lemez - TV ON THE RADIO: NINE TYPES OF LIGHT

  • G. A.
  • 2011. május 12.

Zene

Kifogástalannak megismert és a zenitjükön sejthetően még nem túlbucskázott zenekarok rossz lemezeiben mindig van valami titokzatos. Az utóbbi évek legeredetibb hangzó kavalkádját megteremtő brooklyni rock-soul-dzsessz-funkzenekar negyedik lemeze is afféle rejtélyes kudarc.
Kifogástalannak megismert és a zenitjükön sejthetõen még nem túlbucskázott zenekarok rossz lemezeiben mindig van valami titokzatos. Az utóbbi évek legeredetibb hangzó kavalkádját megteremtõ brooklyni rock-soul-dzsessz-funkzenekar negyedik lemeze is afféle rejtélyes kudarc. A lelkiismeretes odafigyelés és a sziporkázó tehetség bizonyos szempontból egyáltalán nem hiányzik róla: a káprázatosan hangszerelt Nine Types Of Light megint jobban szól, mint nagyjából bármi, ami vele egy idõben a boltokba került. A hatásosan egyszerû dobalapra felfektetett fúvósok, gitárok és szemplerek hangjai olyan izgalmas textúrává érnek össze már a nyitószámban is, hogy szinte fel sem tûnik, mennyire középszerû dalt burkol be valójában a biztos kézzel szõtt hangpalást. De ebben a Second Songban még van lendület. A folytatás viszont olyan, mintha az elõzõ lemezt, a korábbiaknál funkosabb Dear Science-t továbbgondoló figurák az eltelt három év alatt legalább húszat öregedtek volna. A giccses szintifutamokkal (You) vagy émelyítõ vonósokkal (Killer Crane) sziruposított - ugyanakkor igen szépen elénekelt - soulballadák és az ijesztõen a kommersz jólneveltség felé hajló langyos funk-rock darabok (New Cannonball Blues, Caffeinated Consciousness) legföljebb pillanatokra képesek megidézni a Tv On The Radio korábbi lemezeinek drámaiságát, szellemességét és messzire sodró lendületét. Azt a minõséget, amit itt egyedül az elegánsan érzelmes Will Do képvisel.

A Nine Types Of Light a magas szakmai tudás és az ihlettelenség találkozásának különös és fárasztó monumentuma.

Interscope, 2011

** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.