• MaNcs 27. évf. 25. sz. (2015. 06. 18.)

  Most én! – Vidnyánszky Attila háborúja

  Ez a színházi évad is véget ért, és a helyzet megint rosszabb, mint egy évvel korábban. A veszteséglista most is olyan nyomasztó, hogy csak az átható közöny segít napirendre térni fölötte. Elég annyit említeni, hogy a legsikeresebb, a magyar színház külföldi köve­teiként működő csapatok közül – nincs olyan sok belőlük – a Krétakör vegetál, a Szputnyik pedig feloszlott a bizonytalan és méltatlan állami...

  2015 / 25
 • NAPOZÓ melléklet - A fülcsengés anatómiája

  Hallhatatlan hangok

  Fesztiválozás közben azért nem árt vigyázni: a nagy hangerő árthat a fülnek. Ám akinek cseng, zúg a füle, annak nem biztos, hogy a hangfalakat kell hibáztatnia.

 • „Akinek rossz a fegyvere…” - Bihari Péter történész, történelemtanár az I. világháborúról

  1914 – A nagy háború száz éve címmel nagy lélegzetű, a maga műfajában páratlan összefoglalót írt a centenáriumához érkezett I. világháborúról, amelyben az eseménytörténet mellett kulcsfontosságú szerepet kap a hátország, a parancsnoki lánc alján harcoló egyszerű katonák, a lövészárok perspektívája.

 • Az első magyar pilótajáték története – Aranyos Margit balladája

  A több ezer embert átvágó karcagi Marcsikát több mint két évtizeddel megelőzte a 24 ezer károsultat maga után hagyó komlói Tribuszer Zoltánné, azaz Aranyos Margitka, aki újra börtönben ül csalás miatt. Vadkapitalizmus, gyanús összefonódások, cserbenhagyott keményen dolgozó kisemberek: változó szereplők, örökzöld történetek.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Az adócsökkentés kormánya?

  „A polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években, és azt szeretnénk, ha az maradna a jövőben is” – mondta Rogán Antal a 2016-os büdzsé beterjesztésekor.

 • A szerk.

  A reményekről

  „Ha Magyarország miniszterelnöke vagy, be kell tartanod a törvényeinket!” – e szöveg áll majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog Felcsútra kihelyezett óriásplakátján.

 • A szerk.

  Az egészségügy üzlet

  Az egészségüggyel foglalkozó kormányzati vagy a kormányzathoz közel álló szakelemek informális találkozókon manapság már köntörfalazás nélkül beszélnek arról a kormányzati elvárásról, miszerint az akut forráshiány miatt a szolgáltatásokat a fizetős ellátás irányába kell eltolni.

 • Interjú

  „Harminc év kiesett”

  Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke észak-koreai segélyakcióikról

  Kevesen tudják, hogy magyarok is részt vesznek a kevés észak-koreai humanitárius akcióban. A Baptista Szeretetszolgálat alelnöke 1998-ban járt először az országban, ahol a béke dacára is nehezebb a dolguk, mint a világ más, háború sújtotta területein.

 • Az egészségügyi felsőoktatás helyzete

  Klinikai agyhalál

  Az egészségügy utánpótlását biztosító klinikák tevékenysége egyszerre tartozik a felsőoktatási és az egészségügyi kormányzat fennhatósága alá – ami mind az intézményeknek, mind azok orvosként oktató, oktatóként gyógyító munkatársainak inkább hátrányára válik.

 • Az új Esztergom – Polgármester vs. fideszes többség Siófokon

  Siófokon tavaly október óta harcol egymással az új polgármester és a testület többségét adó Fidesz. Sorra derülnek ki az előző ciklus botrányos visszaélései, nemrég a kormánypárt frakcióvezetője is lemondott.

 • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a jogi karok csörtéje

  Álomtudomány

  Szintet lépett a felsőoktatás kézi vezérlése: Lázár János törvényben adna monopóliumot a Közszolgálati Egyetemnek bizonyos szakok oktatására. A jogi karok a jövőjüket féltik a kormányzati hátszéllel működő intézménytől.

 • NAPOZÓ melléklet - Interjú

  „Boldogok vagyunk a demokráciánkban?”

  Bojan Jablanovec rendező

  Az európai hírű radikális színház, a szlovén Via Negativa művészeti igazgatójával a temesvári TESZT fesztiválon beszélgettünk. Itt mutatták be a magyar–szlovén–román–szerb koprodukcióban készült, Manipulációk című előadást, amelyet a magyar közönség a 25.

 • Színház

  Trepljov rendez

  Csehov: Sirály

  Színház két részben – áll a Kultúrbrigád és az Átrium közös Csehov-bemutatójának színlapján, s ez a mellbevágó műfaji meghatározás nem csupán a fiatal alkotók rokonszenves arroganciájáról tanúskodik.

 • „Kiröhögöm az öregséget” - Interjú Oszvald Marikával

  Az egyik legismertebb szubrett, csupaszív operettdíva, aki két dal között bárhol, bármikor cigánykerekezik, szaltózik, de az sem akármilyen mutatvány, hogy túl a hatvanon eljátssza első prózai szerepét: Csehov Sirályában egy visszafogottabb Arkagyinát.

 • NAPOZÓ melléklet - Interjú

  „Senkitől sem kérünk tagdíjat”

  Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert – Mol Nagyon Balaton

  Koncertek, fesztiválok, futóverseny, operettgála… Úgy tűnik, a két éve indult Nagyon Balaton projekt szárnya alá vesz szinte minden jelentősebb tóparti eseményt. Az ötletgazdákat, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound alapítóit, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosait kérdeztük arról, hogy miért is jó ez mindenkinek.

 • Lemez

  Jim O’Rourke: Simple Songs

 • Lemez

  Florence + The Machine: How Big, How Blue, How Beautiful

 • mi a kotta?

  Szembeszél

 • Lemez

  A betépett király

  ASAP Rocky: At. Long. Last. ASAP

  ASAP Rocky története elválaszthatatlan az ASAP Mob nevű kollektívától és főleg annak vezetőjétől, az idén januárban feltehetőleg drogtúladagolásban meghalt ASAP Yamstől.

 • Koncert

  Vöröshasú unkák kórusa

  Thurston Moore Budapesten

  Az elmúlt ötven évben élő és alkotó zseniális gitárosok nevével talán az egész lapszámot meg tudnánk tölteni, máris bonyolultabb azonban a helyzet, ha azokat keressük, akik Hendrix után is forradalmi újításokra voltak képesek a hangszerrel.

 • Lemez

  Színben passzol

  Jamie xx: In Colour

  Éppen itt volt az ideje, hogy az utóbbi évtized egyik legkarakteresebb zenekara (a The xx) szorgalmas, a koncerteken az elektronikus ütemeket élőben prezentáló mindenese is kiálljon a rivaldafénybe – annál is inkább, mivel korántsem annyira szokatlan neki ez a szituáció.

 • Opera

  Apád, anyád

  Vivaldi: Farnace

  Milyen lenne, ha a Dinasztiát nem amerikai tévésorozatnak, hanem itáliai barokk operának képzelnénk el?

 • Ki játszik majd a Zeneakadémián?

  Hamis hangok

  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a kancellár után most a rezidens zenekartól szabadult meg, annak extra támogatását azonban megtartja. A következő lépésben a koncertközpontot vonná szorosabban magához.

 • Tévésorozat

  Harry Bosch – A nyomozó

 • tévéSmaci

  Láttunk flamingót?

 • Rádió

  A miniszterelnök magánya

  180 perc

  A Petőfi rádióban épp a Wel­hello & Halott Pénz Emlékszem, Sopronban című szerzeménye ment – ami állítólag a VOLT fesztivál himnusza, akármit is jelentsen ez –, a Dankón meg ott tartott Csikós Márta (vagy valaki más), hogy „zöld a petrezselyem, kész a veszedelem, hogyha rám néz a galambom”.

 • Kiállítás

  Határjáró

  Bálványos Levente: Grafit

  Nyilván senki sem gondolja, hogy egy kortárs képzőművész magától lesz ismert vagy sikeres. A kortárs művészeti szcéna is olyan, mint a piac.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...