Közeledik – 3 óra múlva új politikai helyzetet teremt Tapolca

A szerk.

Órákon belül eldől, folytatódik-e a Fidesz választási zuhanórepülése. A részvétel alacsonyabb a tavalyinál és a veszpréminél is. Két rossz közül bejön-e a harmadik? Ezt írta A szerk.

A Fideszen belüli törésvonalakat jól láthatóvá tették a(z állami és uniós) pénz fölélése keltette feszültségek. A „nemzeti egység” felbomlását rendre eszement kommunikációs offenzívával igyekeznek kompenzálni (netadó, útdíj, vasárnapi zárva tartás stb.), amik azonban nem elfödik, hanem növelik a bajt. Mindeközben az anyagi javak érdekcsoportok közötti el-, szét- és újrafelosztása immár teljesen elrugaszkodott minden józan megfontolástól – szép példa erre az M4 munkálatainak alant tárgyalt felfüggesztése is. A kérdés már nem az, hogy mindez szétrobbantja-e a Fidesz táborát, hanem az, hogy mikor, és hogy jól jár-e ezzel valamelyik rivális. Fel tudja-e építeni magát a baloldal vagy a szélsőjobb olyan ütemben, amilyenben a Fidesz hasít lefelé a lejtőn? És ha egyik sem képes erre?

Ha vasárnap a baloldal győz Tapolcán, annak elsődleges oka az eltérő választói aktivitás (mondjuk egy kiugróan magas ajkai részvétel) lesz. Az MSZP és a DK ugyanis semmi olyat nem tett az elmúlt időszakban, ami azzal járna, hogy a népek a baloldalban lássák a váltópártot. Ezzel együtt némi magunkba szállást nem spórolhatnánk meg Pad Ferenc győzelme esetén; hiszen fogalmazhatunk bármily meggyőzően az MSZP és általában a baloldal impotenciájáról, víziónélküliségéről, a helyzet az lenne, hogy a szocik és csatolt részeik három időköziből hármat hoztak, ami már több volna puszta véletlennél.

A részvételi hajlandóság függvényében a Jobbik is megszerezheti története első egyéni mandátumát. A párt látható és hosszú távon akár eredménnyel is kecsegtető kísérletbe fogott szavazóbázisa szélesítéséért. Győzelmük egy eladdig csontfideszes körzetben a Jobbik mérsékelt(ebb), nem (annyira) rasszista jobboldali párttá pozicionálásának visszaigazolása lenne. Arra már van példa (Ózd), hogy az orbánizmust utáló volt baloldali szavazók tömegével álltak az esélyesnek tartott jobbikos jelölt mögé; és Tapolca lehet az első, amely éles helyzetben bizonyítja a közvélemény-kutatásokban jó ideje kimutatott trendet, miszerint a Jobbik új szavazói elsősorban a Fideszből kiábrándult választók közül érkeznek.

A Jobbik átfazonírozásának lehet egy jelentősebb, bár egyelőre kevésbé tárgyalt következménye. Ha a Fidesz agóniája elhúzódik, netán Orbán időlegesen konszolidálni képes a pártját – vagyis ha a Fidesz még nem omlik össze, de önmagában már nem lesz elég erős a kormányzásra –, a látszatra szalonképessé tett Jobbik koalíciós partnerként is képbe kerülhet. Adott esetben a szélsőjobbos mandátumok jól is jöhetnek Orbánnak belső ellenfelei sakkban tartásához. Láttunk már ilyet; 1999 után mind az akkori Orbán-kormány, mind a Csurka István vezette MIÉP megtette a maga gesztusait ahhoz, hogy ha szükséges, gördülékenyen jöhessen össze az Orbán–Csurka-koalíció; és tényleg csak néhány ezer szavazaton múlott, hogy ebből semmi nem lett.

Ha nincs más lehetősége – és tábora gyors erózióját nézve lehet, hogy nem lesz –, Orbán szívbaj nélkül ajánlatot tesz Vona Gábornak; és Vona, mivel akkor épp harmadjára fogja ígérni híveinek, hogy most már tényleg ők jönnek, aligha utasíthatja ezt vissza. Tényleg elhitte bárki is, hogy nem lehet ez rosszabb is?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?