könyv - ELIZABETH GEORGE: A NAGY SZABADÍTÁS

  • - banza -
  • 2010. augusztus 5.

Zene

Az 1949-ben Ohióban született, de ma már Angliában élő hölgy az Agatha Christie utáni angol bűnregény női szakaszának (P.D. James mellett) legragyogóbb írója.
Az 1949-ben Ohióban született, de ma már Angliában élõ hölgy az Agatha Christie utáni angol bûnregény nõi szakaszának (P.D. James mellett) legragyogóbb írója. Nálunk mégis ismeretlen, noha ez a kötete (és a Lynley-Havers nyomozópáros kalandjainak második része is) már megjelent magyarul, mégpedig a mostaninál sokkal szerencsésebb Fejvesztve címen, 1993-ban, a Magyar Könyvklub gondozásában. George nem könnyû szerzõ, messze meghaladja az idióta krimik szintjét, olvasása komoly odafigyelést igényel, és leginkább azok fogják értékelni, akik otthon vannak némileg Dickens vagy netán a Bront‘ testvérek, no meg Jane Austen világában.

A nagyszerû asszony komoly kockázatot vállalt, amikor detektívpárosa két tagjának egy angol fõrendet és egy proli londoni szinglit jelölt ki. Thomas Lynley, a Scotland Yardnak a Savile Row-ról öltözködõ, nõcsábász felügyelõje és Barbara Havers, a förtelmes családi múlttal megvert, elõnytelen kiskosztümökben duzzadó vénlány külön osztályharcot vív a nyomozások során. Mindamellett hamarosan kiderül, hogy a kékvérû angol családok hálószobáiban mindennél undorítóbb bûnök rejlenek (ez a fõtéma a széria többi regényében is), és hogy a papság sem sokáig habozik, ha némi bûnpártolásra nyílik esély a gyónáskor megismert események mérlegelésekor. Roppant nagy tudásról árulkodó társadalomrajz, a miliõ tökéletes ismerete, plasztikus lélekrajz, ragyogóan bonyolított cselekmény: Elizabeth George a kritikai realista bûnregény legmélyebb alkotója. Kár, hogy a rémesen zavaros borító kicsit agyoncsapja ezt a nagyszerû regényt.

Fordította: Botos Zsuzsa. Ulpius-ház, 2010, 502 oldal, 3499 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.