Lemez

Idles: Joy as an Act of Resistance

Zene

Ki gondolta volna, hogy pár bristoli punk fogja elmondani nekem egy hangos-zajos gitáralbum refrénjében, hogy miért nem láttam soha sírni az apámat. Pedig a dolog működik: vegyünk egy krisztusi korban lévő volt szociális munkás exalkoholistát, amint csutkára tekeri az erősítőt, vicsorítva belecsap a széttorzított húrokba, és ordítani kezd: „Burn the house down!” De hősünk a gurgulázó tesztoszteront és fortyogó dühöt arra használja fel, hogy letépje és darabokra tiporja a hagyományos értelemben vett sokgenerációnyi fiú, férfi, apa életét megkeserítő – „Növessz már tököt, kisfiam!” – maszkulinitás maszkot.

false

 

Már az énekes, Joe Talbot anyját gyászoló debütlemeznél (Brutalism) látszott, hogy az Idles ötletes, lendületes, de azért nem túl formabontó punknótáit a nyers, direkt, a banalitásig őszinte szövegvilág és a minden hangon, szón átütő koncepció – akár azt is mondhatnánk, hogy a szellemiség – teszi egyedivé. Az a mindent felülíró igény, hogy tulajdonképpen a pop/rock zene keretei között kössék össze a személyességet és a politikumot, és közben őszintének, érzelmesnek, empatikusnak, sérülékenynek mutassák magukat. Hogy bronzba öntsék a sérülékenység könnyező szobrát. A Joy as an Act of Resis­tance-on durván megkapják a homofóbok, a xenofóbok, a manipulatív média és a már említett mérgező maszkulinitás, szól dal a kisvárosokba költöző jó fej bevándorlókról, a szülői mintákról, a túl hosszú árnyékot vető apákról, de Talbot halva született gyermekéről is. A szemet gyönyörködtető, brutális rombolás középpontjában végig az önszeretet és az öröm parancsa áll, ami ebben az érzelgős, ökölbe szorított kézzel ölelő punkvilágban már kész forradalom.

Partisan, 2018

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.