web - SZIMPATIKUS MAGYAROK

  • Kovács Bálint
  • 2009. szeptember 17.

Zene

Megint szándékosan rosszul adott vissza a csapos a kocsmában, aztán megpróbálta ránk húzni azt is, hogy hamis ötezressel fizettünk; a tapló pénztáros a közértben nemhogy nem köszön, de még belénk is köt. A mindennapi töprengés azon, hogy ki keseríti meg jobban a városban közlekedők életét: az idegbeteg autósok, a szabálytalan bringások, a legjobb esetben is közönyös gyalogosok, akik szemrebbenés nélkül lépik át a földre kerülteket, vagy őket mind simán kenterbe verik a BKV-ellenőrök.
Megint szándékosan rosszul adott vissza a csapos a kocsmában, aztán megpróbálta ránk húzni azt is, hogy hamis ötezressel fizettünk; a tapló pénztáros a közértben nemhogy nem köszön, de még belénk is köt. A mindennapi töprengés azon, hogy ki keseríti meg jobban a városban közlekedõk életét: az idegbeteg autósok, a szabálytalan bringások, a legjobb esetben is közönyös gyalogosok, akik szemrebbenés nélkül lépik át a földre kerülteket, vagy õket mind simán kenterbe verik a BKV-ellenõrök. Nincs könnyebb feladat, mint a nevezett témákról blogokat találni a neten, és látva a hasonszõrûek dühét, jólesõen feloldódni a kollektív indulatban.

Ilyesmirõl blogolni tehát nem kunszt, mindennek az ellenkezõjérõl viszont már mindjárt érdekesebb. Telepi János blogjának alapvetése - "a szimpatikus magyarok köztünk élnek" - olyan, mintha felirat volna egy negatívba fordított horrorfilm plakátján, amin zombik helyett mondjuk öreg néniket a zebrán átsegítõ fiatalok és mosolygós csinovnyikok díszelegnének. Ez egyébként tényleg jó plakátja lehetne a blognak, a magyar internet egyik legoptimistább szegletének, ahová az olvasók levelei nyomán kerülnek fel a tökéletesen egyszerû sztorik a metrón kirabolt utastársuknak szó nélkül segítõ emberekrõl, az italozó ezekamaifiatalokról, akik fél perc alatt átrendezik a sétálóutcát, hogy elférjen a mentõautó, mozgáskorlátozottaknak és kismamáknak segítõ BKV-ellenõrökrõl. Akad itt példátlan együttmûködés az utat elfoglaló bringás felvonulás és türelmes autós között, és feltûnik Combino Man is, akinek fõ erkölcsi dilemmája, hogy ha kislányokat véd meg a villamoson a molesztálótól testi erejét sem éppen kímélve, akkor szentesíti-e a cél az eszközt? A blog legkedvesebb története pedig már nem csak optimizmusa miatt egészen valószínûtlen: "Tegnap plüss szarvassal voltam a GRobyban - írja a szûkszavú beküldõ -, és a boltos lány mindkettõnknek köszönt: sziasztok."

http://szimpatikus.blog.hu/

*****

Figyelmébe ajánljuk