cyberhírek

  • .
  • 2011. május 12.

Tudomány

Fülirányítás Fülizomzatukkal irányíthatják kerekes széküket a jövőben azok a betegek, akik sem lábuk, sem karjuk mozgatására nem képesek. A Göttingeni Egyetem által kifejlesztett apró csip felfogja az izom jeleit, majd továbbítja őket a kerekes széket irányító vevőkészüléknek. Boldogsággén Brit kutatók felmérésükben boldogabbnak találták azokat a tizenéveseket, akik egy gén változatai közül az egyik kópiát hordozták duplán, míg azok, akik a másik változattal rendelkeztek, kevésbé voltak elégedettek. Médiafogyasztás Húsz év óta most először csökken a tévék száma az amerikai háztartásokban egy kutatás szerint.
A jelenség oka a digitális technika előretörése és az internet jelentette konkurencia: a fiatal városi fogyasztók egy része már nem fizet elő a televízióra.

Rekordforgalom Amerikában és világszerte is jelentősen nőtt az internetforgalom azt követően, hogy az amerikai elnök bejelentette, likvidálták Uszáma bin Ládint. A Twitter megelőzte Obamát: egy korábbi fehér házi tisztviselő az elnöki bejelentésnél hamarabb posztolta a mikroblogon a hírt.

Tömegverekedés Négy sérültet kellett kórházban ellátni a pekingi Apple Store előtt kitört tömegverekedés után. A bolt előtt több száz méteres sorban vártak a rajongók a nyitásra, hogy az elsők között juthassanak hozzá az iPad 2 táblagéphez.

Maffia Az illegális migrációtól a veszélyeztetett állatfajok példányaival való tiltott kereskedésen át a pénzmosási ügyletek lebonyolításáig az internet lett a szervezett bűnözés legfőbb kommunikációs eszköze - állapította meg múlt héten közzétett jelentésében az Europol.

Whiskeyerőmű Megkaptaaz építési engedélyeket Skóciában a világ első olyan biomassza-erőműve, amely a whiskeygyártás melléktermékeiből állít elő elektromos energiát, amivel a környék kilencezer háztartásának áramellátását lesz képes fedezni.

Assange a Facebookról "A Facebook a valaha feltalált legelképesztőbb kémgépezet. Ott van a világ legteljesebb adatbázisa, amiben benne vannak az emberek, a kapcsolataik, a címük, tartózkodási helyük, levelezésük, és a rokonaiké is - az Egyesült Államokon belül úgy, hogy mindehhez hozzáfér az amerikai hírszerzés" - mondta Julian Assange, a Wikileaks alapítója a Russia Todaynek adottinterjúban. Assange szerint a Facebook, a Google, a Yahoo és az összes nagy amerikai website beépített kezelőfelületet hozott létre az amerikai hírszerzésnek, ahol bírósági határozatok nélkül is kutakodhatnak. "Mindenkinek tudatában kell lennie, hogy amikor bejelöli ismerőseit a Facebookon, ingyenmunkát végez az Egyesült Államok hírszerzésének azzal, hogy felépíti neki ezt az adatbázist" - mondta Assange. A hírhedt kiszivárogtató hulladéknak nevezte a teljes médiaipart, mert túl keveset tesz a háborúk megakadályozása vagy a korrupt vezetők leleplezése érdekében. A Facebook tagadja a vádakat, azt közölte, hogy csak bírói határozat alapján ad ki felhasználói adatokat a hatóságoknak.

Népességrobbanás A Föld népessége az eddig becsült ütemnél is gyorsabban növekszik. Jelenleg csaknem hétmilliárd ember népesíti be bolygónkat, 2050-ben az emberiség lélekszáma elérheti a 9,3 milliárdot - tűnik ki az ENSZ friss előrejelzéséből. A prognózis szerint idén október végén fogja meghaladni a Föld népessége a hétmilliárd főt. Míg ahhoz, hogy ötről hatmilliárdra növekedjék bolygónk népessége, 13 évre volt szükség, az újabb egymilliárdos gyarapodás már tíz év alatt ment végbe. A népességgyarapodás a fejlődő országokra korlátozódik, Európában csökken a lakosság lélekszáma: a mai 738 millió fővel szemben 90 év múlva várhatóan csak 674 millió ember él majd az öreg kontinensen.

Lopakodó Hangtalanul tudták megközelíteni Uszáma bin Ládin abbottabadi rejtekhelyét az al-Káida-vezér kivégzésében részt vevő amerikai elitalakulat tagjai egy titokban kifejlesztett technológiának köszönhetően, amellyel lopakodóvá alakították át a helikoptereket - adta hírül a hvg.hu az ABC News nyomán. Az akció közben lezuhant járművet még a helyszínen megsemmisítették, de a maradványairól készült fotók alapján katonai szakértők arra gyanakszanak, létezik a titkos technológiai program. A rejtekhely szomszédságában élők nem hallották az érkező helikoptereket, a felrobbantott jármű maradványain korábban ismeretlen átalakítások láthatók. A Pentagon nem kommentálta a hírt.

Precedens A számítógép IP-címe nem egyenlő a személlyel, aki a gépet illegális fájlmegosztásra használja - állapította megegy felnőttfilmeket forgalmazó cég és a filmek kalózmásolatainak letöltésével megvádolt felhasználók közti perben egy amerikai a bíróság - adta hírül az Index a Torrentfreak nyomán. Amerikában jelenleg több mint százezer fájlcserélő ellen folyik per, ha ebből az ítéletből precedens lesz, ők nem lesznek többé vádolhatók. A döntés indoklásában a bíró többek közöttazt az esetethozta fel, amikor egy netes gyerekpornó-hálózat felgöngyölítése során az FBI IP-cím alapján ártatlanok lakásait rohanta le, akiknek a wifihálózatán a nethozzáférést lopva ügyködtek a valódi pedofilok. A jogsértés elkövetője lehet az adott IP-címhez tartozó internet-előfizető, de ugyanúgy lehet bárki, aki az ő lakásában él, egy látogató, egy szomszéd vagy egy ismeretlen, aki az utcában parkol egy laptoppal az autójában, ezért csupán IP-cím alapján nem lehet vádat emelni.

Bizonyítéktár Egy jogászokat tömörítő amerikai szervezet februári felméréseszerinta válóperek ötödében merült fel a Facebook mint bizonyítékok forrása. Floridai ügyvédek mostazt állítják, ez a szám erősen alulbecsüli a jelenség valódi erejét, vannak direkt a közösségi oldalak használatára specializált válóperes ügyvédek, akiknél az ügyek kilencven százalékában felbukkan olyan fotó, videó vagy hozzászólás, ami a Facebookról származik, és bizonyítékként használható a per során. Az sem segít, ha valaki nem regisztrál a Facebookon, mert senki nem tudja befolyásolni, hogy az ismerősei milyen képeket tesznek fel róla a közösségi oldalra.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.