Közölte az AstraZeneca, hány oltott kapott trombózist

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 15.

Tudomány

A dán gyógyszerfelügyelet szerint az elhunyt 60 éves nőnek szokatlan tünetei voltak a vakcina után. 

A dán gyógyszerfelügyelet vasárnap esti bejelentése szerint nagyon szokatlan tünetei voltak annak a hatvanéves nőnek, aki vérrögképződés miatt a múlt héten meghalt, miután megkapta az AstraZeneca oltóanyagát a koronavírus ellen.

A dán egészségügyi hatóság csütörtökön, a világon elsőként függesztette fel az oltóanyag használatát, majd utána több ország is követte, mert bár nincs olyan adat, amely megerősítené, hogy az oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket, mégis felmerült a gyanú

A dán gyógyszerfelügyelet jelentése szerint a nőnek alacsony volt a trombocitaszintje, a szervezetében pedig vérrögöket találtak. Halálának okát éppen e szokatlan tünetek miatt kezdték vizsgálni - írták, hozzátéve, hogy több más európai ország gyógyszerészeti hatóságai felhívták a figyelmet a vérrögképződésre a vakcina használata után, név szerint megemlítve Norvégiát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről azt közölték, nem találtak összefüggést a vérrögképződés és az oltóanyag között. A vakcinát előállító brit-svéd gyógyszeripari csoport vasárnapi közleménye szintén kiemeli: semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát. Ennek ellenére több ország, köztük Norvégia, Hollandia és Írország is felfüggesztette a vakcina használatát

A gyógyszergyártó cég vasárnapi közleményében azt írta, a vállalat tisztán tudományos alapon kívánja megerősíteni a COVID-19 vakcina biztonságosságát, hiszen ezt folyamatosan monitorozza, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió személy adatai pedig azt mutatják, hogy a vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban. 

A cég közleméyne szerint 

a vakcinával beoltott 17 millió főből a március 8-ig beérkezett adatok szerint 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eseményt jelentettek.

Ez a szám pedig lényegesen alacsonyabb annál, mint az az általános gyakorisági adatok alapján várható lenne egy ekkora népcsoportban, s hasonló ahhoz, amit más törzskönyvezett COVID-19 vakcinák esetén is észleltek. A havonta frissített biztonságossági jelentést a jövő héten hozza nyilvánosságra az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A cég azt is közölte, hogy bár kevés trombózisos eset előfordult a klinikai vizsgálatok során, ezek száma a vakcinát kapott csoportban kisebb volt, mint a kontroll csoportban. A vizsgálatokban részt vevő 60 000 önkéntesnél viszont nem fordult elő egyetlen vérzékenységgel járó szövődmény sem.

Figyelmébe ajánljuk