Lesz még rendőr

A szerk.

Vannak mindenféle lezáratlan, tisztázatlan ügyeink: ügynök-, olaj-, Postabank-, brókerügy, az ehhez-ahhoz "közeli" cégek viselt dolgai, puszta fölsorolásuk kitenne egy vezércikknyi helyet. Az igazságszolgáltatás soha nem járt ezek végére, vagy ha mégis, az általános vélekedés szerint az legfeljebb pro forma történt, a "teljes igazságot" akkor sem tudhattuk meg. Leállított vagy el sem kezdett nyomozások, bizottsági vizsgálatok, kiiktatott nyomozók, fél- és dezinformációk tömege, és persze ún. politikai megfontolások - ezek jellemzik leginkább Magyarország közéleti botrányainak hivatalos kezelését.

Mindez különösen áll az "olajügyek" néven ismert jövedékiadó- és áfa-csalásokra. Noha vonatszerelvények és kamionkonvojok furikáztak keresztül-kasul az országon illegálisan és/vagy szőkítésre beszerzett gázolajjal úgy, hogy az egyetlen hatóságnak föl nem tűnt, nagy "olajper" ebben az országban sosem volt. Voltak az olajügyekkel összefüggésbe hozott cégek elleni büntetőperek - amik olykor évtizedig is eltartottak (vagy egyik-másik tán tart is még), volt egy szerencsétlen országgyűlési vizsgálóbizottság - de ezek után legfeljebb keserű szájíz maradt az állampolgárban, meg az állammal és az intézményeivel szembeni még mélyebb bizalmatlanság.

A lezáratlanság, a ködösítés egyenes következményeként ezek az ügyek újra és újra előkerülnek - és sokszor nem is értjük, miért épp akkor és úgy. Mint például kedden a Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornokkal, az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjével készített interjú a hvg.hu-n. Kiss ebben azt állítja, hogy 1996-ban Horn Gyula miniszterelnök leállíttatott egy titkos nyomozást, ami többek között a Pénzügyminisztérium akkori közigazgatási államtitkára, Draskovics Tibor (jelenlegi igazságügyi és rendészeti miniszter) ellen folyt. Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján tavaly nyilvánosságra hozott "olajdokumetumok" is érintették ezt az esetet; megjegyzendő, az ide vonatkozó iratokat idővel eltávolították a site-ról. A lényeg, hogy egy benzinkutakat üzemeltető céget, egyik állomása szabálytalan működése miatt a Vám- és Pénzügyőrség (VP) először 100 ezer forintra büntetett, majd azt 83 millióra emelte, végül ismét 100 ezer jött ki. Kiss szerint az utolsó lépést Draskovics nyomására tette a VP. Kiss elmondja még az is, hogy az olajügyek 100 milliárdnyi kárt okoztak a nemzetgazdaságnak, és hogy őt igazságtalanul távolították el a közelmúltban a XIII. kerületi rendőrkapitányság éléről.

Ez a történet előkerült korábban is: Draskovics akkor és most is azt állította: a rendőrségi vizsgálat lefolyt és nem állapított meg bűncselekményt. Jogértelmezési vita volt csupán, hogy ti. miként szankcionálják azokat a cégeket, amelyek az egyébként szabályosan beszerzett és "leadózott" üzemanyagot már a jövedéki engedély megszerzése előtt forgalomba hozzák; a problémát később országgyűlési szinten orvosolták.

Egy állítás itt, egy állítás ott. A személyes érintettség okán reagálhatna még Horn Gyula - aki Kiss szerint négyszemközti beszélgetésen kérte meg őt a nyomozás leállítására -, de neki, mint tudjuk (nyilván Kiss Ernő is), erre valószínűleg nem lesz már lehetősége. De akár volt suskus és korrupció (mint Kiss mondja, illetve sejteti), akár nem (mint Draskovics állítja), ez az eset nem olajszőkítési, adócsalási ügy; vagyis az országnak "100 milliárdos" kárt okozó bűncselekmény-sorozatba nemigen illeszthető. Csak ott véres a torka, hogy egy közigazgatási államtitkár a VP eljárásába bizonyosan nem szólhatott bele és utasítgathatta a szervet (mint azt Kiss állítja).

Kiss antidraskovicsista föllépésének bizonnyal nem használ, hogy a nyugalmazott tábornok - akit hajdanán a Teve utcai rendőrpalota levizelése miatt soroltak hátrébb - az interjúban változatlanul fenntartja: kerületi kapitányként a szolgálati gépkocsijával nem ő, hanem más (korábbi közlése szerint: az alteregója) okozott ittasan közlekedési balesetet. (Emiatt mentették föl az állásából is.)

És akármi történt is hajdanán, Draskovics Tibor azóta többszörös miniszter. Merítsen erőt Kiss Ernő ebből - biztos lehet még rendőr belőle is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?