Nem kapunk fegyvert Amerikától a svéd NATO-csatlakozás akadályozása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. június 14.

Külpol

Republikánus szenátor tett keresztbe a magyar kormánynak.

James E. Risch republikánus szenátor megakadályozza, hogy Magyarország vegyen az Amerikai Egyesült Államoktól egy fegyvercsomagot, amelyben 24 HIMARS rakétaindító egységhez való elemek, több mint száz rakéta és azokhoz tartozó alkatrészek vannak, és az értéke 735 millió dollár – értesült a Washington Post.

A szenátor azért döntött így, mert a magyar Országgyűlés még nem járult hozzá Svédország NATO-csatlakozásához.

A hírt ismertető Magyar Hang azt írja, az amerikai politikus azért tudja megakadályozni a már megszervezett fegyverüzletet, mert a külügyi kapcsolatok bizottságának tagja. A jelentősebb értékű fegyvereladásokhoz az Amerikai Egyesült Államokban a szenátus és a képviselőház külügyi bizottsági elnökeinek és rangidős tagjainak hozzá kell járulniuk, a külügyminisztérium csak ezt követően jelenti be az üzletet.

Risch szenátor bejelentését az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta a Washington Postnak, ahogyan a magyar kormány szóvivője sem reagált a kérdésre.

Az amerikai napilap szerint

a republikánus politikus lépése példátlan, NATO-taggal szemben ilyesmi még nem fordult elő.

Ez annak a következménye, hogy a két ország közötti kapcsolat az utóbbi időben ellenségessé vált, az amerikai nézőpont szerint azért, mert Budapest megnehezíti, hogy a nyugatiak megfelelő lépésekkel válaszolhassanak Oroszország húzásaira az ukrajnai háborúban. A lap írásából kiderül, a politikus bejelentése nyomásgyakorlás: így szeretné sürgetni, hogy Magyarország hagyja jóvá minél hamarabb Svédország csatlakozását a nyugati katonai szövetséghez

Risch azt is mondta, hogy már egyenesen a magyar kormánynak is kifejezte, kárt okoz azzal, ahogyan Svédország felvétele ügyében politizál. 

Ez ügyben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter épp a napokban egy amerikai hírtévének nyilatkozott. Azt mondta, a kormány támogatja Svédország csatlakozását, de a kormánypárti képviselőkön múlik, mikor akarják napirendre venni ezt a kérdést. Ez azért csúszott eddig, mert Svédország bírálta a magyarországi demokrácia állapotát, ezt a fideszes képviselők sértésnek vették, ezért tehát „még nem állnak készen arra, hogy meghozzák ezt a döntést, amikor készen állnak, meg fogják hozni a döntést”. Magyarán a kormány már szeretné, hogy Svédország a NATO tagja legyen, de a fideszes képviselőkre nincs hatása, rajtuk múlik, mikor enyhülnek meg. Egy legfrissebb lapértesülés szerint július elején szavazhat róla a parlament.

Arról nincs hír, ez a bejelentés eljutott-e Risch szenátorhoz, és ha igen, megnyugtatta-e.

A HIMARS-rendszer megvételét Magyarországon még nem jelentették be, de arról írt a Szabad Európa, hogy a tervbe vették a vásárlást. Lengyelország a múlt hónapban vett ilyen rakétarendszert, és tovább bővíti ezt az arzenálját.

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium reagált a hírre. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk