A szerk.

A második kirohanás

A szerk.

Egy hónapnyi hallgatás után Simicska Lajos ismét megnyilatkozott.

A Mandiner újságírója sms-ben kért tőle interjút, napokkal később pedig bejelentkezett nála Simicska telefonon, hogy tessék, lehet kapcsolni befele a diktafont. A kérdezőnek nemigen hagyott teret, a társalgást rögtön arrafele kanyarította, hogy a katonaság alatt (tán még előtte is) Orbán Viktor a kommunista állambiztonsági szerveknek jelentett róla. A körülményekből teljesen világos, hogy Simicska Lajos kizárólag Orbán vélelmezett spicliskedéséről akart beszélni, és éppen most akarta ezt tenni.

Simicska megszólalása a miniszterelnökkel – legkésőbb tavaly tavasz óta – zajló konfliktusának (erről lásd például: Csak egy maradhat talpon, Magyar Narancs, 2014. szeptember 4., Egykapuznak, 2015. február 19.) újabb epizódja. Hogy egészen tisztán lássuk e viadal mibenlétét: Orbán a kétharmados parlamenti többséget és a magyar állam intézményeit felhasználva vívja csendes magánháborúját volt barátja és gazdasági ügyintézője ellen (Simicska Közgépje sorra marad le a közbeszerzési pályázatokról, holott egy éve ez még elképzelhetetlen volt), Simicska viszont a sajtóban hordja el Orbánt mindennek. A miniszter­elnök a nyilvános térben defenzív: ám míg február 6-i legecizésére nyilvánvalóan nem reagálhatott hosszasan a nevetségessé válás kockázata nélkül (tényleg, mit mondhatott volna?), addig hétfői válasza Simicska vádaskodására nagyon félrement. Érdemes a hir24.hu erről készült felvételét megnézni: elkerekedett szeme, cirkalmas magyarázata, megspékelve a sajtófőnökétől korábban már hallott harmatgyenge kommunikációs panellel („csinn-bumm cirkusz”) azt a benyomást kelti, hogy van rejtegetnivalója. Ezt az érzetet erősíti az is, hogy Orbán – mondjuk a saját és hivatala becsületét megvédendő – eleddig nem perelte be Simicskát rágalmazásért, noha nemrég például a korrupciós ügyekkel hírbe hozott Vida Ildikó adóhivatali elnököt lényegében kötelezte egy ilyen lépésre.

Annál is könnyebben perelhetne pedig, hiszen a mondott interjúban Simicska alig hi­hető jelenetet idéz föl. Teljesen életszerűtlen ugyanis, hogy egy „sima” őrnagy belbiztonsági (!) ügynökjelentéseket mutogat a célszemélynek, és közben még figyelmezteti is, hogy legyen óvatos a laktanya elhárító tisztjével. Csakhogy Simicska szövegében ez csupán a lírai fölvezetés: a lényeg annak a – körülbelül 1993 óta újra és újra előkerülő – gyanúnak a lebegtetése, hogy Orbánnak a nyolcvanas években valami besúgóügye „lehetett”.

S hogy ez 2015-ben is izgalmat kelthet, az elsősorban az ügynökkérdést mindmáig körüllengő totális homály miatt lehetséges – nem kis részben éppen Orbán pártjának (és az MSZP-nek) is köszönhetően.

Az 1990 előtti állambiztonsági jelentésekről, az ügynökök és tartótisztjeik megismerhetőségéről szóló vitákról, koncepciókról, tervezett és elfogadott jogszabályokról, azok módosításairól mi is annyit írtunk az elmúlt évtizedekben, hogy oldalakon át tartana a hivatkozások sorolása. Orbán esete is jól példázza ezt. Lapunk újságírójának például MDF-es politikusok mondogatták 1995 táján, hogy figyeljük a „két galambősz úriember” (Boross Péter és Füzessy Tibor volt titokminiszterek) mozgását, mert ők ebben a témában nagy dolgok tudói. S ki siet kedd reggelre kelve a spicliséggel megvádolt Orbán segítségére? Boross Péter. De fölidézhetjük az 1998-as „hatoskarton-ügyet”, vagy néhány szocialista interpellációt, például hogy melyik volt zalaegerszegi kiskatona, jelenleg vezető fideszes politikus jelentett társai vallási irányultságáról; esetleg a legutóbbit, Vadai Ágnes írásbeli kérdését 2012-ből, hogy vajon Orbán volt-e a „Győri Gábor” fedőnevű ügynök. Az sem feltétlenül segíti a tisztánlátást, hogy a Vadai kérdésére adott válasz mellékleteként nyilvánossá vált állambiztonsági iratok Orbán megfigyeléséről és sikertelen beszervezéséről feltűnően nyitva hagynak néhány dolgot. Hiányzik a kifejezetten „őrá” megnyitott akta, illetve a katonaság ­alatti becserkészésének azzal lett vége, hogy „leszerelt”, és nem azzal, hogy „megtagadta”. Vannak olyan operatív akciók is, amiknek ugyan nem Orbán volt a célszemélye, de az ügynök (és a szerv) látókörébe került ő is. E jelentések információmorzsái – éppen a komoly, értő feldolgozottság híján – ugyancsak számos „elméletet” táplálnak, mindenekelőtt a szélsőjobb szubkultúrában.

A tényeket is felhasználó, de a tények teljes körű ismerete híján tenyésző féltudás szürke zónáját célozta meg tehát Simicska – alighanem sikerrel. Orbán hétfői zavarodottsága pusztán emiatt is indokolt lehet, hiszen amúgy is apadó bázisát e vádaskodás tovább bizonytalaníthatja (és lökheti egy részét elsősorban is a Jobbik felé). A miniszterelnök csörtéje egykori legfontosabb bizalmasával tehát a legkevésbé sem tét nélküli. Politikai küzdelem, amelynek sajátosságát az adja, hogy számtalan közös vircsaftjuk miatt mindkettejüknek úgy kell sebeket ejteni a másikon, hogy közben ő maga ne vérezzen el. Mondjuk Orbán Viktor aligha az Orbán-bányák eredettörténetével akarja majd Simicskát kompromittálni, és nyilván Simicska sem fog felháborodni az irányított közbeszerzéseken.

Simicska Lajos az évtizedeken át önkezével is épített Orbán-kultusz rombolásában utazik; február 6-i és mostani megszólalásában is az elárult barát pozíciójából beszél, akit Orbán – hosszú, áldozatos munkája ellenére – többször hátba döfött. Mivel a politikai elkötelezettség többnyire nem a racionalitásra, hanem metaforákra, érzelmekre és érzetekre épül, Simicska akcióinak a hívekre gyakorolt hatását ne becsüljük le. Kirohanásai miatt nyílt szövetségest aligha talál magának az Orbánnal elégedetlen fideszes politikusok között – ám ha Orbánt leveszik egyszer a Fideszben, egy halkan elmormolt köszönöm jár majd Simicskának.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?