Bepanaszolta a Spar a kormányt az árstop és a különadók miatt Brüsszelben

  • narancs.hu
  • 2024. március 11.

Gazdaság

A vállalat szerint az intézkedések felborították a kereslet és a kínálat egyensúlyát. 

A Spar azzal vádolja Magyarországot, hogy megsértette az uniós jogszabályokat, amikor beavatkozott a piacba az élelmiszerárak emelkedésének megakadályozása érdekében. Egyúttal felszólította Brüsszelt, hogy tegyen intézkedéseket a működést érintő pusztító hatások enyhítése érdekében – írja a 444.hu a Financial Times nyomán. 

A Spar szerint a kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, több uniós jogszabályt is sért, köztük az áruk szabad mozgásának elvét is. A különadó mellett a Spar az árstop intézményét is sérelmezi. Az áruházlánc panasza szerint a kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a Spar költségeit, ennek következtében 2023-ban csaknem 50 millió eurós veszteséggel zártak.

A lap emlékeztet, a kormány a külföldi cégeket hibáztatja a magas élelmiszerárak miatt. Ennek letörése érdekében előbb lévő árstopot vezettek be nyolc alapvető élelmiszerre. A tavaly nyári kivezetés után pedig a kötelező akciózás intézményét vezette be a kormány, mely alapján a kereskedőknek minden termékkategóriából egy terméket 10 százalékos kedvezménnyel kell árulniuk az előző 30 nap átlagárához képest.

A Spar szerint ezek az intézkedések felborították a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és az élelmiszerpiacon, és diszkriminatív módon lehetővé teszik a kisebb, független kereskedőknek, hogy a veszteségek elkerülése érdekében nagyobb kereskedőktől akciós áron vásároljanak, számolt be a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk