Kémjátszmák Izraelben - The Honourable Woman

  • - borz -
  • 2014. november 22.

Tévétorrent

A politikai thriller bátor alkotói darázsfészekbe nyúltak. A darázsfészek a mindig forrongó Közel-Kelet, annak is az egyik legneuralgikusabb pontja, az izraeli–palesztin viszony.

És a körülötte bábáskodó, sertepertélő nagy és közepes hatalmak, amelyek – ha a közvetlenül érdekelt felek fáradni látszanának – bármikor készek némi olajat önteni a tűzre.

A címszereplő, Nessa Stein jó szándékú, cseppet naiv kezdeményezése – a nevét viselő vállalkozás támogatásával széles sávú internetet vinni Ciszjordániába – így torkollik véres bűntörténetbe kémjátszmákkal, zsarolással, megvesztegetéssel, szabotázzsal, családirtással, nemi erőszakkal, emberrablással, gyilkosságokkal, bombamerénylettel.

false

Tényleg van itt minden, mint a gazdagok karácsonyfája alatt, bőséges és sokrétű anyaggal szolgálva a brit sorozat nyolc egyórás epizódjának. Hugo Blick íróként és rendezőként is kitett magáért. A szö­vevényes cselekmény több gócpont körül bonyolódik (szűkebb családon belül, illetve a távolabbi rokonokkal, barátokkal és üzletfelekkel kiegészülve; kémek egymás közt és egymás ellen; palesztin belharcok; zsidó belharcok; nemzetközi politikai-diplomáciai szövetségek és érdekellentétek, miközben az alap zsidó–palesztin szembenállásról még nem is beszéltünk). Van itt ármány és szerelem, titok és tragédia dögivel.

false

A formátumos, jól kidolgozott figurákat remek színészek hitelesítik, garantáltan imádni fogják az MI6 közel-keleti részlegvezetőjét, Sir Hugh-t Stephen Rea fanyar megformálásában, de nehéz lesz ellenállni az elsöprő Schlomo bácsinak (Yigal Naor) és a titokzatos palesztin barátnőnek, Atikának is (Lubna Azabal). A főhősnőt játszó Maggie Gyllenhaalra sem lehet panaszunk, és még a szemünket is legeltethetjük: az elegáns partiktól, fényűző lakásbelsőktől, jótékonysági eseményektől (pazar kosztümökkel) a „hatalom folyosóin” át a gázai nyomortelepekig széles a helyszínek skálája. A jól adagolt fordulatok végig fenntartják a feszültséget, s bár néhány rejtélynek a néző magától is rájön a nyitjára, az utolsó percig érhetik kisebb-nagyobb meglepetések.

false

Egy-egy hajmeresztő logikai bakugrástól és alig hihető állítástól eltekintve a filmsorozat – mint a néző is – reális következtetésre jut: mindenki megéri a pénzét. És mindenki meg is kapja a magáét.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?