Nagy Márton: A kormány feljelenti a SPAR-t

  • narancs.hu
  • 2024. április 8.

Gazdaság

Nem megkerülhetőek a jogi lépések, több szinten történt sértő állítás, fogalmazott a miniszter. 

„A jogi lépések nem megkerülhetőek” – fogalmazott Nagy Márton az ATV kérdésére, miszerint a kormány feljelenti-e a SPAR-t. Az ügyben az igazságügyi tárca fog eljárni.  A minisztertől azt is megkérdezték, hogy az osztrák anyacéget fogják-e jogi úton megtámadni, nem pedig a SPAR Magyarországot, azt mondta: „több szinten történt sértő állítás”. Nagy Márton egy korábbi sajtótájékoztatón már beszélt arról, hogy „ha valaki kardot ránt és el kezd kaszabolni, annak következménye van”. 

Mint ismert, a cég és Ausztria márciusban panaszolta be Magyarországot. Hans Reisch vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy „viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.” Reisch szerint hiába van több mint 600 üzletük Magyarországon, külső tényezők miatt nem tudnak nyereségesen működni: a vezérigazgató megemlítette az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafont, valamint a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadót, ami a nettó árbevételük 41, százaléka, összesen mintegy 120 millió euró a cég számára. 

Lázár János építési miniszter azt reagálta erre, hogy felveti a kormányban, hogy „ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig behivatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, minden kijelentésnek következménye van. 

A VSquare osztrák üzleti forrásra hivatkozva most azt írta: több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői megkeresték a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott. A Rahimkulov család legutóbb egyébként azzal került be a hírekbe, hogy kiderült, egyik gyerekük volt érintett a corvinusos vizsgabotrányban. A VSquare egy másik, magyarországi forrása szerint

a legutóbbi, Hans Reisch SPAR-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, OrbánViktor veje állt.

Tiborcz cáfolta a lap értesüléseit. 

Az pedig a hétvégén derült ki, hogy a vállalat panasza nyomán vizsgálatott indított az Európai Bizottság. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk