lemez - F*>K Dance, Let's Art - Sounds From a New American Underground

  • - minek -
  • 2010. december 2.

Zene

A !K7 kiadó legújabb zenés gyűjteménye remekül illusztrálja, hogy kell kinéznie és megszólalnia egy izgalmas kompilációnak. A kissé elkoptatott címre is rácáfolva egy meglepően friss, ezzel együtt módfelett szórakoztató nótacsokrot sikerült öszszeállítani - túlnyomórészt keleti parti, friss és még jórészt ismeretlen előadók az utóbbi egy évből származó, néha egyenesen vadonatúj szerzeményeiből.
A !K7 kiadó legújabb zenés gyûjteménye remekül illusztrálja, hogy kell kinéznie és megszólalnia egy izgalmas kompilációnak. A kissé elkoptatott címre is rácáfolva egy meglepõen friss, ezzel együtt módfelett szórakoztató nótacsokrot sikerült öszszeállítani - túlnyomórészt keleti parti, friss és még jórészt ismeretlen elõadók az utóbbi egy évbõl származó, néha egyenesen vadonatúj szerzeményeibõl. Persze van itt két kakukktojás is, ám a My Girlsszel szereplõ Animal Collective vagy az amúgy kanadai Crystal Castles (Crimewave) pontosan arra nyújt példát, hogy az új törekvések idõvel a szélesebb publikum érdeklõdésére is számot tarthatnak.

Álomszerû hangulat, rendhagyó módon alkalmazott elektronika, sejtelmes nõi vokál: már az elsõ, szinte programadó szám (Baghdaddy: Hot Shit - Creep Remix) megadja a kellõ impulzust. A folytatás is gazdag az ízekben és aromákban: jöhet elvarázsolt, poszttriphop hangfestmény (Balam Acab: See Birds), kortalan lo-fi popzene (Small Black: Despicable Dogs), a detroiti hagyományt átértelmezõ érzelmes techno (Slava: Anything) vagy éppen tábortûztõl messze szakadt folktronika (Truman Peyote: Kartwheels) - az ember csak hallgatja, és mosolyog. A végén a Phenomenal Handclap Band és a Memory Tapes egy-egy "alapmûvének" szellemes, már-már tánctérbarát remixét is megkapjuk - mondjuk a Bear In Heaven nem kicsit pszichedelikus elektropopja mellé (s igen: hívhatnak egy elõadót akár oOoOO-nak is...). Újrakezdhetjük, végteleníthetjük, átrakhatjuk random fokozatra - ezt egyszerûen nem lehet megunni.

!K7/Neon Music, 2010

*****

Figyelmébe ajánljuk