Szlovákia nem kér Orbánból

  • narancs.hu
  • 2014. március 30.

Villámnarancs

Robert Fico, a Szlovákiát a magabiztos többség birtokában különösebb kudarcok nélkül irányító miniszterelnök tegnap akkorát bukott, mint kevesen még a régió demokratikus időszakában.

Az elnökválasztást politikai múlt nélküli ellenfele döntő fölénnyel (gyakorlatilag 60:40-es arányban) nyerte ellene. Ebbe ugyan belejátszott a kormány politikájával szemben megfogalmazott elégedetlenség, de nem döntően: ha tegnap parlamenti választásokat tartanak, Fico és pártja, a SMER biztosan nyer. Tegnap konkrétan azért szavazott döntő fölénnyel Fico ellen Szlovákia, hogy közölje, nem akar a nyakába egy teljhatalmú kis vezetőt, elnök-miniszterelnök kisistent. Szlovákia tegnap méretre szabta Robert Ficót – erre szokták mondani, hogy a nép éretten viselkedett az urnák előtt. Meglehet, azért, mert elég közel vannak ahhoz, hogy jól lássák, hogy mennek a dolgok Magyarországon. Nincs ezen mit szépíteni: Szlovákia nem kért magának egy Orbánt, nem akart egyszemélyes vezetőt, a demokráciára szavazott.

Mit csinál a jövő héten Magyarország? S hova is esik itt a környéken Európa?

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.