köztér - Különös objektum

  • - kyt -
  • 2011. február 24.

Zene

áll a járda szélén a Belvárosban a volt tévészékház mögött. Nem is áll, inkább fekszik, ugyanis egy hosszú kék fekvő hasábot látunk, a felső oldalán, vagyis hát a tetején zöld szőnyegszerű borítással.
áll a járda szélén a Belvárosban a volt tévészékház mögött. Nem is áll, inkább fekszik, ugyanis egy hosszú kék fekvõ hasábot látunk, a felsõ oldalán, vagyis hát a tetején zöld szõnyegszerû borítással. Talán már években is mérhetõ az életkora, látott már jobb, izgalmasabb napokat is, de - mondhatni, megfogyva bár, de törve nem - szembeszegül az idõjárás és mindenféle szennyezés roncsoló erõivel. Zavarba ejtõ értelmetlenségét az egyik végén egy tábla enyhíti: "Arra születtünk, hogy a Föld sebeit begyógyítsuk életünkön át." Valami környezetvédelmi ügyet jelenítettek itt meg - gondolhatnánk -, no, de mi végre ez az alacsony pult- vagy pódiumszerûség, netán posztamens? A hasáb oldalain további feliratok. "Az ember számítson, ne a bank!" "Az ember számítson, ne a profit!" Igen, szóval egyfajta kérlelhetetlen kapitalizmusbírálat fonódik itt egybe a Föld jövõjéért érzett felelõsséggel. De nézzük csak tovább! "Beteg egyre több, fizetésünk egyre kevesebb." "Mivel gyógyítunk, nyomorgunk."

A Nádor utca 32. számú épület elõtt állunk, amely más intézmények mellett az MSZ EDDSZ (szociális és egészségügyi ágazati) szakszervezet központja, nyilván ehhez kötõdik a nagyméretû, mégis szerény installáció az aktív és dicséretesen széles spektrumú érdekvédelem látványos jelzéseképpen. Nemrég még további ráhelyezett/ applikált szövegek, vallásos felhangokkal is gazdagított traktátusok színesítették, ezek az alkotások azonban nem voltak kellõképpen csapadékállóak, ezért tûnhettek el. Megmaradt viszont a hasáb a járda szélén, nagy akarások jele-, tanújaként.

**

Figyelmébe ajánljuk