Akikre büszkék lehetünk – Kreatív bringabolondok gyűjteménye

  • L.T.
  • 2014. szeptember 21.

Veló Világ

Elhiszed, hogy Budapest biciklizésben az egyik legmenőbb hely? Nem? Mi sem hittük, amíg meg nem néztük a Velofetish kiállítást.

Lepusztult, kihasználatlan üzlethelyiségek élednek fel a belvárosban az október 19-ig tartó Nyitva fesztivál keretében. Most persze jöhetnénk azzal, hogy ha az önkormányzat nem kért volna csillagászati bérleti díjakat, akkor lehet, hogy ezek az üzlethelyiségek ma is üzlethelyiségek lennének, de siránkozás helyett inkább megnéztünk egy bringás kiállítást a Vitkovics Mihály utcában. A Velofetish „kísérleti műfaj, mely a kiállítás, a galéria, a designbolt és a concept store közötti határterületen a városi bringás kultúra naprakész szemléje, ahol  a bringás használati tárgyak és öltözékek mellett néprajzi gyűjtéshez készült fotók, személyes emlékeket megörökítő filmek és kerékpáralkatrészekből összerakott fétisszobrok is láthatók” – így a beharangozó. A kiállítás a bicikligumiból öveket, tárcát és egyéb csodákat készítő Balkantango tulajdonosai, Füsün Ipek és Liptay Bálint rakta össze, és nem előzmény nélkül, hisz’ azok a szerencsések, akik az év elején Berlinben jártak, már láthatták a Collegium Hungaricumban.

false


Noha csupán egy kis üzlethelyiségről van szó, a Velofetish a hazai városi kerékpározás minden szeletét megpróbálja reprezentálni a művészettől a tárgykultúráig, a technikai bravúroktól a divatig, ráadásul megnézhettünk egy csomó filmet, amelyeket lelkes bringások készítettek vagy lelkes bringásokról készültek.

false

Olyan fejekről, akiknek nem pusztán használati eszköz a bicikli, hanem státusz és szimbólum, és akik mindannyiunk örömére fetisizálják a kerékpárt, és még büszkék is lehetünk rájuk. Mert lehet, hogy például Berlin sokkal élhetőbb város, amikor nyeregbe pattanunk, ám e tekintetben sokkal kevésbé színes, mint Budapest. Míg ott szinte mindegy, milyen egy bicikli, Pesten egyre gyakoribb, hogy a tulajdonos a lelkét teszi bele. Nem is akárhogyan, és erre bizony büszkék lehetünk. No meg arra is, hogy voltak, akik ezt összegyűjtötték nekünk.

false

A Velofetisht a Vitkovics Mihály utca 3. alatt, október 19-ig lehet megtekinteni hétfőtől péntekig, 12–19 óra, szombaton 10–16 óra között, sőt van két konkrét program is, ami izgalmasnak ígérkezik: szeptember 26-án, délután négykor a Balkantango gumiból és betonból (!) készült új termékének lesz a bemutatója, október 4-én pedig 14 órától, Futártáp címmel kóstolót tartanak a biciklis futárok ételreceptjeinek felhasználásával.

Figyelmébe ajánljuk