Mi a baj az AstraZeneca vakcinájával? Egyre több ország függeszti fel az oltást

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. március 11.

Katasztrófa

Dánia, Norvégia és Izland felfüggeszti az oltást az AstraZeneca vakcinájával, Olaszországban megtiltja egy szállítmány alkalmazását.

Norvégia és Izland is felfüggeszti elővigyázatosságból az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását - közölték az egészségügyi hatóságok. Előzőleg Dánia döntött úgy csütörtökön, hogy elővigyázatosságból két hétre felfüggesztik az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Öt másik európai országban is ilyen intézkedést hoztak, de csak az ABV5300 jelzésű szállítmányra vonatkozóan. Hozzájuk csatlakozott Olaszország is, amely az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást tiltotta meg.

A vakcinával kapcsolatban csütörtökön közleményt adott ki a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA). Mint írták,  nincs olyan adat, amely megerősítené, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. Azt ugyanakkor a dán egészségügyi hatóságok is hangsúlyozták, hogy jelenleg nem lehet olyan következtetést levonni, amely szerint összefüggés lenne az oltás és a vérrögképződés között.

Phil Bryan, az MHRA oltóanyagbiztonsági igazgatója a felügyelet által ismertetett felhívásában azt kérte, hogy mindenki, akit az egészségügyi hatóságok oltásra hívtak be, adassa be magának az oltóanyagot.

A koronavírus elleni vakcinákkal kapacsolatban remek hír viszont, hogy az Európai Gyógyszerügynökség biztonságosnak találta és engedélyezte az amerikai Johnson & Johnson cég Janssen elnevezésű vakcináját.

 

    

Neked ajánljuk