20 ezer dollárba került a szélsőjobbos Milo Yiannopoulos májusi előadása

  • narancs.hu
  • 2018. július 9.

Belpol

De ezen felül még legalább 15 millió forintot költöttek Schmidt Máriáék az Európa jövője rendezvényre.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke közérdekű adatkéréssel fordult a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványhoz.

Ebből derült ki, hogy kb. 20 millió forintba került az a rendezvény, amelyen Milo Yiannopoulos, az ismert szélsőjobboldali provokátor is föllépett. Yiannopoulos fő feladatának a feministák, a baloldaliak és az emberi jogi aktivisták elleni harcot tartja, ám az amerikai szélsőjobb egy része elfordult tőle, miután kiszivárgott két videofelvétel, amelyekben Milo „megengedhetőnek nevezte idősebb férfiak és fiatal fiúk szexuális kapcsolatát", valamint arról beszélt, „a beleegyezési korhatár szerinte nem olyan egyértelmű dolog”.

A 20 millió forintos összegből 20 ezer dollár járt a főszereplőnek pusztán az előadásért, de az atlatszo.hu arról is ír, hogy ennél nagyobb összegről lehet szó, mert Schmidték adatkérésre adott válaszában nem lelni Yiannopoluos és stábja repülőjegyeinek árát, pedig a szerződés szerint ezt is az alapítvány állta.

A rendezvényre számos ellenzéki sajtóorgánum nem kapott akkreditációt, például mi sem. A szervezők arra hivatkoztak, hogy a helyszín kapacitási korlátai miatt nem áll módjukban biztosítani a részvételt, ám egy kiszivárgott fotón kiválóan lehetett látni, hogy Milo félház előtt beszélt.

Vajnai Attiláék feljelentést tesznek hűtlen kezelés miatt, mivel a rendezvény nemcsak a demokráciával és az alapvető emberi erkölccsel nem összeegyeztethető, hanem a rendező szervezet alapító okiratával sem; „lényegében az emberek adóforintjaiból műveltek politikai propagandát, amely nem idegen a NER rendszerétől, ha csak a közszolgálati médiát, a lassan teljesen monopolizált »kereskedelmi médiát«, az önkormányzati lapokat, bizonyos egyházakat és iskolákat, valamint a kormány nevében folyó pártpropagandát említjük” – írják szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményükben.

Vajnai Attila a közérdekű adatkérésért kifizetett 17 600 forintot is vissza szándékozik perelni a közalapítványtól, mivel szerinte hanyag munkát végeztek.

Figyelmébe ajánljuk