rés a présen

Büszkék

  • rés a présen
  • 2023. július 26.

Zene

Kováts Péter hegedűművész, művészeti vezető

rés a présen: Mennyi idős az Auer Fesztivál?

Kováts Péter: A veszprémi székhelyű Mendelssohn Kamarazenekar idén 9. alkalommal rendezi meg az Auer Fesztivált, hagyományosan augusztus első hetében a Veszprémben született világhírű hegedűvirtuóz és tanár emlékére. Auer igazából zenepedagógusként került be a zenetörténetbe, sok világhírű tanítványa volt. Mi, veszprémiek nagyon büszkék vagyunk rá. Innen indult el a nagyvilágba. Sokfelé tanult, majd meghívást kapott Szentpétervárra, ahol a cár szólóhegedűse lett, és 50 éven át vezette az ottani konzervatórium hegedű tanszékét. A szocialista forradalom után el kellett hagynia Oroszországot, és Amerikába ment. Ott még 70 éves kora felett is koncertezett a Carnegie Hallban.

rap: Auer története adta a fesztivál ötletét?

KP: Az élettörténetének a kutatását Rakos Miklós kezdte, aki sajnos már nem él. Könyvet írt az életéről. Bárány László rendező és operatőr barátommal készítettünk egy zenés dokumentumfilmet Gyökerek és ágak címmel, Auer önéletrajza alapján, de akkor még nem gondolkodtunk fesztiválban. Az ötlet akkor jött, amikor a filmet több csatornán is levetítették, és az volt az érzésünk, hogy amikor leveszik a műsorról, máris el fogják felejteni a nevét.

rap: Lesz a személyéhez kapcsolható program a fesztiválon?

KP: Veszprém városa megvásárolta a házat, amelyben az Auer család élt, miután a szülőház a háború martaléka lett, és ebből multifunkcionális intézményt hoznak létre, ahol a művészet is helyet kap, de a város művész vendégei is meg tudnak szállni. A ház átadója a fesztivál nyitónapján, augusztus 1-jén lesz.

rap: Milyen koncertek lesznek a hat nap alatt?

KP: Pár nappal a fesztivál kezdete előtt a Young International Orchestra – Nemzetközi Ifjúsági Zenekar koncertjét rendezzük meg. A veszprémi Csermák Antal Zeneiskola diákjaiból, valamint osztrák és német zeneiskolásokból álló projektzenekar a Hangvillában ad koncertet július 28-án Dvořák, Dohnányi és Kodály műveiből. A nyitónapon, augusztus 1-jén a pár éve a moszkvai Csajkovszkij-versenyen feltűnt fiatal zongorista, a francia Lucas Debargue lép színpadra. Grieg a-moll zongoraversenyét fogja játszani a fesztivál rezidens zenekara a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével és az én vezényletemmel. Augusztus 5-én Valeriy Sokolov hegedűművész játszik a Hangvillában – ugyancsak velünk. Ez egy amerikai est lesz: Bernstein és Copland művei lesznek műsoron, valamint Barber hegedűversenye, amelyet ritkán lehet hallani. Augusztus 4-én jön Amjad Ali Khan, a sarod mestere, aki Sarod trilógia című programját adja elő a zenekarával. Kiemelném még Richard Galliano harmonika- és bandoneonművész Szenvedély című, augusztus 5-i szólókoncertjét. Az olasz származású, Franciaországban élő művészről biztosan állíthatom, hogy a hangszere királya. A koncerten közeli barátjának, Astor Piazzollának a művei csendülnek fel, de hallhatjuk Debussy, Chopin, Granados, Satie híres darabjait, Galliano saját szerzeményeit, és a francia sanzon klasszikusait is. Augusztus 2-án a Megyeháza Szent István Termében lép fel a Spányi Miklós vezette régizene-együttes, a Concerto Armonico, és ugyanitt lesz a záró hangverseny augusztus 6-án, amelyet immár hagyományosan az Auer Trió ad.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.