• MaNcs 27. évf. 2. sz. (2015. 01. 08.)

  Ki veszi be? A budai vár átalakítása

  Haditanácsuk már van a magyaroknak, hogy visszafoglalják a budai várat a betolakodott múzeumoktól és nemzeti könyvtártól. A palotának nem mernek nekiesni, Orbánék a lovardával és a 70 négyzetméteres Szent István-teremmel kezdik.

  2015 / 2
 • Hadonászom a fakanállal

  "Embereket, emberi történeteket szerettem volna megírni" - vallja Szabó Edit, a Nagy séfkönyv szerzője.

 • chili&vanília

  Mazsolás, fűszeres, elegáns

  Spenótos, ananászos, uborkás, zöldcitromos, petrezselymes zöldturmixrecepttel (igen, ez így mind együtt, és még finom is!), a legjobb nullkalóriás levestippekkel (csilis, gyömbéres savanyúkáposzta-leves), lenyűgöző salátákkal (sült brokkoli, pirított mandula, mozzarella) illene indítani az évet.

 • Rudas fürdő

  A történet folytatódik

  A Rudas épületegyüttese már régóta zárvány a terjeszkedő nagyvárosi rengetegben: elvarázsolt sziget, megkötözve is növekvő organikus képződmény. Ilyen helyzetben mire elég a felújítás?

 • Élni és meghalni Józsefvárosban

  Zűrzavar a romok alatt

  Rendezetlen bérleti viszonyok, katasztrofális állapotok, dílerházak – lakhatás a VIII. kerületben.

 • Alsózsolcai próbálkozások

  Álmok az Ótanyán

  Alsózsolcán a telepi cigányok a metodista egyházon keresztül is igyekeznek élhetőbb világot teremteni maguknak, s nem elfogadni, hogy úgysem lehet változtatni semmin.

 • Unger Anna

  Jön egy elnök napkeletről

  Mennyire demokratikus az elnöki rendszer?

  Aligha tévedek nagyot, ha azt feltételezem, 2015 egyik gyakran emlegetett politikai fogalma az elnöki rendszer lesz.

 • Sajó László: Öt és feles

  Borsodi, Abaúj

  Férfi fáj benne s zokog a gyerek. (…) S eszedbe jut tíz év. Húsz. Negyven év. A föltétlen szeretet! S a tiéd: az nem az volt! (Szabó Lőrinc: A miskolci „deszkatemplom”-ban)

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Merkel és Putyin Budapesten

  Vajon miért jön Magyarországra Angela Merkel?

 • A szerk.

  Kalaplevéve

  Mit kíván a magyar nemzet? Szabad, független, demokratikus Magyarországot! – kiáltotta elszánt arccal, izzó tekintettel, minden szavát gondosan artikulálva, a hangsúlyokat pont oda kitéve, ahova azokat kell, Cserhalmi György.

 • Kéz a stabiliben: 2015 elé

  A tavalyi választás óta a régi-új kormánynak még a kormányzás képernyővédős változatát sem sikerült abszolválnia: még a semmit csinálás sem megy. Amihez meg proaktívan hozzányúltak, azt hibátlanul elkúrták.

 • Interjú

  „A diktatúra természete”

  Stefano Bottoni történész Románia közelmúltjáról

  Az MTA Történettudományi Intézetének 2002 óta Magyarországon élő főmunkatársával A várva várt Nyugat. Kelet-Európa története 1944-től napjainkig című könyve apropóján beszélgettünk Románia, a romániai magyarság közelmúltjáról, a Securitatéról, az állambiztonsági levéltári források feltárásáról, megfigyeltek és megfigyelők történeteiről.

 • Miért zuhan az olaj ára?

  A fekete szarany

  Oroszország világpolitikai kavarásai mögött sokan egyszerű gengszterizmust sejtenek. Ha valahol baj van, Moszkva oda­siet, és olajat önt a tűzre – hogy aztán valamilyen engedményt csikarjon ki a bajkeverés abbahagyásáért.

 • Tunézia

  Régi-új győztesek

  December 17-én múlt négy éve, hogy egy közép-tunéziai kisvárosban, a negyvenezer lakosú Szidi Buzidban lángra lobbantotta magát egy utcai árus, akit előzőleg minden alap nélkül, igazságtalanul zaklattak a hatóságok.

 • Fizetőssé tett utak

  Gyorshajtás a bevezető szakaszon

  Naponta érkeznek új hírek a január 1-jével megváltoztatott útdíjrendszerről. Hol egy útszakaszról derül ki, hogy az csak „tévedésből” került a listára, hol zúgolódó és szervezkedő kormánypárti polgármesterekről, képviselőkről hallani.

 • Interjú

  „Az orosz pénzügyi összeomlás senkinek sem érdeke”

  Bíró-Nagy András, a Policy Solutions politikai elemző intézet kutatási igazgatója

  Az elmúlt két évben Andor László uniós biztos politikai tanács­adójaként dolgozott. Az ukrán válság uniós kezeléséről és a magyar belpolitika jelenlegi folyamatairól kérdeztük.

 • „Elszomorító a titkolózás” - Perger András a paksi bővítésről

  Putyin rezidenciáján egy éve jelentették be a magyar kormányfő jelenlétében, hogy orosz hitelből épít Paksra két új blokkot a Roszatom. Az évforduló kapcsán beszéltük át a 4000 milliárd forintos projekt kérdéseit az Energiaklub szakértőjével.

 • tévéSmaci

  Te lopakodsz, nagy ordas tigris!

  Amikor Sztupa és Troché ittak, akkor ott egyfelől íva volt, másfelől azért mégis adtak a látszatokra is. Nem, nem azt állítjuk, hogy Troché (mert Sztupánál ugye ez fel sem merül) eltartotta volna mondjuk a kisujját a borospohártól, de például jól tudták, hogy mit miből kell inni.

 • Film

  Spanyol affér

  Népnemzeti bál csúcsán kapatos honfi a színpadra perdül, hogy trágár zsidóviccekkel szórakoztassa az egybegyűlteket. Érintett ifjú hölgy hangosan protestál, de a honfi egyszerűen kidobja. Fizikailag. Csakhogy megtetszik neki a karakán csajszi feneke, annak meg a fiú bamba képe – s máris szerelembe torkollik a dulakodás.

 • Film

  Lovagok háborúja 2: Harc a trónért

  Az Úr 2014. esztendejében, Ridley Scott korában, az effektekkel és morális problémákkal viaskodó főhőssel sújtott kosztümös kalandfilmek idején hajlamosak vagyunk elfeledkezni a műfaj másod- és harmadvonaláról, ahol a történelmi hitelességről és a nézői élményt, ha sablonosan is, de azért kiszolgálni igyekvő forgatókönyvről, produceri kontrollról csak hallomásból értesültek.

 • Dokumentumfilm

  Parador Húngaro

  Patrick Alexander (vagy ahogy magát a film elején nevezi: Sándor Patrik) arról beszél, milyen magyarnak lenni. Amolyan megállapodni képtelen utazóként a világ számos szegletében járt már, valamiért mégis Magyarországon lelt otthonra.

 • Film

  Büszkeség és bányász­élet

 • Lufi, kéjgázzal töltve - Magyar filmek 2014-ben

  Andy Vajna jött, látott és nőzött, s miután állami támogatással előbb kinyírta a teljes magyar filmipart, néhány év kóma után mégis sikerült valamiféle életre galvanizálnia. De élet ez?

 • mi a kotta?

  A magyar vő

 • Lemez

  BRUCKNER: 9. SZIMFÓNIA

  Nagy zeneszerzők életművében mindig izgalmas az utolsó mű – nagy előadóknál ehhez hasonló lélektani helyzetet teremt az utolsó koncert.

 • Lemez

  Dean Blunt: Black Metal

  Dean Bluntot leginkább az Inga ­Cope­landdel közös, 2009 és 2012 között aktív Hype Williams-duóból ismerte meg a zenerajongó publikum.

 • Lemez

  Ferguson felett

  D’Angelo & The Vanguards: Black Messiah

  A popzenében sosem jelentett jót, ha egy album történetét 15 évvel korábban kellett kezdeni, de most nem lehet másképp.

 • Interjú

  „A jövő a kisebb fesztiváloké”

  Michal Kaščák, a Pohoda fesztivál igazgatója

  A háromnapos Pohodát, a szomszédos országok egyik legvonzóbb popzenei fesztiválját Trencsénben szervezik nyaranta. A napközben csendes pihenőket is tartó rendezvény alapítójával a bécsi Waves Vienna zene­ipari konferencián beszéltünk elvekről és kilátásokról.

 • Interjú

  „Masszív energiák”

  Kjetil Møster szaxofonos

  A tenorszaxofonnal trancsírozó norvég zenész a konzervatórium alatt metálzenekarokban játszott, a dzsessz tanszak elvégzése óta megszámlálhatatlan mennyiségű dzsesszzenekarban, big bandben, indie rock bandában vagy épp popzenekarban fúj.

 • Opera

  Nagyvadra megy

  Weber: A bűvös vadász

 • Interjú

  „Schubert a dal Shakespeare-je”

  Ian Bostridge énekes

  A világhírű angol tenorénekes a 18. századi boszorkányságról írta doktori disszertációját. A történészi attitűd feltűnik a beszélgetésünkben is, amit betegsége miatt húsz percre kellett korlátozni. Decemberi zeneakadémiai koncertjét azonban nem ő, hanem a közönség köhögte végig.

 • Bevesznek a bandába - ABBA-múzeum

  Elmerültünk a délután beálló stockholmi éjszakában, és megtaláltuk a titkos helyet, ahol magukból kivetkőzve, dalolva mulatoznak a skandináv anyák.

 • Sid Jacobson–Ernesto Colón: Anne Frank

  Képregény készült Anne Frank naplójából, de vajon alkalmas-e a műfaj a nácik elől rejtőző kamaszlány élményeinek visszaadására?

 • Könyv

  Magyar Sexlibris

  Ej, azok a pajkos ex libris-gyűjtők! A házasság előtt álló Lustig doktort, aki a két világháború között tetemes készletet halmozott fel szebbnél szebb könyvjegyekből, szóval e gyűjtőszenvedéllyel megáldott szegedi ügyvédet közeli barátai még közeli barátok közt is merész ex librisszel lepték meg a legénybúcsún.

 • Interjú

  „Szerethető, közepes költő szeretnék lenni” - interjú Varró Dániellel

  Népszerű gyerekverseinek egyike nemrég botrányt kavart, ami után már nem biztos benne, hogy van olyan: vers mindenkinek.

 • Színház

  Aleksandra Zec

  Aleksandra Zec a rijekai HKD Teatar legfrissebb darabjának címe. És egy kislány neve, aki 12 éves volt, amikor édesapjával és édesanyjával együtt öt horvát tartalékos megölte a hegyekben.

 • Színház

  Időutazások

  Két kecskeméti előadás

  Az időutazós sztorik humora gyakran arra épül, hogy két különböző kor mást gondol természetesnek.

 • Kiállítás

  Megnyúzott portrék

  Kis Róka Csaba: Weltschmerz

  Várható volt, hogy az új idők szele meglegyinti a korábban progresszív nemzetközi és magyar művészeknek csoportos és tematikus tárlatokat prezentáló Trafó Galériát is.

 • Rádió

  Majdnem az év

  Évösszegzés a Kossuthon

  Ha valamiben, hát abban egészen biztosak vagyunk, hogy 2014 olyan év volt, amelyet igencsak különböző szájízzel fog felidézni a nép okos gyülekezete.

 • Seasons Bistro

  Találós kérdés következik: mi a tűzhelyek Rolls-Royce-a?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...