai várost hoztak létre a Second Life online univerzumban. A Second China azoknak készült Amerikában, akik az ázsiai országba készülve szeretnék hozzászoktatni magukat a kínai kultúrához. A szövetségi szinten finanszírozott projekt végső célja a külszolgálatra készülő állami alkalmazottak oktatása, valamint a munkára való felkészítése. A szituációs gyakorlatok elősegítik, hogy a felhasználó megértse és alkalmazni tudja a megfelelő viselkedési szokásokat, például az ajándék átadásának szabályait vagy a névkártyacsere módját. A virtuális Kínában az avatarok előre programozott módon, a kínai szokásoknak megfelelően viselkednek.

Tengerszint Egy friss kutatás szerint már nemcsak a hőtágulás miatt emelkedik a világtengerek szintje, hanem az Antarktisz és Grönland jégtakarójának felgyorsult olvadása következtében is. A francia űrkutatási intézet tanulmánya szerint jelenleg évente 2,5 milliméterrel nő a tengerszint, amihez az antarktiszi és a grönlandi jégolvadás egy milliméterrel járul hozzá. Ha Grönland teljes jégtakarója elolvadna, hét méterrel emelkedne meg a világtengerek szintje.

Elektromos töltőhálózat Shai Agassi, a BetterPlace nevű cég alapítója bejelentette, hogy az USA-ban egymilliárd dolláros töltőhálózatot épít elektromos autóknak. A cég már Izraelben és Dániában is elkezdte a hálózat kiépítését, és igen komoly tervei vannak Ausztráliában is. Agassi szerint 2012-ben megindul az elektromos autók sorozatgyártása.

Gleccserek a Marson A texasi egyetem kutatócsoportja a vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda radarjának az adataiból arra következtet, hogy a vörös bolygó déli féltekéjének hegyvidékén, közepes földrajzi szélességen a vékony porréteg alatt hatalmas jégfolyamok vannak. A felfedezett gleccserek a legnagyobb víztartalékot képviselik a Mars sarkvidékén kívüli területeken. Az egyik gleccser méreteiben háromszor nagyobb Los Angelesnél, vastagsága pedig eléri az egy kilométert. A hatalmas jégrétegek létezésére közvetve utaltak a vörös bolygón található kőhordalékok, amelyeket először a hetvenes években fedezett fel a Viking űrszonda. A tudósok szerint a marsi gleccserek vizet biztosíthatnak a jövőbeni Mars-expedíciók számára. A vélhetően kétszázmillió évvel ezelőtt keletkezett gleccserekben hajdan létezett, jégbe fagyott mikroorganizmusok is lehetnek, a benne található buborékokból pedig ki lehet deríteni, hogy a jégfolyamok keletkezésekor milyen volt a vörös bolygó légkörének összetétele.

Figyelmébe ajánljuk