A szerk.

Elúszott

A szerk.

Átadták az új Dagály uszodát, ami nem is a Dagály uszoda, hanem Duna Aréna, remek hír, hisz csodálatos új létesítménnyel gazdagodott fővárosunk eddig sem szegényes palettája! Kicsit zavaró, hogy átadták ugyan, de még nincs kész, mindegy, majd elkészül, és azután is átadják (sőt, addig is), rendszeresen, annyiszor, ahányszor kell, ha kell, délelőtt is, délután is. Baromi ronda ugyan és tökéletesen tájidegen – valamely alföldi terményraktárra emlékeztet, amit egy gonosz varázsló merő kibaszásból természetes méretének többszörösére nagyított fel –, de hátha a sok átadástól megszépül majd, nagyon bízunk ebben.

A Duna Arénát kitűnő olimpikonunknak, Hosszú Katinkának adták át, ő kapta a szimbolikus kulcsot. Csodálatos gesztus ez is, kérdés, elkérte-e és megkapta-e a szereplésért Hosszú a 12 gurigát, amit Gyárfástól kevesellt annak idején, vagy grátisz lépett fel – de akkor meg Gyárfás filmjében miért nem szerepelt ingyen? A hírek szerint a Duna Arénát az úszó-világbajnokságig csak élsportolóink használhatják majd, még szép, a birka lakosság csak belenyáladzana (a bárdolatlanabbja még -hugyozna is) a mödansziéba, ami így bakteriális fertőzések melegágyaként veszélyeztetné versenyzőink csúcsdöntő szereplését a szeptemberi megmérettetésen. De aztán más is használni fogja, például Hosszú Katinka és klubja, az Iron Aquatics, melyben a jövő olimpiai bajnokai fognak majd cseperedni, vagy ahogy az uszodai zsargon mondja, csöpörödni. A beruházásért felelős kormánybiztos azt mondja (az Indexnek), az Iron Aquaticson kívül az uszoda „edzőbázisa lesz a versenysportnak, minden korosztályban”, de nyitva áll majd a nagyközönség előtt, sőt, otthona lesz a kisiskolások és óvodások úszásoktatásának is. Ezt nem csak azért fogadnánk cum grano salis, mert Fürjes Balázs egy későbbi időpontban esetleg ezt a fogadkozását is „blöffnek” minősíti majd, mint a szóban forgó uszoda eredeti látványtervét, hanem azért is, mert matematikailag nincs előttünk a dolog. Hogy fér majd itt el ennyi ember? És mennyi? Ha válogatott versenyzőink edzenek majd itt, plusz a habokat a Hosszú Katinka magánérdekeltségében hasító vasvizesek, és még a kis óvodások is itt tanulnak majd úszni, mi lesz a lakossági úszókkal? És vajon Hosszú Katinka nem dobatja-e majd végleg ki az óvodásokat, kisiskolásokat, ha azok netán más úszóiskolába akarnának járni?

A meseszép, ám sajnálatos módon embertelenül ronda létesítmény távlatos felhasználásának megannyi kérdőjele sorakozik előttünk, és bár ezek szőrszálhasogatásnak tűnhetnek, összefüggenek azzal a kérdéssel, sőt, egy az egyben ki is adják azt a kérdést, hogy mi és miért nőtt itt ki a földből. Mi lehetett a cél, és megérte-e? Fürjes kormánybiztos úr szíves tájékoztatása szerint az uszoda maga nem 49, hanem csak 22 milliárd forintba került, a különbözetet „az árvíz ellen épült kilométeres gát, a bontás, területrendezés, közműmunkák, tervezési díj” adja: de ezt addig sajnos nem hisszük el, amíg nincs előttünk a 49 milliárdos szerződésállomány (ezt a beruházónak egyelőre esze ágában sincs kiadni). Egyelőre annyi biztos, hogy a magyar úszó- és vízilabda-válogatottak kapják ezt a szép ajándékot tőlünk (hány ember lehet ez? hatvan? száz? százötven?), meg egy magánvállalkozás (az ugyanis, hogy a Hosszúék úszó­iskolája által fizetett bérleti díj az uszoda bekerülési költségeinek akár a töredékét is fedezné, ki van zárva). És azon már tök értelmetlen tépelődni, hogy ha már uszodát építünk, ebből a töméntelen pénzből hány kisebb, kényelmes, csinos medencét lehetett volna kihozni, amiben mindenkinek jutott volna hely, a rózsaszín fürdősapkás néninek, a dagadt középkorú hobbistának, az óvodásoknak. A nemzet élcsapata megúszott a pénzzel, a többieknek egy dolguk maradt: állni a parton, és önfeledten ünnepelni, hogy megint hülyének nézték őket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?