Első magyar Lara Croft-hasonmásverseny: A mellbőség zavara

  • Bodoky Tamás
  • 1999. február 4.

Tudomány

Lara Croft, a Tomb Raider sorozat párductestű, egyes értelmezésekben eszes főhősnője az egyik legnépszerűbb karakter a számítógépes akció-kalandjátékok mocskos szájú, izomagyú verőemberekkel zsúfolt világában. Játékosok százezrei látják őt, amikor a barátnőjüket nézik, néhányan be is nevezik a kedvest a játék promóciós hadjáratának szerves részét képező hasonmásversenybe. Az első magyar Lara Croftot vasárnap délután választották meg a Műegyetemen.

Lara Croft, a Tomb Raider sorozat párductestű, egyes értelmezésekben eszes főhősnője az egyik legnépszerűbb karakter a számítógépes akció-kalandjátékok mocskos szájú, izomagyú verőemberekkel zsúfolt világában. Játékosok százezrei látják őt, amikor a barátnőjüket nézik, néhányan be is nevezik a kedvest a játék promóciós hadjáratának szerves részét képező hasonmásversenybe. Az első magyar Lara Croftot vasárnap délután választották meg a Műegyetemen.Szebb, mint Naomi Campbell, keményebb, mint Béres Alexandra, híresebb, mint a Spice Girls, és okosabb, mint Yoda. Mozgása annyira kecses és nőies, hogy a játékos megfeledkezik a testét felépítő pixelekről és poligonokról, miközben védelmezi és uralkodik rajta. Önéletrajza szerint "1967. február 14-én született Angliában, ahol Lord Henshingly Croft egyetlen leányaként főúri nevelésben részesült. Huszonegy éves korában egy sítúrán repülőgépe lezuhant a Himalájában, egyetlen életben maradottként kénytelen volt elsajátítani a túlélés művészetét, miközben két hetet töltött a vadonban. Megmenekülése után hátat fordított a felső tízezernek, inkább felfedezőként, régészként járja a világot ősi civilizációk nyomai után kutatva. Családja megszakította vele a kapcsolatot, így írásaiból finanszírozza utazásait." A Tomb Raider első része 1996-ban került piacra, kitalálója, Adrian Smith brit játéktervező, a Core Design szürke eminenciása egy Doom-szerű, de agyasabb háromdimenziós játékot képzelt arisztokratikus, de bombázó női Indiana Jones-figurával, aki az egyiptomi piramisok és királysírok labirintusában küzdi le az akadályokat két krómozott félautomatával.

*

Bevált: A Sony Playstation konzolon és PC-n hozzáférhető játék első három része összesen 17 millió példányban fogyott (plusz a kalózkópiák), sokan csak azért vásároltak grafikus gyorsítókártyát, hogy jobban láthassák Larát, aki mostanáig több mint 80 magazin címlapján szerepelt, és mítosza a hálózaton is egyre terebélyesedik: Douglas Coupland, az internetgeneráció amerikai guruja egész könyvet szentelt a jelenségnek Lara´s Book címmel. A Times brit napilap, amely 1922-ben elsőként tudósított Tutenkamon sírjának felfedezéséről, exkluzív Tomb Raider pályát rendelt a Core Designtől: Ebben a kalandban - amely a Times weboldaláról letölthető - Lara a lap szerkesztőségében old meg egy kínzó rejtélyt. A játék minden folytatással kifinomultabbá és részletgazdagabbá válik, miközben Lara többek között az Antarktiszra, Indiába és a Nevadai-sivatag ufók látogatta 51-es körzetébe is eljut.

A Tomb Raider IV: The Last Revelation című rész novemberben került a boltokba, minden eddigit túlszárnyaló felhajtással övezve. Néhányan háborognak azon, hogy az új Lara a korábbinál is keskenyebb derékkal és nagyobb mellekkel nyomul, a viktoriánus ízlésű játékosok szerint kurvásra vették a Lady figuráját a haszonleső marketingesek. A többség azonban ettől még jobban kedveli, és a játék mellett igen kelendőek a relikviák is: Lara Croft baba, képregény, sőt csoki. Gőzerővel folyik a krossz-promóció, az interneten futótűzként terjed a híre, ha Lara felbukkan egy videoklipben, tévéreklámban, szappanoperában, az új James Bond- filmben vagy a MaNcsban mint leendő kulturálisrovat-vezető. Mozifilm is készül róla a Paramountnál, melynek producere a Die Hard és a Predator szériákat jegyző Larry Gordon, a főszereplője azonban még nem ismert, ami őrült találgatásra ad okot: a jól értesültek szerint Catherine Zeta-Jonestól Demi Moore-on keresztül Uma Thurmanig egy egész sor hollywoodi színésznő biztos befutónak tűnik, az internetes szavazáson Sandra Bullock vezet Milla Jovovitch (Ötödik elem) és Lucy Lawless (Xena) előtt, de szóba került a mostanában a neten terjesztett hardcore házimozijáról híres Pamela Lee egykori Baywatch-szőkeség és a Terminátor-killer Linda Hamilton is.

*

Nem elképzelhetetlen, hogy a főszerepet végül Lara Weller, az ügyeletes "hivatalos" Lara-hasonmás kapja, egy profi manöken, akit az idei Electronic Entertainment Expón mutatott be az Eidos Interactive, a játék disztribútora. A 24 éves Weller immár a harmadik hivatalos Lara, elődje, Nell McAndrews a Playboy hasábjain is megmutatta magát - ami ugye összeférhetetlen a megközelíthetetlen és betonkemény régésznő imidzsével. A cég jogászai egyébként is jogi ellenlépésekkel fenyegették meg azoknak a weboldalaknak a készítőit, amelyeken Lara Croft meztelenül vagy szexuálisan explicit tevékenység végzése közben látható, mert az ilyesmi ellentétes a szerzői joggal, ráadásul érzelmi válságot idézhet elő Lara kiskamasz rajongóiban. Weller kisasszony méretei (magasság 173 cm, mellbőség 86 cm, derékbőség 61 cm, csípőbőség 86 cm) egyébként hajszálpontosan megegyeznek a fiktív Laráéval, szeme és haja természetes barna, és műcopfra sincs szüksége az alakításhoz.

*

A klasszikus Lara-kosztüm magas szárú bakancsból, a hosszú combokat fedetlenül hagyó shortból, ujjatlan zöld pólóból és egy brutális fegyverövből áll, a hátizsák és a napszemüveg opcionális. Mindössze erre volt szüksége annak a tizenkét versenyzőnek is, akik a PCformat és a Playstation magazin magyar mutációját kiadó Computer Média Kiadói Kft. által meghirdetett hasonmásverseny döntőjébe jutottak. Számukra iparművész tervezte a jelmezt, de a 128 jelentkező körülbelül fele házilag gyártott egyenruhában fotóztatta magát, ami a szervezőket is meglepte. Klausz Anikó PR-főnök elmondása szerint a döntőbe a zsűri döntése és internetes szavazás alapján lehetett bejutni, ahol három nap alatt, profi koreográfus segítségével készítették fel a lányokat. A BME aulájában előadott produkció közös táncból, majd egyéni kűrökből állt, amelyeket a lányok vérmérsékletük és képzettségük függvényében hongkongi (fejrúgások, bukfenc), domina (szigorú nézés, erotikus pózok a pisztoly csövével) vagy fitnesz (fekvőtámaszok, spárga, hátsó híd) stíluselemekkel gazdagítva adtak elő, néhányan suta mozdulatokkal, mások vérprofi benyomását keltve. A mezőny a 18-22 éves korosztályból került ki, ami jelentősen elmarad a virtuális Lara életkorától, viszont vizuálisan nagyon rendben volt, és heves tetszésnyilvánításra késztette a huszonéves közönséget.

*

A lányok jórészt barátjuk, ismerőseik unszolására neveztek be a versenybe, és újságokból lesték el Lara mozdulatait, még a győztes, Fésűs Virág (21) sem játszott Tomb Raidert korábban. Virág civilben idegenforgalmi és környezetvédelmi szakmenedzsernek készül Tapolcán, és 165 centivel nincsenek modell ambíciói. Rendszeresen tornászik, de nem azonosul Larával: "most, ahogy kinézek, az abszolút nem én vagyok. A barátnőmmel kialakítottunk egy koreográfiát a harcos lányra, Aerosmithre pedig amúgy is imádok mozogni" - nyilatkozta a MaNcsnak a tökéletes alakú, szép szemű nyertes, aki százezer forinttal, egy Playstationnel és más ajándékokkal lett gazdagabb. Klausz Anikó nagy fantáziát lát a hasonmásversenyekben: "Van egy újabb játék, amelynek főhősnője esélyes arra, hogy kedvenc váljék belőle - szörnyetegversenyt nem tervezünk, de a hölgyek kedvéért elképzelhető, hogy fiú karaktert is fogunk keresni."

Bodoky Tamás

közreműködött: Babarczy Eszter

Lara Croft-hírek az interneten: www.ctimes.net

Figyelmébe ajánljuk