A szerk.

De hát meztelen!

A szerk.

Budakalász és Békásmegyer között a régi úton, a két helységnévjelző tábla között lehet úgy 100 méter a távolság, de legyen 160.

Az út két oldalán öt óriásplakát teljesíti ki a fővárosba érkezés amúgy sem csekély örömét. A dolgok ma reggeli állása szerint e plakátok közül négyen Magyarország kormánya tájékoztat arról, hogy „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” Minek a végén? Az ötödik arról tudósít, hogy holnapig 70 forinttal olcsóbb a parenyica sajt, de ne induljanak a boltba, mire ez a cikk megjelenik, vége az akciónak: az ötödik plakáthelyen is Soros György szerepel majd. Az őt ábrázoló plakátra még azt is kiírta jóval kisebb betűkkel Magyarország kormánya, hogy „Nemzeti Konzultáció – 99% elutasítja az illegális bevándorlást.”

A kormány Magyarország teljes területén helyezett ki ilyen hirdetményeket, s erre 5,7 milliárd forint közpénzt fordított, amivel idén már a 13 milliárdot szagolja alulról a kormányzati propaganda plakátjainak összköltsége – és csak a plakátokról beszélünk. Szerencsére még csak az év felénél járunk, és bár jövőre parlamenti választások is lesznek, mégse ragadtassuk el magunkat, maradjunk annál, hogy az év végére a duplájára nő majd e számla. El tudjuk képzelni, hogy mire lehet képes egy tisztességes kormány 26 milliárd forintból? Annyi lélegeztetőgépet vesz, hogy az úton sorba rakva elérnek Londonig? Utakat épít? Fizetést emel? Oktatást fejleszt?

Magyarországnak nincsen tisztességes kormánya. Magyarországnak háborodott kormánya van – és akkor még egy árva szót sem szóltunk arról, hogy mi a rosseb van azokra a nyomorult plakátokra kiírva. Mert ez a praxis akkor is bűnös herdálás lenne, ha az lenne odaírva, hogy „Jó reggelt, kedves polgárok, mit szólnak, milyen szép időnk van, s milyen jó nekünk, hogy ma sem kell gyűlölnünk senkit!” De nem ez van rájuk írva, hanem az, hogy kit kell gyűlölni (már ha jó keresztények akarunk lenni, mert ha emlékezetünk nem csal, Magyarországnak mélyen keresztény kormánya van, de annyira, hogy még pap is van benne, ilyenformán tehát ez egy mélyen keresztény üzenet, ki tagadná).

Amúgy a plakát – s a kampány, amelynek részét képezi – tartalmán mi aztán rugóztunk már rengeteget, az ország meg épp ott tart, hogy olyan, ellenzékiséggel csak erős megkötésekkel vádolható közszereplők, mint Török Gábor is hajszálpontos Orwell-idézetekkel nyugtázzák a hirdetmények kihelyezését. Ám a kormánypárt minderre azt mondja, hogy kormányuk a széleskörű tájékoztatásra fordítja az állampolgárok rájuk bízott pénzét. „A Fidesz–KDNP egyetért azzal, hogy fel kell hívni a figyelmet a Soros-terv veszélyeire.”

Aha! Tehát a terve végén nevetne Soros!

Így már minden érthető. Vagy ők hülyültek bele a minden nyilvános szereplésén folyamatosan a szerelvényét igazgató főnök újabb és újabb ötleteibe, disznóságaiba, abba, hogy a miniszterelnök veje és intézője és kalucsnija nyer minden közbeszerzést, s nekik ehhez a nap huszonnégy órájában falazniuk kell. Vagy Magyarország lakosságát akarják tökéletesen elhülyíteni, hiszen másképpen hogyan is lehetne a gatyájukig kifosztani őket. Egyik rosszabb lehetőség, mint a másik, s egyelőre nem is látható tisztán, hogy melyik érvényesül. Egyelőre csak az látszik, hogy valaki tényleg belezakkant már ebbe a kétségkívül disztópikus rablómesébe, nem is kell különösebben éles szem hozzá, hogy észrevegyük: ott babrál épp a nyakkendőjével.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?