mi a kotta?

Pantomime grotesque

  • mi a kotta
  • 2016. november 6.

Zene

„Emeleti szoba – a nyomor fantasztikus színeiben. Lerongyolt tapéták – sivár falak. Komikusan rozzant bútorok – a szögletekben holmik – indokolatlan tárgyak – mint egy elzüllött régiségkereskedésben. Röviden: a szoba három csavargó tanyája, akik a lopott holmikat ide hordják össze. A háttérben ajtó – melytől jobbra és balra ablak. Távoli világosságból, a lámpák felrezgő fényéből, a sajátságos és zűrzavaros kiáltásokból egy roppant város élete és zaja verődik a szobába.

Mimi és a három csavargó. Az első elnyúlva az ágyon fekszik, a második a szoba közepén Mimivel veszekedik. Nincs pénz. Kifordítja a zsebeit – üres. A harmadik nagy buzgalommal kutatja át az asztal és szekrény fiókjait – nem talál semmit. Ó is a lányra támad. Mimi a vállait vonogatja. Miért bántják? Mit akarnak tőle? Nem tehet róla. Nem tud segíteni.

Az első ekkor felül az ágyon. Nagy, komor képű, elszánt, durva legény. Feltápászkodik. Mimihez lép. Megragadja a lány karját – maga elé rántja, »Nincs pénz? – keress!« – Mimi ijedten szabadkozik: mit csináljak? A csavargó: állj az ablakhoz – mutogasd magad – csalj fel valakit – mi hárman azután majd elbánunk vele.”

Ne hagyjuk, hogy a Mimi név és a bohémnyomor félrevezessen minket, az idézet nem a Bohémélet Henri Murger-féle irodalmi alapjából való. A Nyugat 1917-es évfolyamában Lengyel Menyhért pantomime grotesque-je indul ekképp, persze csakis az alábbi élelmes nyitómondatot követően: „Megzenésítés, lefordítás és előadás joga fenntartva.” Tudjuk, a megzenésítő rögtön Bartók Béla lett, s A csodálatos mandarin küzdelmes évek után végre ki is vívta megérdemelt helyét a múlt század legnagyobb alkotásai között: a „botrányos” mű betiltóinak sorában például egy hajdani kölni főpolgármestert, bizonyos Konrad Adenauert (plakátunk mutatja) is ott lelhetjük. Pénteken most ezzel a művel, valamint A kékszakállú herceg várával indul a CAFe Budapest fesztivál programja: Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok és a Pécsi Balett előadásában (Nemzeti Hangversenyterem, október 7., fél nyolc).

Bartók Béla mellett a fesztivál másik zeneszerző hőse egy eleven klasszikus, a 82 esztendős Krzysztof Penderecki lesz. Így szerda este ő maga vezényli majd 1997-es kórusszimfóniáját, a Jeruzsálem hét kapuját (Nemzeti Hangversenyterem, október 12., fél nyolc). A hatalmas előadói apparátust igénylő mű megszólaltatói a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara és a Nemzeti Énekkar művészei lesznek, öt lengyel énekes szólista közreműködésével.

Baráti Kristóf és a zongorista Jean-Efflam Bavouzet fesztiválkoncertje azután újra csak Bartókot állítja a középpontba, méghozzá Kurtág György jeleivel, játékaival és üzeneteivel érintkezésbe hozva a két Rapszódiát és az I. hegedű-zongora szonátát (Zeneakadémia, október 13., fél nyolc). S végül Bartók-mű, méghozzá a III. zongoraverseny előadásával zárul a Concerto Budapest vasárnapi hangversenye is: Várjon Dénes szólójával, de immár egy másik ünnepi koncertsorozat, a zeneakadémiai Anda Géza Fesztivál záró gálaestje gyanánt (október 9., fél nyolc).

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.