Visszhang: animációs film

Nimona

  • SzSz
  • 2023. július 26.

Visszhang

A jobboldal hosszú évek óta köpőcsészének használja a Disneyt úgymond a woke-sága miatt.

Nem tetszett nekik, hogy A kis hableány élőszereplős változatának főszereplője színes bőrű, s az is kiakasztotta őket, hogy a mesevilágban még nem üldözik úgy az LMBTQ-ideológiát, mint például itthon. Épp ezért meglepőnek tűnhet, hogy a Nimona épp a Disney konzervativizmusa miatt kötött ki végül a mozik helyett a streamingen: egyszerűen megtiltották, hogy ND Stevenson képregényének animációs adaptációjában két férfi hős csókot váltson.

A Netflix kapva kapott az alkalmon, és megvásárolta a félkész produkció jogait – ám a Nimona ettől nem vált merészebbé vagy provokatívabbá; egyszerűen hagyták, hogy az alkotók úgy meséljék el a történetet, ahogyan eredetileg akarták. Eszerint egy elképzelt világban járunk, ahol egy középkori gondolkodású uralkodó trónol, a rendre pedig lovagok vigyáznak, miközben mindenki okostelefont használ, a kapuk pedig lézerszkennerrel nyílnak. Az ezeréves szabály szerint csak nemesvérűek válhatnak lovaggá, ám a hagyományt eltörlik, így a bátor hétköznapi – és meleg – hős, Ballister is lehetőséget kap. A koronázás azonban balul sül el, a királynő meghal, őt pedig gyilkossággal vádolják. Egy lázadó alakváltó tini, Nimona siet a segítségére, hogy felgöngyölítsék, ki felelős a bűncselekményért.

A gyönyörű animáció a várakozásoknak megfelelően az elfogadásról és arról szól, hogy mindenki megérdemli a szeretetet és a megbecsülést – mindezt ugyan a szokásosnál is laposabb humorral, de kétségkívül eredeti figurákkal vezetik elő.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.