strand - VITUKI SPORTTELEP

  • - legát -
  • 2009. augusztus 13.

Zene

A régi vágású külvárosi strandok, mint az albertfalvai vagy a cinkotai, már jóval a tavalyelőtti vízforgatós EU-szabványosítás előtt bezártak, de ha alaposabban körülnézünk, ha nem is hasonló profilú (meszes medence, csapvíz, IV. osztályú kocsma, vállfás öltöző), de mindenképpen szokatlan helyen működő fővárosi fürdőhelyekre bukkanhatunk.
A régi vágású külvárosi strandok, mint az albertfalvai vagy a cinkotai, már jóval a tavalyelõtti vízforgatós EU-szabványosítás elõtt bezártak, de ha alaposabban körülnézünk, ha nem is hasonló profilú (meszes medence, csapvíz, IV. osztályú kocsma, vállfás öltözõ), de mindenképpen szokatlan helyen mûködõ fõvárosi fürdõhelyekre bukkanhatunk. Az újpesti Duna Napozó és Tusoló troliüléses, áramjárta medencéjû abszurditásáról már megemlékeztünk - szerencsére a VITUKI Sporttelepnek nevezett objektum lehetetlensége nem a szolgáltatás színvonalában, inkább fekvésében rejlik.

A fenyõkkel ölelt Sporttelep nagyjából a Csepeli HÉV mentén húzódik, nem csoda, hogy ebben az elhanyagolt, indusztriális miliõben valóságos ékszerdoboznak látszik - legalábbis a HÉV ablakából. Közelebb érve azonban kiderül, hogy a sporttelep kifejezés nem túlzó, bár úgy tûnik, hogy a szintén tartozéknak tekinthetõ nyári napközistábor már lehúzta a rolót. Az átadás esztendejét a nyolcvanas évek közepére saccoljuk, az úttörõházas stílusú világos épületekre vélhetõen jóval késõbb kerültek a pálmafás graffitik, amelyek inkább ártottak az amúgy jellegtelen kõbarakkoknak. Persze szó sincs hagyományos értelemben vett strandról. Csupán egyetlen - egyébként kifogástalan minõségû - úszómedence biztosít fürdési lehetõséget, egyéb szolgáltatásként a szaunát, a szoláriumot és a lakókocsi-büfét mondhatnánk. Az úszás- és búvároktatást, illetve az edzéseket látva inkább uszodának neveznénk a helyet, csakhogy mindezek ellenére a visszafogott strandi hangulat dominál. A hangszórókat egy kereskedelmi rádió adására kötötték, és úgy tûnik, a bennfentesnek tûnõ közönség java inkább henyélni, napozni jár ide, és nem azért, hogy kilométereket ússzon le.

Az 1200 forintos belépõ átlagosnak mondható, a tisztaság pedig kimondottan példásnak. És olyat se láttunk, hogy szabadtéren dohányozni csak az arra kijelölt helyen lehet.

Budapest IX., Kvassay Jenõ u. 1.

****

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.