NAPOZÓ melléklet – Fesztiválról fesztiválra

A két lábon járó Fender

Zene

Az idei az első igazi fesztiválszezon 2019 nyara óta. Tavaly akadtak kisebb események ugyan, de a külföldi előadók többsége ebben a bizonytalanságban nem merte megkockázatni a turnézást. Az idén azonban nem győzünk válogatni a külföldi fellépők közül. Íme, öt előadó, akiknek a koncertjét nem érdemes kihagyni.

Black Midi (Nagy-Britannia) A black midi kifejezés egy japán eredetű zenei műfajt takar, amelynek lényege az, hogy a számítógéppel elképesztő mennyiségű hangjegyet játszatnak le, ami egyfelől elég extrém zenei hangzást eredményez, de a vizuális megjelenítése is súrolja a kortárs képzőművészet határát. Erről a műfajról kapta a nevét az a londoni zenekar is, amely csupán öt éve létezik, mégis az új brit posztpunk hullám nagy öregének tekinthető, hiszen a többi hasonló stílusban ténykedő sikeres együttes (Dry Cleaning, Yard Act, vagy a Reflektoron fellépő Squid) többnyire az elmúlt egy-két évben jelentették meg első lemezeiket.

A Black Midi nem annyira extrém, mint az említett műfaj, de az első lemezük óta igyekeznek szétfeszíteni a gitárzene kereteit: így az elképesztően zajos gitárok mellett matekrockos, jazzes elemek is simán beleférnek a szerzeményeikbe. A több frontemberes zenekar 2019-ben már adott egy telt házas koncertet Budapesten, de azóta némileg módosult a felállásuk (az alapító gitáros Matt Kwasniewski-Kelvin jelenleg nem tag, helyette van egy billentyűs és egy szaxofonos is), ráadásul a koncert után pár nappal jelenik meg harmadik, Hellfire című albumuk, amelyről nyilván több dalt is bemutatnak. (Kolorádó Fesztivál, Nagykovácsi, 2022. július 1.)

 

Alina Pas (Ukrajna) A kárpátaljai születésű Alina Pas nyolc évvel ezelőtt nyerte meg az ukrán X-Faktort, akkor még feldolgozásokat énekelt. Az elmúlt években azonban zenéje és imázsa is eredetibbé vált, mindkettő érdekes fúziója a hagyományoknak és a modernitásnak: a népi motívumos kendő mellett simán megfér az edzőcipő, a népzenei dallamokat és rappelést pedig extrém hiphop hangszerelések kísérik.

Ez év elején fellépett a legrangosabb európai showcase fesztiválon, az Eurosonicon, ahol munkásságát Music Moves Europe-díjjal ismerték el. Ő képviselte volna eredetileg Ukrajnát az Eurovíziós Dalfesztiválon is, azonban egy 2015-ös krími koncertje miatt megvonták tőle a lehetőséget, így helyette a versenyt végül megnyerő Kalush Orchestra lépett fel ukrán színekben. (Énekesükkel készült interjúnkat múlt heti lapszámunkban olvashatják.) Egyébként Alina Pas a közéleti kérdéseket sem kerüli dalaiban, elég csak az Amerikraine Dream című EP-jére gondolni. (Reflektor Fesztivál, Akvárium, Budapest, 2022. július 14.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.