film - PERZSIA HERCEGE - AZ IDÕ HOMOKJA

  • Iványi Zsófia
  • 2010. május 20.

Zene

Valamikor réges-régen (úgy húsz éve), egy ősi, legendás birodalom szívében (valahol New York környékén) egy legény, kit kedveltek az istenek (Jordan Mechner programozó) belevágott élete kalandjába, és verejtékes munkával megalkotott egy varázslatos szerkezetet (a Prince of Persia elnevezésű PC-játékot), amivel leigázta az egész világot. És ami a titánok erejével (elképzelhetetlenül sok pénzzel) ajándékozta meg őt. Abban, hogy a találmány a számítógépes játékok (egyáltalán, a számítógépes mindenfélék) őskorában hatalmasat robbant, nincs semmi meglepő, elvégre hőse, egy mérsékelten izgalmas környezetben tüsténkedő herceg hihetetlen dolgokra képes: megy, ugrik, guggol és üt.
Valamikor réges-régen (úgy húsz éve), egy õsi, legendás birodalom szívében (valahol New York környékén) egy legény, kit kedveltek az istenek (Jordan Mechner programozó) belevágott élete kalandjába, és verejtékes munkával megalkotott egy varázslatos szerkezetet (a Prince of Persia elnevezésû PC-játékot), amivel leigázta az egész világot. És ami a titánok erejével (elképzelhetetlenül sok pénzzel) ajándékozta meg õt.

Abban, hogy a találmány a számítógépes játékok (egyáltalán, a számítógépes mindenfélék) õskorában hatalmasat robbant, nincs semmi meglepõ, elvégre hõse, egy mérsékelten izgalmas környezetben tüsténkedõ herceg hihetetlen dolgokra képes: megy, ugrik, guggol és üt. S bár a játék idõközben számtalan újításon, bõvítésen és szépítésen esett át, a fõszereplõ repertoárja alig is bõvült. A tevékenységminimalizálást a moziba is szépen átvitték: a címszerepben izomkodó Jake Gyllenhaal tök profin megy, ugrik, guggol és üt, sõt néha beszél is. De mint a monitorról a vászonra varázsolt mûremekeknek általában, a Perzsia hercegének sem a verbalitás az erõssége, így akármennyire is szeretjük Gyllenhaalt, mikor belemelegszik az idõ, a homok, az oroszlán és a puputeve kapcsolatának elemzésébe, jobban örülnénk, ha inkább guggolna még hármat. A film elsõsorban persze nem minket, egyszerû halandókat, sokkal inkább a játék megszállott rajongóit szeretné elkápráztatni - feltesszük, sikerrel. És ha mégsem, akkor néhány jól irányzott joystickcsapással maguk segíthetik gyõzelemre kedvencüket.

A Fórum Hungary bemutatója

* és fél

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.