rés a présen

Ha tényleg sétálóutca lenne a Kazinczy

Latorczai Balázs programszervező

  • rés a présen
  • 2017. február 12.

Zene

rés a présen: Bár már tele van turistákkal, mégis megmaradt fővárosi közösségi helynek a Szimpla. Hogyan hozható össze ez a kettő?

Latorczai Balázs: Amíg hitelesen vagyunk közösségi hely, addig érdekes a turistáknak is, mert azt érzik, hogy tényleg vannak valahol, s nem csak egy nekik szóló mutatvány a Szimpla. Az épület jól és sok mindenre használható. Sokat kísérletezhetünk, vizsgálgatjuk, hogy mi működik és mi nem. Több napközbeni, kora esti programunk van, így a Szimpla nemcsak egy éjszakai mulató, hanem kihasználja az adottságait már déltől, vasárnaponként reggel kilenctől. A kon­certek pedig csak este 10-ig tartanak.

rap: Mi a közösségépítés titka?

LB: Elsősorban teret adunk a kezdeményezéseknek. Egyik büszkeségünk a Háztáji piac, ahol minden vasárnap egy-egy alapítvány vagy egyesület főz ebédet adományért, amely egyenesen nekik folyik be. De van nálunk Bringa piac, Treasures, és havonta befogadunk egy nonprofit rendezvényt. A titok, hogy mi is higgyünk benne. Egy kisebb stábbal dolgozunk, minden területnek megvan a felelőse, de mindenki hozzá is tesz a másikéhoz valamit. Én a zenei részért vagyok felelős, de van koncert a piacon is, és van adományfőzés az utcafesztiválokon. Nagyon sok civil szervezet fordul meg nálunk alkalmilag vagy hosszabb távon. A rendezvényeik felrázzák a környezetünket. Sok társadalmi kezdeményezés kap itt egy kis löketet, például kedvencem, a Living Library, az élő könyvtár is.

rap: Mely programok voltak a legnépszerűbbek az elmúlt évben?

LB: A piac felfutásának örülünk, mert az szinte az egész belvárost össze tudja hozni. Minden évben nagyon készülünk a Lemming programra, ami azokat a klubzenekarokat hozza össze, melyeket szeretnénk segíteni, hogy továbbra is a saját útjukat járják, még akkor is, ha az tök lehetetlen. A Tilos Rádióban is jelen voltunk vele. Gyökeret vert a szombat éjjeli táncház, ami most már önjáró, és sokkal hangulatosabb, mint egy diszkó, vegyesen járnak rá magyarok és külföldiek. Szerveztünk két utcafesztivált, demonstráltuk, hogy milyen lenne, ha tényleg sétálóutca lenne a Kazinczy. Petíciót is indítottunk, aláírásokat gyűjtünk a célért. Mára bedolgozunk kisebb fesztiváloknak is. Nyáron a Babelsound és a Gyüttment Fesztiválra vittünk zenekarokat, technikával segítettük a Tű-Fokán fesztivált, szóval a Szimpla zenei csapatára sokfelé van még igény. Kedvenc rendezvényem az Önismereti diszkó, egy ambient sorozat, ebbe kéne még több energiát tenni.

rap: Lesznek-e változások 2017-ben?

LB: Megnyílt egy új helyiség az emeleten, a Szimpla szalon, egy jól sikerült Pilinszky-esttel avattuk fel, itt különleges programok lesznek. A szeretett Lemming programban van egy látványos változás: nemcsak az áprilisi koncerteket kapják meg a zenekarok (február közepétől lehet jelentkezni), hanem lesz egy saját helyszín is a Művészetek Völgyében, a Lemming udvar. Aztán szeretnénk több klasszikus zenei koncertet. Az nagyon jó ebben a közegben. Február második feléig most csak az állandó programjaink lesznek, mert kibővítjük, felújítjuk a koncerttermet.

rap: Mi hír a berlini Szimpláról?

LB: Február elején megyünk ki a Monyo Projecttel, a tavalyi Lemmig program folyományaként, és terveink szerint az ott igen népszerű SWAG Jam meglátogat minket február végén. A Szimpla Badehausszal, az ottani koncerthellyel a távolság miatt csak keveset tudunk együttműködni, pedig nagyon jó dolgokat csinálnak, és Berlin egyik legjobb körzetében van.

Figyelmébe ajánljuk