A parlament júniusi-júliusi üléstervében szerepel a svéd NATO-csatlakozás

  • narancs.hu
  • 2023. június 15.

Külpol

A parlament honlapján megjelent táblázat szerint.

A parlament honlapján „Az Országgyűlés 2023. évi június-július havi ülésterve” címszó alatt – amit a Törvényhozási Igazgatóság tett közzé – a második rubrikában szerepel „A svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásától szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat” – vette észre az atv.hu. Pontos napot azonban a svéd NATO-csatlakozás zárószavazását illetően nem mutat a parlamenti honlapon megjelent táblázat sem, azon ugyanis csak a tavaszi ülésszak napirendje látható.

Mint ismert, a svéd NATO-csatlakozásról szóló javaslat már csak a zárószavazásra vár, az általános és a részletes vitája ugyanis már tavasszal lezárult, akkor azonban csak a finn NATO-csatlakozást szavazta meg a parlament, a svéd csatlakozásról szóló a voksolást elhalasztották. A parlamenti ülésszakot nemrég július 7-ig meghosszabbították, pénteken pedig kezdetét veszi a rendkívüli ülésszak. Mivel azonban a hírek szerint ezt követően két hétig nem fog ülésezni a parlament, valószínű, hogy a svéd NATO-csatlakozás kérdése csak július elején kerül majd az Országgyűlés elé.

Ahogy arról korában mi is beszámoltunk, diplomáciai forrásokra hivatkozva a Szabad Európa már a hét elején arról írt, hogy magyar és a török parlament még a július 11-én kezdődő vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt ratifikálni fogja a svéd NATO-csatlakozást. A magyar kormányon egyébként egyre nagyobb a nyomás. Csütörtökön derült ki, hogy James E. Risch republikánus szenátor – az amerikai szenátus Külügyi Bizottságának tagja – blokkolja HIMARS rakétarendszerek eladását Magyarországnak, mivel a magyar Országgyűlés még nem járult hozzá Svédország NATO-csatlakozásához.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk