Megszavazta a finn NATO-csatlakozás támogatását a parlament

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 27.

Belpol

Svédország csatlakozásának kérdését később fogják csak tárgyalni. 

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához.

A képviselők 182 igen és 6 nem szavazattal hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Finnország Svédországgal együtt kérte felvételét a NATO-ba tavaly májusban, a korábban semleges két ország Ukrajna Oroszország általi megtámadása után döntött így. A magyar parlament elé mintegy 10 hónappal ezelőtt, tavaly július közepén került a javaslat a svéd és a finn NATO-csatlakozásról. A javaslatot a magyar kormány nyújtotta be, ám azóta a legkülönfélébb módokon és indokokkal igyekeztek hátráltatni a szavazást – leginkább azzal, hogy nem tűzték napirendre a szavazást. 

Végül Orbán Viktor miniszterelnök idén februárban arról beszélt egy rádióinterjújában, hogy ő ugyan támogatná a két ország csatlakozását, de a Fidesz-frakció nem, mert "nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek Magyarországról". Ezután parlamenti delegáció utazott mindkét országba, a tárgyalások elvileg a vitás kérdések rendezésével zárultak. 

Ennek ellenére a finn NATO-csatlakozás kérdése is csak akkor került a parlament elé, amikor a két ország csatlakozását szintén blokkoló NATO-tag Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy a finnek NATO-csatlakozását támogatja.

Törökország azért nem támogatja Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez, mert a törökök szerint az általuk terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspárt (PKK) tagjainak ad menedéket.

A hétfői parlamenti ülésnapon Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára a hvg.hu beszámolója szerint azzal indokolta a svéd NATO-csatlakozás kérdésének elodázását, hogy "a történetet nem mi kezdtük", mivel szerinte a svédek "folyamatosan hazudoztak", rágalmazták Magyarországot, a kormányt. Kiemelte a legfájdalmasabbnak tartott svéd kritikát is, amelyet úgy fordított le: "Svédország náci fasiszta váddal hozza összefüggésbe azt, hogy a migrációt a kormány elutasítja, a családokat támogatja, ahogy a vágyott gyermekek megszületését is".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk