Tapolca, Malom-tó

  • - winkler -
  • 1999. augusztus 19.

Tudomány

Az integrált napfogyatkozás a Tapolcai Ünnepi Játékok keretében tekinthető meg. A népművészeti vásár mellett itt ellenőrzöm, valóban megvadulnak-e a háziállatok, folynak-e visszafelé a folyók, zuhannak-e felhők szálló madarakra.

Az integrált napfogyatkozás a Tapolcai Ünnepi Játékok keretében tekinthető meg. A népművészeti vásár mellett itt ellenőrzöm, valóban megvadulnak-e a háziállatok, folynak-e visszafelé a folyók, zuhannak-e felhők szálló madarakra.

Maga a dolog az égitestek mozgásával kiábrándítóan egyszerű, legalábbis konyha-sajtó-szinten, sok érdekeset erről sziporkázni nem lehet. Nem volt más megoldás, mint egyre hülyébb feltételezett kísérőjelenségek kiagyalása, hőingás viharok, várható közlekedési balesetek (mert még egy autós sem látott félhomályt), megvaduló bűnözők, akik a totalitás időtartamának megfelelő lázas zsebtolvajlásba kezdenek. A végén a közszolgálati rádió már azért aggódott, megvakulnak-e az állatkerti orrszarvúk, akik szintén nem akarnak lemaradni a ritka tüneményről.

Tapolca adottságai alapján akár napfogyatkozás-főváros is lehetett volna, a központi népi nézésnek helyt adó Malom-tavat azonban csak az találja meg, aki keresi erősen, vagy egy átjáróházon keresztül, vagy egy mellékutcán át. Semmi reklám, pedig a hely világszínvonalú: elvarázsolt tér, körben színes, régi házakkal, jókora tó, vízesés, forgó malomkerék, kínai aranyhalak. A tavon kisszínpad, egyelőre csak magnóról üvölt egy számomra ismeretlen, vendéglátós jellegű zenekar Ancsel Éva, ne menj el című száma.

11.36: Megjelenik a Hold árnya, közben felismerem a zenét, Dupla Kávé, a magyar Modern Talking. Nem véletlen, hogy ilyen ritkán rendeznek napfogyatkozást, halálosan vontatott program, a mazsorettek csüggedten támaszkodnak a zsilip korlátjának.

11.52: Szépen halad, a parti kőkorlát és a fű többé-kevésbé megtelt, de parkolóhely még mindig van, szégyen ez a magyar idegenforgalomra. Legalább a Bányász Ifjúsági Fúvósszenekar rázendít, és masírozásba kezd a világ egyik legkisebb létszámú mazsorettbrigádja: a vezetővel együtt vannak hatan.

Vajon otthon megvadul a kutyám? Világgá megy, vagy megköti a mama? Jön egy néni, megfigyelésre épp alkalmasnak tűnő tesztkutyával, szép kövér, bozontos, a háta fekete, az oldala szürke, a feje zsömleszínű, apró, de dülledt szemecskékkel. Elhatározom, majd jól megfigyelem, amikor megbokrosodva magával rántja a mámit a halak közé.

11.56: A színpadon egy rokonszenves amatőr csillagász közvetít, de az állatos kísérőjelenségekre nem tér ki, holott a szúnyogok tényleg megvadulnak, az egyik valósággal harmadik bokát csíp rám, mert azt hiszi, este van. A madarak tényleg betojtak, a seregélyek pánikszerűen bravúros kötelékrepüléseket végeznek, egy galamb pedig csak üggyel-bajjal találja el a templomtornyot, amikor a totalitás perceiben akar leszállni. Sajnos a kutyás néni sehol, talán már valahol a Káli-medencében vágtatnak Burkussal, a csillagász srác viszont azt magyarázza, hogy ez itt a sugárkoszorú, az meg az X. csillagászféle gyöngyfüzér, az előzményekről akkor maradtam le végérvényesen, amikor negyedórája tartalékkutyát kerestem.

A teljes elsötétítés általános csalódást okoz, a tapolcaiak hümmögnek, hogy a korona, az igen, de azért lehetett volna sötétebb.

A növekményi szakasz teljes közönybe ütközik, mindenki húz haza, pedig a totalitás leple alatt a színpadra ólálkodott a Batsányi János Pávakör, vagy harminc igen vehemens néni és bácsi népviseletben, gyöngyökkel. Rendszeres, bár nem túl lelkes hallgatója vagyok a Népdalkörök pódiumának, de ez a pusztító farkasüvöltéssel elegy óbégatás még engem is elborzaszt. Elvileg uniszónóban énekelnének, a valóságban viszonylagos összehangoltságban váltogatja ki-ki a saját hangmagasságát, a műsor úgy szól, mint mikor halott sekrestyés zuhan az orgonára.

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?