A Bevándorlási Hivatal szerint nem kell élelmet biztosítaniuk az idegenrendészeti eljárás alatt álló nagykorúaknak

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 16.

Belpol

Magyarországra jössz? Menekült vagy? Nagykorú? Akkor nem kapsz enni!

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) új bánásmódot vezetett be az első fokon elutasított nagykorú menedékkérők egy csoportjával szemben nemrég, a menekültügyi jogszabályváltozás nyomán: nem adnak nekik enni, írja az Index. A júliusi szabályozás értelmében ugyanis a Szerbiából érkezők menedékkérelmét elutasítják, aminek következtében azonnali hatállyal megindul ellenük az idegenrendészeti eljárás, aminek a vége a kitoloncolás. A hatóságok ezért inkább arra biztatják őket, menjenek vissza Szerbiába. Ráadásul a nagykorú menedékkérőknek nem adnak enni.

Emiatt a Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely helyt adva a kérésnek kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről. A Helsinki két olyan afgán család ügyét képviseli, akiket az elsőfokú elutasítás után nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárás alá vontak, és mivel a BMH szerint a szabályok úgy rendelkeznek, hogy a tranzitzóna idegenrendészeti részlegében nem kell ellátást biztosítaniuk, nem adtak a nagykorúaknak élelmet, csak a gyerekeknek és egy nőnek, aki szoptat.

A Helsinki kérése alapján a strasbourgi bíróság rögtön kötelezte Magyarországot, hogy biztosítsanak élelmet a családoknak, ami meg is történt, és a család azóta is naponta háromszor kap enni. Az afgán családok mellett két szír menedékkérő is hasonlóan járt, ők szintén a Helsinki ügyfelei, a strasbourgi felszólítás után ők is kaptak élelmet, ám néhány nap után a hatóságok azt mondták nekik, ha enni akarnak, forduljanak ők is Strasbourghoz.

Így most a Helsinki Bizottság újabb kéréssel fordult a bírósághoz, méghozzá azzal, hogy kötelezzék Magyarországot arra, hogy általában mindenki kapjon enni, aki ilyen helyzetbe kerül.

Az Index megkereste az ügyben a BMH-t, akik a cikk megjelenéséig nem küldték meg válaszaikat.

(Index)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?