A 2024-es önkormányzati és EP-választás előtt módosítja a választási törvényt a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Belpol

Kósa Lajos szerint szigorításra van szükség, hogy külföldiek "ne vásárolhassák fel" a pártokat.

Egyéni képviselői indítvány formájában kerülne a parlament elé a választási törvény módosítása,

amelyen már dolgoznak a Fidesz-frakcióban – mondta elMandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány olyan módosító javaslaton dolgozik, amellyel megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon a jelölő szervezetek külföldről kapjanak kampánytámogatást. Ez jelenleg csak a pártok számára tilos. Mint azt Gulyás elmondta, a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás miatt "gyorsan kell lépni".

A törvény lényege Kósa elmondása szerint az lesz, hogy csak magyar természetes személyektől – azaz sem külföldről, vagy magyar szervezettől nem – fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást minden olyan egyesület, párt, vagy egyéb szervezet, amely hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni valamelyik választáson.

Kósa elmondta, "úgy fair", ha minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson. "El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz." A Fidesz alelnöke azt is elmondta, ha életbe léptetik az új szabályokat, azok betartását, ahogy a pártok esetén, az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.

Mint ismert, pár hónapja derült ki, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és más szervezetek csaknem 4 milliárd forint támogatást kaptak Amerikából, az Action for Democracytól, ez az ügy előzménye, miért a Fidesz most gyorsan törvényt módosítana. Márki-Zay, illetve az ellenzéki pártok azt állították, pártokat nem finanszíroztak a pénzből, vagyis tiltott tevékenységet nem folytattak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?