Lemez

Enchanted by the Moon

  • - csk -
  • 2016. szeptember 4.

Zene

2013 telén a fiatal magyar zongoraművész-generáció kiválósága, az invenciózus programokat összeállító Fülei Balázs a Hold által inspirált műveket szólaltatott meg a Bartók-emlékházban. Sikeres koncert volt, amelyen szuggesztív és kidolgozott előadásban szólalt meg Beethoven Mondschein-szonátája, igényes betanulásban hallhattuk egy fiatal magyar zeneszerző, Virágh András Gábor Les visages de la Lune (A Hold arcai) című sorozatát, színgazdagon és hangulatosan követték egymást Debussy Suite bergamasque-jának tételei (köztük a Clair de Lune), de a legnagyobb élvezettel Brahms fiatalkori f-moll szonátáját hallgattam, örülvén a mű technikai nehézségeit fölényesen uraló, ám a hiteles megszólaltatáshoz szükséges hevületet sem nélkülöző tolmácsolásnak. Két évvel később a művész Enchanted by the Moon (A Hold igézetében) címmel stúdiófelvételt készített a koncert műsorának nagy részéből (a Beethoven-szonáta nem fért rá a CD-re, de a kísérőfüzetben megadott kóddal letölthető).

Szokatlan eredményt hozott a lemezkészítés. Az ilyenkor gyakori papírforma az, hogy a művész, aki a koncerten a pillanat hevében nem tudott mindent kifogástalanul megszólaltatni, a stúdióban a leg­ap­róbb részletet is tökéletesre csiszolja. Esetünkben nem egészen ez történt. Tökéletesre csiszolásban nincs hiány, a bejátszások hangszeres szempontból egységesen magas színvonalat képviselnek, élvezet figyelni a Suite bergamasque lélegző dallamformálását és kifinomult színeit, vagy épp elmerülni a Les visages de la Lune „konzervatív modernségét” közvetítő, kimunkált karakterekben, a műsor fő száma, Brahms nagy terjedelmű szonátája viszont, miközben megőrzi a hangversenyen hallott előadás technikai színvonalát, veszít a koncertváltozat hőfokából és közvetlenségéből. Szép, kulturált olvasat, de kissé adósunk marad az ifjú zeneszerző rendkívüli érzelmeivel és indulataival. Csak egy kicsivel több szenvedély kellett volna.

Hungaroton, 2016

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.