kegytárgy - MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB VASÚTI TEREPASZTALA

  • - bajnai -
  • 2010. február 4.

Zene

- hirdették a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2009-ben megnyitott új attrakciójáról. A hazai legekkel szemben szkeptikus vagyok, most azonban nem csalódtam.
- hirdették a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2009-ben megnyitott új attrakciójáról. A hazai legekkel szemben szkeptikus vagyok, most azonban nem csalódtam. Persze nem tudom, hogy valóban a keszthelyieké-e a legnagyobb az országban, az viszont tény, hogy lenyûgözõ méretû.

A Festetics-kastély gyerekkoromban még szovjetek birtokolta parkjában tavaly készült el a vadászati gyûjteménynek otthont adó impozáns épület, amelynek tetõterében helyet kapott minden fiús apa és vasútõrült "Mekkája". Külön tárlatot megérne, hogy kik és hogyan tudták rávenni a Kastélymúzeum irányítóit a terepasztal befogadására, de bárhogyan volt is: nagy ötlet.

Ötszáz négyzetméter vasúti terepasztal! Pontosabban három: a Budapest-Nagykanizsa vonal, a Semmering hegyi és a Nürnberg környékét imitáló. Iszonyat mennyiségû V43-as és Nohab a magyar vonalakon, ahol a sín a Badacsony lábainál, a Festetics-kastély és számtalan zalai település hûen felépített vasútállomása körül kanyarog. Aztán havas hegyek, és már Nürnbergben vagyunk, majd pillanatokon belül - talán - Berlinben. A legnagyobb csoda azonban a Semmering hegyi terepasztal, amelynek nemcsak a viaduktjai és alagútjai lenyûgözõek, hanem a belseje is.

A hangulat: mint egy vasútmodell-kiállításon. Tátott szájú gyerekek, felnõttek és titokzatosan matató mûködtetõk, akik számítógépeken vezérlik a csodát. A végén azonban nincs modellvásár. Viszont lehet jönni újra és újra, mert ezt a terepasztalt nem láthatjuk kétszer. Ugyanis még fejlõdik, szépül, épül, ahogy jobb helyeken az igazi vasút is szokott.

Helikon Kastélymúzeum, Keszthely

*****

Figyelmébe ajánljuk