Semjén Zsolt kiszabadította az elrabolt Csaba királyfit

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 19.

Villámnarancs

Bemutatták Erdélyországban G. Nagy Ilián (emlékszik itt még valaki Maczó Ágnesre?) Csaba királyfiról szóló rockoperáját. Kellett hozzá egy fővédnök.

Székely nemzeti rockopera bemutatója volt Csíksomlyón, a fővédnök a KDNP elnöke volt. A helyszíni tudósítás szerint „több tízezerre tehető azon, szerte Székelyföldről, Erdélyből és Magyarországról érkezettek száma, akik részt vettek” a Csaba királyfi c. dalmű előadásán. Márpedig, ha több tízezer meg határon túl, akkor ott Semjén Zsoltnak is meg kell jelenni. A lovas fővadász/miniszterelnök-helyettes fővédnökként exponálta magát a jeles eseményen, és ugyan meg sem próbált versenyezni az olyan aranytorkú énekesekkel, mint Rudán Joe vagy Ráduly Botond Manó, a 2010-es Erdély Hangja tehetségkutató győztese, ám az előadás megkezdésére az ő torkában is valamiféle csillogó, színarany mondanivaló képződött.

false

„Évszázadokon át megpróbálták ellopni a történelmünket és a kultúránkat. Különösen így van ez az őstörténetünk tekintetében, a hunokkal, Attila királlyal és Csaba királyfival kapcsolatban. Ezért ez a ma este, Csaba királyfi megidézése egy új hajtás a magyarság fájának gyökérzetén, amellyel belekapaszkodunk ebbe a földbe” – mondotta a miniszterelnök-helyettes, de arra nem tért ki, mégis ki a fene volt, aki ellopta volna történelmünket és kultúránkat. Különösen a Csaba királyfiét, akivel kapcsolatban általában úgy vélekednek a történészek, hogy nem is létezett. Ja, hogy eredetmítosz? Vagyis kultúra? Oké, de akkor is ki a tolvaj?

Ám az mégsem járja, hogy Csaba királyfi a hivatalos történetírásban csak úgy lógjon fejjel lefele a Csillagösvényen, mint valami denevér! S mivel minden bizonnyal akad néhány önjelölt, aki örömmel megírná (vagy már meg is írta) Csaba királyfi hiteles életét (szül. hely, idő, anyja neve stb.), Semjénnek csak az lenne a dolga, hogy egy tollvonással hivatalossá tegye, aztán már taníthatnák is a suliban, oszt’ 100 év múlva Csaba királyfi ugyanolyan valós történelmi hősünk lehetne, mint István vagy Viktor.

Figyelmébe ajánljuk