Lemez

Kelis: Food

  • - minek -
  • 2014. június 15.

Zene

A New York-i születésű énekesnő az előző évtized egyik kétségtelen sztárja volt - első két albumát még az akkor feltörekvőben lévő The Neptunesszal rakta össze, 2010 körül pedig már Calvin Harrisszel és David Guettával dolgozott együtt.

Néhány éve kissé zavarosabbak lettek számára a dolgok: jött a Nastől való válása, a kényszerű kiadóváltások és egy abszurd bírósági ügy - ráadásul két-három éve elkészített egy albumot, ami máig sem jelent meg. Tavaly óta Dave Sitek (TV On The Radio) dolgozik a keze alá, ráadásul a korábbi elektrodíva váratlanul leszerződött a legendás Ninja Tune kiadóhoz - itt jött ki hatodik albuma, melyet forradalminak azért nem neveznénk, de arra tökéletesen alkalmas, hogy új pályára állítsa Kelis kissé már elakadni látszó karrierjét.

A címről könnyű asszociálni az énekesnő kulináris tárgyú érdeklődésére (séfiskolát végzett, és már szakácskönyvet is kiadott), de legalább ennyire utalhat a zenei tápanyagokban gazdag menüre, melyet a Kelis-Sitek duó összedobott. Az erős elektronikus szövet, a zsíros basszusgrúvok, a gitárok, a billentyűsök és a gazdagon adagolt fúvósok egy afrobeat-, soul-, funk-, folk- és klasszikus rhythm and blues-elemekből építkező retro/modern album hangzását gazdagítják - Sitek zenéi zamatosak, laktatóak, táplálóak, hiszen minden hozzávalót és zenei réteget vastagon kent fel. Több erős ballada és néhány jól eltalált, dinamikus dal is született: a Jerk Ribs, a funkys Hooch, a bluesos, triphopos Floyd vagy az albumzáró, szinte a Dead Can Dance-et idéző Dreamer kifejezetten gusztusos, fülbemászó darab.

Ninja Tune/Neon Music, 2014

alá

Figyelmébe ajánljuk